Video, Tipy / 31. január 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Čo robiť, ak natankujete nesprávne palivo?

Natankovanie nesprávneho typu paliva patrí k najhorším nočným morám každého motoristu. Poradíme vám, ako sa tejto chybe vyhnúť a čo robiť v prípade, ak ste do svojho auta natankovali nesprávne palivo.

Výrobcovia vozidiel aj čerpacie stanice sa v priebehu rokov snažili prísť s rôznymi spôsobmi, ako ochrániť auto pred natankovaním nesprávneho paliva. Stojany s benzínom a naftou sú od seba farebne odlíšené. V praxi používajú čerpacie stanice pre benzín zelenú alebo červenú farbu (prémiové alebo vysokookránové palivá), nafta je štandardne označovaná čiernou farbou. Norma ponúka aj číselné označenia E5/E10 pre benzínové a B7 pre naftové palivá. Značku schváleného druhu paliva pre vaše vozidlo nájdete na viečku nádrže, prípadne z vnútornej strany dvierok.

Dôležitý je tiež samotný tvar tankovacej pištole. Tá naftová je o niečo hrubšia, čo znemožňuje bezproblémové zasunutie pištole do otvoru v benzínovom aute. V opačnom prípade však podobné opatrenie neexistuje, pretože tenšiu benzínovú pištoľ do hrdla nádrže naftového auta zasuniete bez väčších problémov.

Ako sa zachovať v prípade natankovania nesprávneho paliva? V danej situácii je dôležité vozidlo nechať na mieste s vypnutým motorom. Akákoľvek snaha o naštartovanie bude mať za následok niekoľkonásobne vyšší účet za opravu v servise. Nehovoriac o tom, že vážne riskujetepoškodenie motora a palivového systému. V tejto situácii je najrozumnejšie zavolať odťahovku a vozidlo preniesť do servisu.

Za opravu môžete zaplatiť aj niekoľko tisíc eur. V tom najlepšom prípade, keď ste si chybu uvedomili ešte pred naštartovaním vozidla, si vystačíte s výmenou palivového filtra, čerpadla a potrubia. Ak sa vám podarilo natankovať naftu do benzínového auta, rátajte tiež s výmenou nádrže. Horšie na tom budú motoristi, ktorí vozidlo s nesprávnym palivom v nádrži naštartovali. V tom momente je celý palivový systém odpísaný a zrelý na kompletnú výmenu od nádrže, cez čerpadlo, potrubie, filter až po vstreky. Pokiaľ vlastníte štandardný štvorvalcový motor, môže sa kompletná oprava vyšplhať až na 7 000 eur. Majitelia šesť- a viac valcových motorov si budú musieť pripraviť od 10 do 13 000 eur.

Záchrana v podobe PZP? Niektoré poisťovne ponúkajú možnosť nadštandardného pripoistenia, ktoré zahŕňa preplatenie nákladov za opravu vozidla po natankovaní nesprávneho paliva. Treba však rátať s tým, že ide o príplatkovú službu. Avšak v prípade pravidelného zdieľania auta s rodinou alebo priateľmi nemusí byť táto investícia vôbec na škodu.

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy

Ako vplýva alkohol na vodiča? Spýtali sme sa dopravného psychológa

Video, Technológie

Tento systém vám pri nehode dokáže zavolať pomoc! Ako funguje?

Video, Technológie

Ako správne používať klimatizáciu aj v zime? Takto využijete jej potenciál naplno!

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy

Ako vplýva alkohol na vodiča? Spýtali sme sa dopravného psychológa

Video, Technológie

Tento systém vám pri nehode dokáže zavolať pomoc! Ako funguje?

Video, Technológie

Ako správne používať klimatizáciu aj v zime? Takto využijete jej potenciál naplno!