Eventy, Úžitkové vozidlá / 9. november 2021 / 5 minút ČÍTANIA

Jazdili sme na novom VW Multivan! +VIDEO

Zmena je život a životnou zmenou si prešiel aj nový Volkswagen Multivan. Rozhodol sa, že si to namieri medzi osobné autá a ponúkne kombináciu priestoru, štýlu a technológií, akú neponúka nikto iný! My sme si ho vyskúšali v okolí Frankfurtu.

Modro-biely? Oranžovo-strieborný? Červeno-čierny? To bola prvá otázka, ktorú sme si kládli, keď sme dostali možnosť vybrať si farebné vyhotovenie, ktoré máme testovať. Príjemné problémy. Očakávania? Veľkolepé. Bodaj by nie, keď sa nový Multivan prezentuje tak sebavedomo.

Nový základ

Multivan stojí prvýkrát na platforme MQB, ktorú poznáme z osobných vozidiel, ale medzitým už aj z modelu Caddy. Nie je ľahké si predstaviť, ako dokáže platforma, na ktorej stojí Volkswagen Golf, obslúžiť aj Multivan, keď jeho rázvor dosahuje hodnotu 3 124 mm! Ten je po novom nemenný, avšak môžete si vybrať z dvoch dĺžok karosérie: 4,98 metra alebo 5,18 metra. Tá sa najviac prejavuje na objeme batožinového priestoru.

Technický pokrok modelu VW Multivan je značný. Karoséria dostala prvýkrát hybridnú konštrukciu spájajúcu vysokopevnostnú oceľ a hliník. Vďaka tomu je jej skelet o 8 kg ľahší, ale až o 50 % tuhší. Takže už žiadne pazvuky a k tomu vyšší komfort jazdy. Neodpružená hmotnosť sa znížila až o neuveriteľných 45 kg!Celkovo je nový Multivan ľahší až o približne 200 kg, čo už cítiť.

Navyše podporuje až 25 asistenčných systémov presne po vzore jeho osobných súrodencov. Za všetky spomeňme aspoň skvelé Matrix LED svetlá IQ.Light s 24 LED v každom svetlomete, systém čiastočne autonómnej jazdy Travel Assist alebo šikovnú novinku – upozornenie pri vystupovaní z vozidla, ak sa zozadu blíži iné vozidlo alebo cyklista.

Osobné auto

Prioritou je teraz osobná preprava. Pracovnú verziu Multivanu nečakajte. Na to je tu model Caravelle alebo Transporter, ktoré zostávajú verné staršej platforme. Multivan sa vyčlenil a chce zákazníkom ponúknuť luxus, štýl a technológie osobných áut. Myslelo sa na všetko. Manévrovanie s Multivanom je vďaka vynikajúcemu uhlu vytočenia kolies hračka.

Výška auta sa znížila na 190 cm, aby bol Multivan kompatibilný s väčšinou podzemných garáží. V kabíne je však miesta paradoxne viac vďaka tomu, že inžinieri premiestnili výduchy klimatizácie zo stropu do strešných stĺpikov. To zároveň uvoľnilo priestor obrovskej panoramatickej streche (na želanie), ktorá vďaka použitiu špeciálneho atermického skla nepotrebuje zatemňovaciu roletku.

Individuálne vyberateľné zadné sedadlá sú o 7kg/kus ľahšie než doteraz. Navyše ponúkajú niečo, čo nenájdete u žiadneho konkurenta: môžu byť vyhrievané! To všetko vďaka jedinečnému systému koľajničiek, v ktorých je elektrický prúd. Samozrejmosťou sú 4 USB-C zásuvky, aby ste si mohli nabíjať svoje zariadenia.

Má silu

Na začiatku budú k dispozícii iba benzínové motory. Medzi nimi nájdeme známy 1.5 TSI (100 kW/136 k) a 2.0 TSI (150 kW/204 k), plus plug-in hybrid s celkovým výkonom 160 kW (218 k) a elektrickým dojazdom 46 až 50 km, ktorý využíva na pohon motor 1.4 TSI. Neskôr pribudne do ponuky aj dieselový motor 2.0 TDI (110 kW/150 k).

