Novinky, Štúdie a koncepty, Passat / 6. jún 2014 / 2 minúty ČÍTANIA

Nový Volkswagen Passat B8 je za rohom...

Passat. Stalo sa to presne pred 41 rokmi, kedy Volkswagen predstavil prvú generáciu tohto úspešného a obľúbeného modelu. Stal sa doslova "bestsellerom", veď na svete sa predalo viac ako 22 miliónov kusov a to už je naozaj čo povedať. Volkswagen veľmi pilne pracoval na novej generácií Passatu, ktorú plánuje svetu ukázať už čoskoro. Sme nedočkaví a čo vy?

Kedy to príde?
Už na jeseň tohto roku sa do predaja dostane nová, v poradí už ôsma, generácia obľúbenej nemeckej limuzíny strednej triedy, poziciovanej ako jeden z najdôležitejších a najprogresívnejších modelov a ťahákov značky. Veď v roku 2013 bol Passat piatym najpredávanejším modelom na svete.

Aký bude?
Nový Passat bude stáť na rovnakej modulárnej platforme MQB ako aj Golf. Modernejšia konštrukcia karosérie s vyšším podielom vysokopevnostnej ocele mu pomôže zhodiť nejaké to, ženami vysnívané, kilo (cca 80, čo nie je málo). Nová generácia dostane dlhší rázvor a širší rozchod kolies, čo zväčší vnútorný priestor ako pre pasažierov, tak aj pre batožinu. Riadime sa heslom: pohodlie nadovšetko :).

Ponuka motorov bude pestrá a k dispozícií budú zmenšené preplňované zážihové a vznetové motory s výkonom od 110 až 300 koní. Celkom fajn nie? Do ponuky sa dostane aj možnosť pohonu všetkých štyroch kolies pre fanúšikov "offroad jazdy" a ak vás zaujíma súčasný vývoj hybridov, tak sledujte, pretože aj Passat ponúkne hybridnú pohonnú jednotku.

V čom prekvapí?

Passat by mal byť prvým modelom, ktorý dostane novú 10-stupňovú DSG prevodovku a extrémne úsporný naftový motor, do ktorého bude palivo vstrekované pod tlakom až 3000 barov. Bude dostupný okrem klasickej verzie sedan a kombi/variant aj v prevedení štvordverového kupé, možno prekvapí aj kabrioletom :).

Ponúkne nové inovatívne asistenčné, informačné a zábavné systémy, ktoré podčiarknu vývoj smerom do éry "vzájomne prepojeného ekosystému". Dynamika a predovšetkým bezpečnosť sú na prvom mieste - Head-Up displej, Active Info Display, Asistent núdzového brzdenia v meste s detekciou chodcov, Emergency Assistant (zastavenie v prípade núdze), Trailer Assist (asistent pre manévrovanie s prívesom) a mnoho ďalších.

Pri zahľadení sa na špionážne fotografie, zistíte, že zmeny dizajnu nebudú extrémne, no aj napriek tomu je jasné, že niekoľko ich bude. Passat pôsobí oproti predchádzajúcej generácií agresívnejšie a zároveň kompaktnejšie. Zaujmú široké koncovky výfukov, čo môže byť predzvesťou skutočného pekla po zošliapnutí plynového pedálu.

Uvidíme, čo Passat skutočne prinesie. My sme však v strehu a nevieme sa dočkať :).

Súvisiace články

Technológie, Passat

Volkswagen Passat ako stíhačka - vďaka novému HUD!

Technológie, Passat

Volkswagen Passat ako stíhačka - vďaka novému HUD!

Lifestyle, Passat

Volkswagen Passat: Rodokmeň úspechu

Súvisiace články

Technológie, Passat

Volkswagen Passat ako stíhačka - vďaka novému HUD!

Technológie, Passat

Volkswagen Passat ako stíhačka - vďaka novému HUD!

Lifestyle, Passat

Volkswagen Passat: Rodokmeň úspechu