Eventy, Golf / 10. november 2016 / 4 minúty ČÍTANIA

PREMIÉRA: Vynovený Volkswagen Golf

Zúčastnili sme sa svetovej premiéry faceliftovaného Volkswagenu Golf vo Wolfsburgu a prinášame vám čerstvé informácie o tých najdôležitejších novinkách, plus veľkú fotogalériu!

Nový Volkswagen Golf

Vedeli ste, že na svete sa už predalo vyše 33 miliónov Golfov? Volkswagen za tento úspech vďačí aj neustálej inováciizlepšovaniu svojich produktov. My sme boli priamym svedkom jedného takéhoto vylepšenia. Prezentácia nového Golfu sa odohrala v jeho rodisku – vo Wolfsburgu.

img_3797

Na čo sa teda môžeme tešiť? V prvom rade je to omladený dizajn. Volkswagen sa netají tým, že sa jedná o facelift, keďže tento výraz presne vystihuje, čo sa s Golfom stalo. Jeho tvary sú sviežejšie, svetlá pôsobia prísnejšie a celý je tak nejak viac "fresh". Je to vďaka novým nárazníkom, ktoré vzbudzujú dojem širšieho a nižšieho postoja. Novinkou sú aj spomínané svetlá. Tie zadné majú novú grafiku, ktorá sa mení pri brzdení (podobne ako v Passate) a LED technológiu. Môže sa na ne tešiť každý jeden Golf už od základnej výbavy. Najvyššia výbava dostane navyše dynamické zadné smerovky. Predné svetlá po novom tiež využívajú LEDky a svietia vraj ešte lepšie, než xenóny vo verzii pred faceliftom. Zmeny exteriéru završujú nové farbynové modely diskov kolies.

Nový Volkswagen Golf - 3

Vo vnútri sú zmeny oveľa podstatnejšie. Tvorcovia Golfu kládli dôraz najmä na infotainment. Ak sa vám nepáčia klasické budíky, môžete si priplatiť za Active Info Display. Každý infotainment systém má navyše nový, výkonnejší a rýchlejší hardvér a väčšiu obrazovku, než pred tým, pričom vždy je farebná a dotyková. Špičkový systém Discover Pro s elegantnou "sklenenou" úpravou má tak uhlopriečku až 9,2 palca (rekordná hodnota). Najväčšou senzáciou však je, že ho môžete ovládať gestami. Netreba sa dotýkať obrazovky – vybrané povely vykonáte aj správnym pohybom ruky v priestore pred obrazovkou. Golf je prvý, čo podobnú funkciou doniesol do tejto triedy. Okrem toho pribudla funkcia Media Control, kde pomocou tabletu môžete ovládať navigáciu alebo multimédiá cez palubné Wi-Fi. Systém spolupracuje s online službami a môžete si na ňom prezerať ceny pohonných hmôt, počasie (či už lokálne, alebo v destinácii, do ktorej mierite) a mnoho ďalšieho. Domáca obrazovka je teraz konfigurovateľná. V kabíne nájdeme aj pár kozmetických zmien – nové materiály a farby.

Nový Volkswagen Golf - 4

Z asistenčných systémov pribudol najmä Traffic Jam Assist, teda poloautonómna jazda v zápche (funguje do 60 km/h). Golf sa teda dokáže držať v jazdnom pruhu a zároveň udržiavať vzdialenosť od áut pred sebou (s prevodovkou DSG až do úplného zastavenia). Predkolízny systém Front Assist bol doplnený o City Emergency Braking a najnovšie dokáže rozpoznávať aj chodcov. Sú tu aj Emergency Assist či Trailer Assist, známe z Passatu.

Nový Volkswagen Golf - 5

Z motorov je najväčšou novinkou 1,5 TSI Evo s technológiou ACT (aktívna deaktivácia valcov) s výkonom 150 koní a krútiacim momentom 250 Nm už od 1 500 ot/min. Kombinovanú spotrebu má pritom iba 4,9 l/100 km. Neskôr pribudne aj slabšia, ekologickejšia verzia BlueMotion s výkonom 130 koní a spotrebou 4,6 l/100 km. Unikátnou novinkou v tomto segmente je použitie turbodúchadla s variabilnou geometriou lopatiek, ktoré sa inak používajú iba pri dieselových motoroch. Pre zaujímavosť: jediné iné benzínové auto s variabilnou geometriou turba je Porsche 911 Turbo. Unikátna je aj nová funkcia plachtenia, ktorá v ekologickom režime pri povolení plynového pedála úplne vypne motor. Nový motor sa bude kombinovať s novou, 7-stupňovou prevodovkou DSG, ktorá postupne nahradí súčasnú 6-stupňovú. Z ostatných motorov bola reč iba o 2,0 TSI, určenom pre Volkswagen Golf GTI. Ten dostane pár koní naviac. Základná verzia GTI má teraz až 230 koní a verzia Performance sa dostala až na 245 koní! Golf R dostane tiež pár žrebcov naviac. Jeho výkon tak dosiahne až ohromných 310 koní!

Nový Volkswagen Golf - 6

Nový Golf má teraz toľko funkcií a rôznych možností nastavenia, že sa Volkswagen rozhodol zaviesť užívateľské profily – ID. Tie je možné priradiť ku kľúču od vozidla. Keď tak naštartujete nový Golf, budú vaše obľúbené rádiostanice, nastavenie sedadla, podsvietenie prístrojov, nastavenie klimatizácie a kopec ďalších prvkov prispôsobené tak, ako to máte radi. Šikovná vychytávka, nie?

Nový Volkswagen Golf - 7

Nový Golf bude mať slovenskú premiéru na bratislavskom autosalóne. Príďte sa naňho pozrieť naživo! Napriek drobným zmenám je totiž naozaj veľmi peknýovládanie gestami si stojí za to vyskúšať :-)

Nový Volkswagen Golf - 8

Pred tým si aspoň pozrite exkluzívnu veľkú galériu z odhalenia.

Súvisiace články

Novinky, Golf

Nový Volkswagen Golf: poznáme ceny!

Testy, Golf

Volkswagen Golf Variant vs. Golf Alltrack

Novinky, Golf, Verzie GTI

Volkswagen Golf GTI Clubsport S pokoril svoj vlastný rekord na Nordschleife! VIDEO

Súvisiace články

Novinky, Golf

Nový Volkswagen Golf: poznáme ceny!

Testy, Golf

Volkswagen Golf Variant vs. Golf Alltrack

Novinky, Golf, Verzie GTI

Volkswagen Golf GTI Clubsport S pokoril svoj vlastný rekord na Nordschleife! VIDEO