Novinky, Lifestyle, Polo / 27. marec 2014 / 3 minúty ČÍTANIA

Omladený pre mladých

Volkswagen Polo prišiel o pár vrások a dostal pri tom do vienka nové pohonné jednotky spĺňajúce normu Euro 6 a nové multimediálne systémy.

Na statickej prezentácii vo Wolfsburgu sme mali možnosť prvýkrát sa bližšie zoznámiť s novým Polom. Polo kedysi začínalo ako lacné auto pre masy, teraz je skôr imidžovým autom pre mladých ľudí. Na novinku sme sa preto veľmi tešili.

SVIEŽA TVÁR

Vďaka nadčasovému dizajnu Pola nemuseli dizajnéri spraviť veľa práce, aby jeho výzor zostal čerstvý. Pomohli nové nárazníky, pár chrómovaných prvkov, nové hliníkové disky a rozšírená paleta farieb a človek by nikdy nehádal, že to auto tu s nami v podstate už je pár rokov. Najväčšou zmenou, ktorá dodáva novému malému Volkswagenu punc luxusu a prestíže, sú nové LED predné svetlomety. Polo je najmenším autom, ktoré si podobnou technikou môže svietiť na cestu. Pri bližšom pohľade na ne sme zbadali novú technológiu ich spracovania – používajú totiž parabolu, nie projektorové šošovky. Sme zvedaví, ako budú svietiť. Zmenami prešiel aj interiér. Polo sa ovláda pomocou nového volantu s elektromechanickým posilňovačom riadenia a pribudli aj nové multimediálne systémy.

VW Polo

TRI STAČIA

Zatiaľ čo vonkajšie zmeny sú len jemné, tak pod kapotou sa toho udialo oveľa viac. Všetky motory dostupné pre nové Polo spĺňajú emisnú normu Euro 6. Pribudol nový dieselový trojvalec 1,4 TDI, ktorý bude k dispozícii v troch výkonových verziách (55, 66, 77 kW). Oproti staršej pohonnej jednotke je až o 20 % úspornejší a 18 kg ľahší. Vďaka vyvažovaciemu hriadeľu a dvojhmotovému zotrvačníku by mal byť jeho chod hladký a použitie špeciálneho krytu motora zase zabezpečuje jeho tichú prevádzku. Zmenou prešli aj benzínové motory TSI, ktoré však na trh prídu až v druhej polovici roka.

VÝBAVA DOSPELÝCH

Polo postupne preberá výbavu z "triedy Golfu". Nové Polo je teda dostupné s adaptívnym nastaviteľným podvozkom. Ten by mu v spojení s novým elektromechanickým posilňovačom riadenia mal zabezpečiť vynikajúce jazdné vlastnosti na takmer každom povrchu. Ako inak, Polo sa nezaobišlo ani bez najnovšej bezpečnostnej výbavy, a tak v ňom zákazníci môžu nájsť (ak si priplatia) adaptívny tempomat (v kombinácii s automatickou prevodovkou dokáže auto zastaviť a zase rozbehnúť), multikolíznu brzdu, rôzne asistenčné systémy…

VW Polo

APLIKÁCIE NA PALUBE

Polo je prvým modelom Volkswagenu, ktorý obsahuje najnovší systém infotainmentu. Jeho veľká obrazovka má vyššie rozlíšenie a jeho procesor asi 15-krát vyšší výpočtový výkon než ten v Golfe. Jeho reakcie sú tak oveľa rýchlejšie. Zaujímavosťou je funkcia MirrorLink, ktorá umožňuje smartfónom podporujúcim "Car Mode" (režim auta) klonovať ich obrazovku na displej multimediálneho systému a používať ich aplikácie. Tie však musia byť schválené na použitie v aute – žiadne video si za jazdy v aute nepozriete. Výhodou tohto systému je prepojenie s autom a možnosť využívať aplikácie na zlepšenie šetrnosti a plynulosti jazdy.

Zdroj: automagazin.sk

Súvisiace články

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.0: Ako na športovú jazdu s Polom GTI

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.0: Ako na športovú jazdu s Polom GTI

Novinky, Testy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI - aké je?

Súvisiace články

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.0: Ako na športovú jazdu s Polom GTI

Tipy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI Academy vol.0: Ako na športovú jazdu s Polom GTI

Novinky, Testy, Polo, Verzie GTI

Polo GTI - aké je?