Technológie / 21. jún 2016 / 3 minúty ČÍTANIA

Ako funguje: Dynamic Light Assist

Volkswagen dokáže svietiť diaľkovými svetlami a neoslepovať pritom vodičov naokolo. Ako to funguje v praxi?

Technológia ide vpred míľovými krokmi. Už obyčajné halogénové žiarovky spôsobili svojho času revolúciu. Potom nastúpili cool xenóny. Tie mali vyššiu svietivosť, pričom spotrebovali menej elektrickej energie. Časom dostali schopnosť natáčať sa do zákrut, čo bol ďalší míľnik v bezpečnosti cestnej premávky. Nie je predsa nič dôležitejšie, než to, aby vodič videl čo najlepšie na cestu za každých okolností.

Volkswagen Passat

Dnes je však éra LED diód, ktoré sú paradoxne ešte úspornejšie, než xenóny a dokážu svietiť ešte jasnejšie. Niektoré modely Volkswagen ich dopĺňajú o perfektnú funkciu Dynamic Light Assist. Stojí za to zaškrtnúť v cenníku toto políčko? A ako to vlastne funguje?

VW Passat Light

V LED svetlách vytvárajú svetlo svetlo emitujúce diódy, ktoré svietia buď na jednu väčšiu, alebo viacero menších parabôl. Alternatívou je, že svietia cez šošovku, podobne ako xenónové svetlomety. Veľa ľudí si myslí, že jeden svetlomet používa jednu LED diódu, podobne ako kedysi žiarovku. Pravda je však taká, že zdrojom svetla sú často desiatky vysokosvietivých diód, pričom každá svieti na iné miesto na ceste. Dokopy však vďaka presnej geometrii odrazových plôch tvoria jednoliaty svetelný kužeľ.

A čo Dynamic Light Assist? To, že vodič vidí najlepšie so zapnutými diaľkovými svetlami, asi vysvetlovať nemusíme. Lenže len čo keď je pred vami auto (či už vo vašom smere, alebo v protismere)? Vaše diaľkové svetlá by jeho vodiča oslepovali. Dynamic Light Assist používa kameru za spätným zrkadlom, ktorá sleduje situáciu pred vozidlom. Dokáže rozpoznať predné a zadné svetlá automobilov, ako aj ich relatívnu polohu.

DLA1

Následne vypne len tie diódy diaľkových svetiel, ktoré svietia smerom k okolitým autám. To vytvorí okolo tohto auta tieň, ale všade naokolo je stále svetlo z diaľkových svetiel.

pointfort_03_01

Stretávacie svetlá sa netienia vôbec. Vy teda vidíte krajnice, zver, chodcov a prekážky na ceste oveľa skôr, ako keby ste museli diaľkové svetlá kompletne vypnúť, ale zároveň neoslepujete vodičov okoloidúcich áut. Tomu sa hovorí "to najlepšie z dvoch svetov" :).

DLA2

V praxi je jazda s týmto systémom pohodová a bezpečná. Vodiča odbremeňuje od neustáleho prepínania svetiel a ten má zas neustále výborný prehľad o situácii pred ním. Svietivosť LED svetiel je naozaj impozantná. Každému odporúčame si ich aspoň vyskúšať!

m03-gallery-01

Dodajme, že systém dokáže rozoznať, keď sa auto nachádza v obci a diaľkové svetlá v nej vôbec neaktivuje. Keď chcete diaľkové svetlá aj tak ovládať sami, môžete. Stačí prepnúť režim svetiel z "Auto" na "svetlá zapnuté" a diaľkové svetlá máte pod plnou kontrolou. Inteligentné vykrývanie okoloidúcej premávky však vtedy nefunguje a diaľkové svetlá musíte vypínať manuálne.

Súvisiace články

Novinky, Eventy, Golf, Verzie GTI

Volkswagen Golf GTI TCR: Najrýchlejšie GTI!

Novinky, Eventy, Úžitkové vozidlá

Autosalón v Detroite ukazuje nový VW Atlas a predĺžený VW Tiguan

Lifestyle, Tipy, Eventy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.6: Ako zvládnuť šmyk

Súvisiace články

Novinky, Eventy, Golf, Verzie GTI

Volkswagen Golf GTI TCR: Najrýchlejšie GTI!

Novinky, Eventy, Úžitkové vozidlá

Autosalón v Detroite ukazuje nový VW Atlas a predĺžený VW Tiguan

Lifestyle, Tipy, Eventy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.6: Ako zvládnuť šmyk