Novinky, Technológie / 8. december 2016 / 2 minúty ČÍTANIA

Autonómne parkovanie Volkswagenu oslavuje 10 rokov!

Už dekáda ubehla odvtedy, čo Volkswagen predstavil nových pomocníkov - parkovacích asistentov. Stal sa tak prvým výrobcom automobilov, ktorý túto novinku zaviedol do sériových vozidiel.

Prvým vozidlom vybaveným systémom "Park Assist" sa v roku 2006 stal vtedy nový Volkswagen Touran. Vďaka neustálemu vývoju sa systém priebežne zdokonaľuje a získava nové funkcie.

Parkovanie v meste je náročné

 Každý z nás to aspoň raz zažil. Kolóna áut, úzka ulica a iba málo parkovacích miest. Keď sa aj nejaké objavilo, zaparkovať doň v strese z trúbiacich áut nebolo ľahké. Volkswagen našťastie vyvinul asistenta, ktorý toto všetko "vybaví" za vás. Tak vznikol systém Park Assist, ktorý je navrhnutý tak, aby vedel vaše vozidlo zaparkovať aj do tých najtesnejších miest. Ako systém funguje?

Parkovanie sa stalo hračkou

Všetko funguje absolútne jednoducho. Stačí dať ruky preč z volantu a pohodlne sa usadiť. Po stlačení príslušného tlačidla si Park Assist automaticky zmeria miesto, do ktorého by ste chceli zaparkovať. Stačí len prejsť popri rade zaparkovaných vozidiel a systém vás sám upozorní, že našiel to, ktoré je vhodné. Následne sa treba riadiť pokynmi na obrazovke, teda či zaradiť D alebo R. Park Assist ovláda pohyb volantu sám tak, aby bolo vozidlo dokonalo vyrovnané. Jediné, čo v tej chvíli máte na starosti, je ovládanie plynu a brzdy. Pred desiatimi rokmi bol systém ešte mierne obmedzený. Povoloval iba paralelné parkovanie a vyžadoval relatívne veľké miesto. Dnes je ale všetko inak!

Budúcnosť parkovania prišla predčasne

Vývoj vo Volkswagene stále napreduje. Do dnešnej doby sme náš systém do značnej miery vylepšili – vďaka 12 ultrazvukovým senzorominteligentným algoritmom je parkovanie možné aj priečne. Znížila sa aj potrebná veľkosť parkovacieho miesta. V poslednej generácii Park Assist 3.0 vám stačí 80 centimetrov navyše k veľkosti auta. A aká novinka pribudla zatiaľ ako posledná? Parkovanie nosom napred. Teraz už naozaj takmer neexistuje parkovacie miesto, do ktorého by váš Volkswagen nebol schopný zaparkovať.  Park Assist sa stal výborným základom pre blízku budúcnosť, ktorou je úplne samostatné parkovanie, napr. aj na diaľku, alebo keď iba vystúpite z auta a ono si samo nájde parkovacie miesto niekde v blízkosti.

Pozrite si aj krátke video, ako systém funguje v praxi:

Súvisiace články

Video, Technológie, Tipy

Sledujte radšej s odstupom: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Toto video vôbec nie je cez čiaru: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Parkovanie bez stresu: VW TECH VIDEO

Súvisiace články

Video, Technológie, Tipy

Sledujte radšej s odstupom: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Toto video vôbec nie je cez čiaru: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Parkovanie bez stresu: VW TECH VIDEO