Technológie, Tipy, Passat, Touran, Tiguan, Touareg, ID / 31. júl 2023 / 2 minúty ČÍTANIA

Koniec defektom? Volkswagen začal používať nové samozaceľovacie pneumatiky!

Technológia AirStop znie ako čarovné riešenie, ktoré vám zabráni dostať defekt. V čom spočíva, ako funguje a v čom je rozdielna v porovnaní s technológiou RunFlat?

Defekt je vždy zlá správa. Ak si ho nájdete ráno tak, že vaše auto má jednu vyfučanú pneumatiku, je to ešte ten lepší prípad. Horšie je, ak vás defekt chytí na ceste a vy si musíte vadné koleso buď vymeniť, alebo si rovno volať asistenčnú službu.

Nové autá prichádzajú s čoraz väčšími kolesami a drahšími pneumatikami, preto je oprava defektu a výmena pneumatiky čím ďalej, tým drahšia. Ale čo ak by sa dalo riziko defektu výrazne znížiť?

Práve tu prichádza na scénu technológia AirStop. Nájdete ju na mnohých nových modeloch značky Volkswagen. V čom spočíva? Na vnútornej strane behúňa je nanesený hustý gel, ktorý po prepichnutí pneumatiky zacelí vzniknutú dieru až do priemeru 5 mm a zabráni akémukoľvek úniku vzduchu. Ako keby ste defekt vôbec nedostali!

Výhodou tejto technológie je aj fakt, že prepichnutú pneumatiku nemusíte vymieňať. Dokonca znesie hneď niekoľko defektov. Avšak pozor, chránená je iba tá časť pneumatiky, na ktorej je nanesený gel. Bočnice chránené nie sú.

Medzi ďalšie výhody patrí nízka dodatočná hmotnosť (spravidla v rozmedzí 0,5 - 1 kg), zachovanie komfortu jazdy, šetrenie priestoru v batožinovom priestore (nepotrebujete rezervu) a taktiež jednoduché prezúvanie.

Práve tu je zásadný rozdiel medzi technológiou AirStop a RunFlat. Pneumatiky RunFlat používajú extra spevnenú bočnicu, takže auto si aj po strate tlaku v pneumatikách zachováva ovládateľnosť. Tieto pneumatiky sú však veľmi náročné na montáž, drahé, spravidla ťažké, ovplyvňujú komfort jazdy a po defekte je aj tak nutné pokračovať v jazde iba zníženou rýchlosťou a následne prepichnutú pneumatiku vymeniť.

Viac sa už dozviete vo videu nižšie:

Súvisiace články

Tipy, Golf

Psssssss... Defekt? Takto si s ním poradíte! +VIDEO

Súvisiace články

Tipy, Golf

Psssssss... Defekt? Takto si s ním poradíte! +VIDEO