My sme ako prvý vyskúšali dvojliter. Bol veľmi kultivovaný a potešil nás aj pekným mechanickým zvukom, ktorý je v porovnaní s akýmkoľvek dieselovým motorom hotový balzam na dušu. Nový Multivan je o približne 200 kg ľahší než pred tým, čo sa v spojení s výkonom tohto motora prejavilo na veľmi slušnej dynamike. Takéto veľké auto a je schopné zrýchliť na stovku pod 9,5 sekundy? Rešpekt!

Ako druhý sme skúsili plug-in hybrid. Ten má síce papierovo o dosť horšie hodnoty zrýchlenia, avšak pružnosť v reálnom svete bola veľmi podobná. Príjemne nás prekvapilo to, ako dokáže Multivan zrýchľovať aj v čisto elektrickom režime.

Na palube

Veľkým prekvapením bol podvozok. Multivan patril v poslednej generácii k veľmi komfortným vanom, no novinka to celé posúva ešte o úroveň ďalej. Môžete si ju dokonca objednať s plynulo nastaviteľným adaptívnym podvozkom DCC, ktorý je v najkomfortnejšom režime naozaj neskutočne pohodlný. To sa však takmer vôbec negatívne neodzrkadľuje na stabilite auta v zákrutách. Vidieť, že tlmiče sa plynulo prispôsobujú nielen požiadavkám vodiča, ale aj jeho jazdnému štýlu

Odhlučnenie kabíny je na výbornej úrovni. Priestor v klasickom usporiadaní je postačujúci. Avšak dlhá kapota a dlhá palubná doska ubrali trochu miesta priestoru „v skrini“, takže ak si zvolíte konferenčné sedenie (so sedadlami sa manipuluje naozaj veľmi ľahko), budete mať s pasažiermi oproti vám vzájomne kolená dosť hlboko medzi nohami. Samozrejme, záleží na nastavení sedadiel.

Ovládanie nového Multivanu vo všetkom pripomína Golf. Dokonca aj pozícia za volantom má k nemu prekliato blízko. A to je veľmi dobre. Ovládanie klimatizácie dotykovými plôškami už budete musieť nejako prežiť, kým inžinieri z Volkswagenu prídu na niečo lepšie.

Celkovo zanechal Multivan veľmi dobrý dojem. Je to skutočne v prvom rade veľké a štýlové osobné auto a keď ho tak budete brať, nebudete sklamaní. Pohodlnejšie sa siedmi ľudia neodvezú!

Pripravili sme pre vás aj VIDEO. Kuk!

Volkswagen Multivan T7 023.jpg
Volkswagen Multivan T7 042.jpg
Volkswagen Multivan T7 041.jpg
Volkswagen Multivan T7 040.jpg
Volkswagen Multivan T7 038.jpg
Volkswagen Multivan T7 037.jpg
Volkswagen Multivan T7 036.jpg
Volkswagen Multivan T7 035.jpg
Volkswagen Multivan T7 034.jpg
Volkswagen Multivan T7 033.jpg
Volkswagen Multivan T7 031.jpg
Volkswagen Multivan T7 029.jpg
Volkswagen Multivan T7 028.jpg
Volkswagen Multivan T7 025.jpg
Volkswagen Multivan T7 024.jpg
Volkswagen Multivan T7 001.jpg
Volkswagen Multivan T7 022.jpg
Volkswagen Multivan T7 021.jpg
Volkswagen Multivan T7 020.jpg
Volkswagen Multivan T7 019.jpg
Volkswagen Multivan T7 018.jpg
Volkswagen Multivan T7 017.jpg
Volkswagen Multivan T7 015.jpg
Volkswagen Multivan T7 013.jpg
Volkswagen Multivan T7 011.jpg
Volkswagen Multivan T7 010.jpg
Volkswagen Multivan T7 009.jpg
Volkswagen Multivan T7 006.jpg
Volkswagen Multivan T7 005.jpg
Volkswagen Multivan T7 003.jpg

Súvisiace články

Video, Testy, Eventy, Úžitkové vozidlá

Jazdili sme na novom VW Caddy 5! +VIDEO

Ambasádori, Úžitkové vozidlá

Maroš Molnár a Volkswagen Multivan: Splnený sen!

Súvisiace články

Video, Testy, Eventy, Úžitkové vozidlá

Jazdili sme na novom VW Caddy 5! +VIDEO

Ambasádori, Úžitkové vozidlá

Maroš Molnár a Volkswagen Multivan: Splnený sen!