Novinky, Passat / 18. júl 2023 / 4 minúty ČÍTANIA

Nový Volkswagen Passat už jazdí! Prinášame to najdôležitejšie, čo by ste o horúcej novinke mali vedieť

Úplne nový Passat Variant zažije svetovú premiéru už koncom augusta. V poradí deviata generácia jedného z najúspešnejších automobilov strednej triedy s viac ako 50-ročnou históriou prinesie množstvo inovácií, vďaka ktorým bude môcť konkurovať aj skutočne prémiovým modelom.

Od základov. Pri navrhovaní úplne nového modelu Passat Variant značka naplno využila potenciál novej modulárnej platformy MQB evo. Kai Grünitz, člen predstavenstva značky zodpovedný za vývoj: „Pri úplne novom Passate sme kládli veľký dôraz na vysoký jazdný a cestovný komfort, ktorý zákazníci pocítia okamžite. Okrem iného to zabezpečuje dlhší rázvor a nové adaptívne riadenie podvozka s dvojventilovými tlmičmi. Náš nový koncept zobrazovania a ovládania je zároveň veľmi intuitívny. Klimaticky ovládané masážne sedadlá dokresľujú náš prémiový štandard v interiéri."

Nový displej a koncepcia ovládania. Architektúra interiéru modelu Passat Variant systematicky implementuje spätnú väzbu od zákazníkov značky Volkswagen s cieľom dosiahnuť čo najintuitívnejšie ovládanie. Passat Variant sa preto uvedie na trh s novo vyvinutým kokpitom a novým systémom infotainmentu. Po novom bude štandardný displej infotainmentu disponovať až 12,9“ uhlopriečkou, pričom k dispozícii bude až 15“ voliteľná obrazovka. Pod displejom infotainmentu sa nachádzajú podsvietené dotykové plochy, ktoré slúžia na nastavenie funkcií, ako je teplota a hlasitosť v interiéri. Volkswagen bude na želanie ponúkať aj nový head-up displej s premietaním informácií na čelné sklo a do virtuálneho priestoru pred vozidlom. Volkswagen tiež vypočul kritiku zákazníkov a multifunkčný volant dostal opäť klasické fyzické tlačidlá pre ešte jednoduchšie ovládanie.

Sedadlá, v ktorých vydržíte tisícky kilometrov. Vďaka vysokokvalitným materiálom a účinnej zvukovej izolácii sa celková kvalita a komfort dostali na novú úroveň. Sedadlá ergoActive s elektrickým nastavovaním (až do 14 smerov, v závislosti od modelu a výbavy), ako aj rôzne konfigurované masážne a klimatizačné funkcie, budú k dispozícii v rámci voliteľnej výbavy.

Viac miesta vzadu. Passat Variant medzigeneračne narastie až o 14 centimetrov, pričom samotný priestor pre nohy sa zväčšil o ďalších 5 centimetrov. To isté platí aj o batožinovom priestore, ktorý ponúkne objem až 690 litrov (+ 40 litrov) a po sklopení zadnej lavice dokonca 1 920 litrov (+140 litrov).

Adaptívny podvozok a manažér dynamiky. Podvozok nového modelu zlepšuje množstvo individuálnych úprav: pevnejšie ramená a stabilnejšie vedenie stopy vďaka štvorprvkovej zadnej náprave, nové elektromechanické nastavenie riadenia, modifikované stabilizátory, tlmiče a nastavenie pre rôzne disky kolies. Priamejšie riadenie a dlhší rázvor Passatu Variant taktiež pozitívny vplyv na jazdné vlastnosti. Okrem toho budú mať zákazníci k dispozícii novú generáciu adaptívnych tlmičov DCC Pro s dvojventilovou technológiou. Tento systém nepretržite reaguje na povrch vozovky a jazdné podmienky, pričom zohľadňuje parametre ako sú riadenie, brzdenie a akceleračné manévre. Ideálne tlmenie sa vypočíta pre každé koleso a nastaví sa na tlmičoch v zlomkoch sekundy. Vodič má možnosť nastaviť DCC podľa individuálnych preferencií - od veľmi komfortného až po veľmi športové. Inými slovami: viac komfortu a viac dynamiky. Samostatnou kapitolou je takzvaný „manažér dynamiky“, ktorý ovláda funkcie elektronickej uzávierky diferenciálu (XDS) a tlmičov v systéme DCC Pro. Vďaka systému Vehicle Dynamics Manager bude ovládanie vozidla neutrálnejšie, stabilnejšie, agilnejšie a presnejšie.  

Pre dokonalo osvetlenú cestu. Passat Variant sa bude v príplatkovej špecifikácií ponúkať s novou generáciou matrixových svetlometov IQ.LIGHT LED. Tieto výkonné svetlomety sú plochejšie ako predchádzajúca verzia a majú nový vysoko výkonný diaľkový svetlomet s dosahom približne 500 metrov. Vzadu má nový model súvislý horizontálny pás LED pre zoskupenia zadných svetiel.

TDI, TSI, eTSI a eHybrid. Vďaka MQB evo sú pre úplne nový Passat Variant k dispozícii najrôznejšie typy pohonu. Bude sa ponúkať s turbodieselovými motormi (TDI), preplňovanými benzínovými motormi (TSI), mild-hybridnými preplňovanými benzínovými motormi (eTSI) a plug-in hybridnými systémami (eHybrid). Elektrický dojazd nových plug-in hybridných pohonov sa v porovnaní s predchodcami zvýšil až na 100 km v závislosti od výbavy. Okrem toho bude nabíjanie striedavým prúdom vo všetkých verziách eHybrid rýchlejšie a po prvýkrát bude možné aj nabíjanie jednosmerným prúdom v rámci štandardnej výbavy.

Súvisiace články

Passat oslavuje 50 rokov a tento rok príde jeho 9. generácia. Aký bol ale prvý Passat? (1/8)

Tipy

Kontrolky v aute: poznáte ich všetky?

Štúdie a koncepty

Nech žije sedan! Prichádza Volkswagen ID. AERO

Súvisiace články

Passat oslavuje 50 rokov a tento rok príde jeho 9. generácia. Aký bol ale prvý Passat? (1/8)

Tipy

Kontrolky v aute: poznáte ich všetky?

Štúdie a koncepty

Nech žije sedan! Prichádza Volkswagen ID. AERO