Tipy, Polo, Verzie GTI / 31. júl 2015 / 2 minúty ČÍTANIA

Polo GTI Academy vol.0: Ako na športovú jazdu s Polom GTI

Volkswagen Polo GTI je malá raketa. Malé GTI je ako stvorené na vymetanie pekných cestičiek trochu ostrejším tempom. Stádo 192 koní si občas pýta prevetrať. Či sa už vyberiete na vašu obľúbenú okresku, alebo pretekársky okruh, športová jazda vyžaduje od vodiča niečo viac, než vás možno učili v autoškole. Všetko sa začína prípravou auta a cez správny posed za volantom pokračuje až k pokročilým technikám jazdy.

Volkswagen Polo GTI Academy

Preto sme si pre vás pripravili seriál niekoľkých článkov, v ktorých si prejdeme všetky dôležité body rýchlej a bezpečnej jazdy. Nepochybujeme, že mnohí z vás vedia jazdiť rýchlo, ale možno robia drobné chyby, ktoré len čakajú na správny okamih, aby sa im vypomstili. Iní ocenia rady, ktoré im možno otvoria úplne nový svet a s radosťou začnú trénovať nové techniky.

Všetko je však v prvom rade podriadené bezpečnosti. Rýchlosť je relatívny pojem. Niekde môže byť "rýchlo" 160 km/h, inde aj 60 km/h. Ak sa chcete vyblázniť, nájdite si cestu, na ktorej netreba prekročiť maximálnu povolenú rýchlosť, aby ste sa zabavili. Ak takú nepoznáte, vyberte sa na najbližší okruh alebo letisko či slalomovú dráhu, aby ste objavili limity seba aj svojho auta niekde, kde neohrozíte seba, ani ostatných. Porušovaním maximálky na verejných cestách zbytočne riskujete pokutu, aj keď to môžete mať "bezpečne v rukách". Žiaľ, tak to u nás funguje a treba sa tomu prispôsobiť. Keď sa teda vyberiete na okruh, nezabudnite si nasadiť ochrannú prilbu. Buďte v dobrej psychickej aj fyzickej kondícii a nechoďte hneď prvé kolo "na krv".

Limity auta treba objavovať postupne. Či už ste na okruhu alebo na vašej obľúbene okreske, zvyšujte tempo postupne. Je jedno, či už svoje auto poznáte, alebo nie. Nikdy nemôžete vedieť, či na ceste nedávno niekomu nevytiekol olej alebo chladiaca kvapalina. Neviete, kde sa nachádza napríklad mokré lístie a priľnavosť asfaltu môže byť kvôli inej vlhkosti a teplote iná, než keď ste tu jazdili naposledy. Nič vám nepokazí radosť z jazdy viac, ako nečakaný šmyk a návšteva priekopy, či nebodaj potýčka so stromom. V tomto prípade platí "pomaly ďalej zájdeš", teda rozcvičovať sa treba pomaly. Za tento prístup sa vám poďakuje aj váš Volkswagen, pretože sa všetky jeho kvapaliny správne zahrejú.

Viac sa dočítate už čoskoro ;)

Volkswagen Polo GTI Academy

Súvisiace články

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.3: Brzdenie

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.2: Správny posed za volantom

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.1: Príprava na šantenie

Súvisiace články

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.3: Brzdenie

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.2: Správny posed za volantom

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.1: Príprava na šantenie