27. september 2023 / 4 minúty ČÍTANIA

GOTICKOU CESTOU s VW: Príroda v okolí Rožňavy ponúka nenápadné lákadlá. Navštívili sme Volovské vrchy.

Pri nespočetnom množstve prejazdov južným Gemerom mi často napadal miestny turizmus. Na hory sme na Slovensku zvyknutí, mimo občanov Zemplína či prostriedku slovenskej časti Podunajskej nížiny. Týmto pozdravujem domov na juh. Prekvapivo, v okolí Rožňavy som zažil asi najzaujímavejšie turistické prekvapenie v živote.

Na Tiguane sme prišli až na koniec dedinky Čučma, ktorá je na dohodenie kameňom od Rožňavy. Za chatkovou oblasťou sme nastúpili na zelenú turistickú trasu a ťahali hlboko do lesov Volovských vrchov.

Hlava plná historických faktov, čísel a lokalít sa konečne uvoľňuje, nové topánky od BOSP sa úspešne zabiehajú a smart hodinky posielajú tepy do modrej zóny. Svet je v lese jednoducho krajší. Na Chatu Volovec, ktorú máme po ceste, sa jednoducho nedá zablúdiť.

Stále smerujete pomerne strmo hore približne 7 kilometrov po širokej lesnej ceste. Je polka augusta, krásne počasie a stretli sme dokopy asi 6 ľudí. Pokiaľ teda bažíte po neprevarenom mieste na turistiku, určite navštívte Volovské vrchy.

Nad hranicou 1000 m.n.m. strieda listnatý les ihličnatý, čo je okamžite cítiť na typickej vôni a menšom množstve svetla dopadajúceho na chodník. Stúpanie priostruje a obchádzame Chatu Volovec, kde sa rovno chatára vypytujeme na menu. Všetky tradičné dobroty sa minuli a budeme sa musieť uspokojiť len vajíčkami a párkami. Kto neskoro chodí…

Čokoľvek, čo nečakáte.

Pomôžem si mottom šou Daniela Baláža a Pavla Hubináka z verejnoprávneho Rádio_FM, pretože mi to perfektne sedí do danej situácie. Nad Chatou Volovec som sa však prestal cítiť ako v okolí Rožňavy ale v tradičnejšej turistickej lokalite. Strmé pasáže pomedzi ihličnaté stromy odkryté korene a stúpajúci počet veľkých exponovaných kameňov skôr budil dojmy veľkofatranskej či nízkotatranskej turistiky.

Len rednúci les a presvitajúca obloha naznačovali našu blízkosť k hrebeňu a samotnému vrchu Skalisko, ktorý sme si vytýčili za cieľ. Vtom však nad úrovňou 1250 m.n.m. ihličnatý les načisto ustúpil a do cesty nám prišla kosodrevina. Práve tento typ porastu človek v lesoch okolo Rožňavy akosi nečaká. Samotný finiš však priniesol ešte viac vysokohorskej romantiky.

Letný opar a prakticky stojaci vlhký augustový vzduch nám ponúkol ten najzáhadnejší pohľad na hrebeň Vysokých Tatier, aký som kedy v živote videl. Krásna 360-stupňová panoráma prechodového bodu Cesty hrdinov SNP ponúka výhľad nielen na Vysoké Tatry ale aj na celú rožňavskú kotlinu či Kráľovu hoľu, ktorú máte z tohto miesta doslova na dlani.

Nešlo o lacno zarobený zážitok, keďže sme vystúpali vyše 800 výškových metrov, no endorfíny z pohybu a prekvapenie tohto krásneho kraja spravili svoje. Opäť, odchádzalo sa nám veľmi ťažko, no vajíčka a párky nás čakali o necelých 100 výškových metrov nižšie.

Unikátne zážitky

Ľadová čapovaná malinovka a neskorý obed na tradičnej horskej chate s výhľadom na dolinu boli už len čerešničkou na torte. Chatárov silný maďarský prízvuk ma však vracal do obrazu, že sa nenachádzam na Orave či Liptove ale “brúzdam” Gemerom na juhu Slovenska. Či sa nám to páči alebo nie, históriu nezmeníme. Stovky rokov, ktoré tvarovali tento región, jeho stavby, dedičstvo, identitu, prírodu, obyvateľstvo či jazyk, boli ovplyvnené politikou, náboženstvom ale aj matkou prírodou.

Návšteva Gemera nie je len spôsobom ako stráviť voľný čas. Ukazuje nám, že kto sme, odkiaľ pochádzame, no vieme aj zistiť, že kam smerujeme. Príroda, história a cestovanie prináša množstvo pokory a nadhľadu, ktoré nám často chýbajú pri tvorbe pokojnej a lepšej budúcnosti.

V horách, ktoré sú známe výskytom medveďov, nechcete ísť po lese po tme. Keď už ale nemáte na výber a výlet sa vám akosi natiahne, pamätajte si, že dobre zaviazané vysoké topánky a príjemná debata, keď aj o ničom, je vašou povinnou výbavou.

Blikajúce smerovky Tiguanu z hlbokej lesnej tmy sú pocitom, ktorý je na nezaplatenie. Podobne ako pohodlné sedadlo s textilným poťahom a klimatizácia po prechádzke vlhkým horúcim lesom. Fyzická aktivita a pobyt v prírode vás naučí zbožňovať maličkosti a teda auto so skromnou výbavou či perfektné topánky, ktoré vás celý deň netlačili a držali na nohách, majú v tom momente miliónovú hodnotu.