31. august 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Ako postupovať pri poškodení auta živlom? Na tieto dôkazy nesmiete zabudnúť!

Poškodenie auta živlom je nepríjemná situácia, ktorá sa môže stať každému. Či už ide o krupobitie, povodeň, vietor, sneh, ľad alebo iný prírodný jav, je dôležité vedieť, ako správne zareagovať a čo robiť, aby ste minimalizovali škody a zabezpečili si náhradu.

Zistite rozsah a charakter poškodenia. Ak je auto jazdné a bezpečné, môžete sa s ním presunúť na vhodné miesto, kde ho budete môcť podrobne prezrieť. Ak je auto nejazdné alebo nebezpečné, zavolajte asistenčnú službu, ktorá vám pomôže s odťahom auta do najbližšieho servisu.

Zdokumentujte poškodenie. Urobte si fotografie z rôznych uhlov a detaily poškodených častí. Ak je to možné, zaznamenajte aj príčinu poškodenia, napríklad padnutý konár, snehovú lavínu alebo kúsky ľadu. Tieto dôkazy vám pomôžu pri uplatňovaní nároku na poistné plnenie.

Kontaktujte poisťovňu. Informujte ju o tom, čo sa stalo, aké je poškodenie a kde sa nachádza vaše auto. Poisťovňa vám poradí, ako postupovať ďalej a aké doklady budete potrebovať. Ak máte uzatvorené havarijné poistenie, mali by ste mať nárok na náhradu škody spôsobenej živlom. Ak máte len základné povinné zmluvné poistenie (PZP), takéto poškodenie vám poisťovňa nepreplatí (podmienky sa môžu líšiť).

Oprava auta. Ak ste dostali súhlas od poisťovne, môžete si vybrať servis, ktorý vám auto opraví. V niektorých prípadoch vám poisťovňa ponúkne aj svojich zmluvných partnerov, ktorí vám môžu poskytnúť rýchlejšiu a lacnejšiu opravu. Pri oprave auta sa môže použiť rôzna metóda v závislosti od typu a rozsahu poškodenia. Napríklad pri preliačinách spôsobených krupobitím sa často používa PDR technológia (Paintless Dent Repair), ktorá umožňuje opraviť preliačiny bez poškodenia laku.

Piatym krokom je prevencia. Aby ste predišli opakovanému poškodeniu auta živlom, dodržiavajte niekoľko zásad:

- parkujte auto na chránenom mieste, napríklad v garáži, pod strechou alebo pod stromami.

- sledujte predpoveď počasia a vyhýbajte sa jazde v extrémnych podmienkach.

- používajte ochranné prostriedky, napríklad plachtu, fóliu alebo gumové podložky.

- ak sa v blízkosti nachádzajú miesta s ľuďmi, skúste sa pri nich zastaviť a spýtať sa, či náhodou nevedia, kto tieto poškodenia spôsobil.

- dobre sa pozrite po okolí, či niekde nevidíte bezpečnostné kamery. Vám síce ich prevádzkovateľ záznam vydať nemusí, policajtom ho však zrejme ukáže.

Poškodenie auta živlom je nepríjemná situácia, ktorá sa môže stať každému. Ak sa vám to stane, nezúfajte a postupujte podľa týchto krokov. Tak si ušetríte nervy aj peniaze a čo najskôr sa vrátite na cestu.