Tipy / 21. november 2017 / 2 minúty ČÍTANIA

Hmlovky: červená žiara neustupuje…

Napriek tomu, že už aj v rozhlase a v televízii čoraz častejšie počuť výzvy o rozumnom používaní hmloviek, situácia sa veľmi nezlepšuje. Aj najmenšia hmla je tak pre niektorých dogma, pre iných zasa prekliatie.

Jeseň je obdobím sychravého počasia, ale najmä ranných a večerných hmiel. Už počas prvých jesenných rán a večerov tohto roka sme sa mohli presvedčiť, že spomínaná hmla je pre mnohých ľudí dogmou, pre iných zasa prekliatím. Jedni totiž, hneď ako zaregistrujú čo i len najmenšiu hmlu, okamžite zapínajú zadné hmlové svetlá. A tí druhí – tí, ktorí idú za nimi – zasa trpia, pretože ich silné červené svetlo hmloviek oslepuje.

Smieť neznamená musieť!

Zákon 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, v paragrafe 32, odseku 3 definuje, že "predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly smie vodič použiť len za hmly, sneženia alebo za dažďa". Je dôležité uvedomiť si dve veci. Prvou je, že zákon hovorí o tom, že vodič "smie" použiť hmlové svetlá, teda nemusí!

Druhou je, že nedefinuje mieru zníženej viditeľnosti. Necháva to na zdravom uvážení nás vodičov. Notorickí "hmlovkári" však používajú hmlové svetlá vždy (aj pri nízkej hmle) a všade. Na diaľnici, na okresných cestách aj v meste. Vtedy, keď za nimi žiadne auto nejde, aj vtedy, keď im auto idúce za nimi doslova dýcha na nárazník. Dokonca aj vtedy, keď sa pomaličky posúvajú v zápche.

Táto situácia, ktorej sme denno-denne svedkami, je ďalším dôkazom toho, že v autoškolách nepripravia vodičov na reálny život a tiež toho, že ľudia za volantom nerozmýšľajú. Na spomínaných notorikov nezaberajú ani výzvy v rádiách a často ani blikanie diaľkovými svetlami spolu s rozsvecovaním a vypínaním predných hmloviek.

Možno by pomohlo, keby sme tie prekliate hmlové svetlá premenovali nejako inak, aby ľudia nemali pocit, že ich za hmly musia používať hlava-nehlava. Vidieť a byť videný je výborné pravidlo, ale v súvislosti s používaním zadných svetiel do hmly si treba uvedomiť, že ak vy vidíte auto v spätnom zrkadle, určite vidí aj jeho vodič vás.

Detailnejšie sme logiku používania hmloviek rozobrali v tomto článku. Neváhajte si ho prečítať a nebojte sa šíriť osvetu aj medzi ostatných :-)  .

Hmlovky 010
Hmlovky 002
Hmlovky 006
xDSC_2307

Súvisiace články

Tipy

Zipsovanie? Predbiehanie? Ako je to teda?

Tipy

5W30...čo? Záhadné označovanie olejov VYSVETLENÉ

Technológie, Tipy

Hmlovky – áno, alebo nie? A ak, tak kedy?

Súvisiace články

Tipy

Zipsovanie? Predbiehanie? Ako je to teda?

Tipy

5W30...čo? Záhadné označovanie olejov VYSVETLENÉ

Technológie, Tipy

Hmlovky – áno, alebo nie? A ak, tak kedy?