Novinky, Tiguan / 19. september 2023 / 4 minúty ČÍTANIA

Svetová premiéra: Toto je nový Volkswagen Tiguan! Má NEUVERITEĽNÉ svetlá!

Volkswagen Tiguan je celosvetovo najpredávanejší model Volkswagenu. Triafa perfektný pomer medzi veľkosťou, cenou, úžitkovou hodnotou a technológiami. Nový Tiguan však prichádza naplniť veľký sľub a mnohých sa chystá riadne prekvapiť!

Volkswagen Tiguan ťaží úplné maximum z modulárnej platformy MQB evo, na ktorej je postavený. Množstvo prvkov a technológií zdieľa s modelom Passat, ktorý mal svetovú premiéru pred dvoma týždňami. Rovnako ako v prípade Passatu, aj tvary Tiguanu diktovala do veľkej miery aerodynamika, ktorá sa medzigeneračne zlepšila o 15 percent.

Môžeme sa teda tešiť na širokú ponuku motorov s maximálnou možnosťou voľby tej ideálnej motorizácie pre daného zákazníka. V ponuke je mild-hybridný benzínový motor 1.5 eTSI s výkonom 110 kW (150 k) a jeho nová verzia s výkonom až 130 kW (177 k), dvojliter 2.0 TSI naladený na 150 kW (204 k) alebo až 195 kW (265 k) a dokonca aj dva dieselové motory 2.0 TDI s výkonom buď 110 kW (150 k) alebo 142 kW (193 k).

Motor 1.5 TSI evo2 je upravený tak, aby dokázal vo väčšej miere využívať režim dvoch valcov. V tomto režime sa zvýši efektivita používaných valcov a klesá spotreba. Nový motor prepína medzi štvorvalcovým a dvojvalcovým režimom úplne nebadane a aj kultúra chodu v režime na dva valce je oveľa lepšia. Optimalizované spaľovacie priestory a plazmou potiahnuté steny valcov znižujú spotrebu, rovnako ako optimalizovaný Millerov cyklus. Obe verzie motora teraz využívajú turbodúchadlo s variabilnou geometriou rozvádzacích lopatiek (VTG). To všetko spolu s mild-hybridným štartér-generátorom, ktorý pomáha pri štartovaní a dokáže motoru poskytnúť dodatočných 25 Nm krútiaceho momentu v nízkych otáčkach, prispieva k nižšej spotrebe.

Aj Tiguan ponúkne novú generáciu pohonu eHybrid. Ten ponúka oproti doterajšiemu systému takmer dvojnásobnú kapacitu batérie (teraz až 19,7 kWh), sériovo montovanú 11 kW palubnú nabíjačku a navyše ojedinelú schopnosť rýchlonabíjania jednosmerným prúdom výkonom až 50 kW. To znamená, že Tiguan nabijete naplno aj pri obyčajnom výlete na nákupy. Normovaná rýchlosť nabíjania z 10 na 80 % predstavuje totiž iba 25 minút. K dispozícii budú dve verzie s výkonom 150 alebo 200 kW.

Inžinieri sa aj tu zamerali na jazdné vlastnosti. Nový Volkswagen Tiguan prichádza s unikátnymi dvojventilovými tlmičmi adaptívneho podvozka DCC Pro, ktoré majú nezávisle nastaviteľnú tuhosť pre fázu kompresie aj odskoku. Šikovná elektronika neustále vyhodnocuje podmienky na ceste a počíta ideálne tlmiace sily pre každé koleso zvlášť niekoľko desiatok krát za sekundu. Všetko má pod palcom systém Vehicle Dynamics Manager, ktorý ovláda aj činnosť stabilizačného systému, uzávierky diferenciálu XDS a mnohých ďalších aspektov vozidla.

Absolútnou novinkou sú svetlá IQ.LIGHT HD, ktoré Tiguan zdieľa s vlajkovou loďou Touareg. V Passate ich nenájdete. Miesto desiatok diód obsahujú tisíce mikrozrkadiel, vďaka čomu sú schopné na cestu premietať obrazce či animácie. Vykrývanie okolitej premávky je ešte presnejšie a vodič teda nikoho neoslňuje ale zároveň má v noci maximálny rozhľad okolo seba.

Volkswagen Tiguan nezabúda ani na svoju všestrannosť. Najvýkonnejšie varianty naftového motora 2.0 TDI a 2.0 TSI budú dostupné aj s pohonom 4 x 4 s optimalizovanou medzinápravovou spojkou pre nižšie vibrácie. Ťahať môžete prívesy s hmotnosťou až do 2 300 kg.

V interiéri nájdeme 15-palcovú hlavnú obrazovku s úplne novým, zjednodušeným štýlom ovládania. Má na sebe špeciálny antireflexný povrch ktorý zároveň odpudzuje odtlačky prstov. Kabína sa inak celkovo podobá na kabínu modelu Passat.

Je tu však nový prvok - variabilný otočný ovládač s displejom v stredovej konzole. Slúži na ovládanie hlasitosti alebo jazdných režimov.

O priestor a variabilitu sa rozhodne netreba báť. Vždy to bola jedna zo silných stránok modelu Tiguan a to sa nezmení ani s najnovšou generáciou.

Ako sa vám páči nový Tiguan? Pozrite si ho detailnejšie v našej galérii.

Text budeme priebežne aktualizovať.

VW Tiguan WP 029.jpg
VW Tiguan WP 062.jpg
VW Tiguan WP 060.jpg
VW Tiguan WP 054.jpg
VW Tiguan WP 049.jpg
VW Tiguan WP 047.jpg
VW Tiguan WP 046.jpg
VW Tiguan WP 045.jpg
VW Tiguan WP 044.jpg
VW Tiguan WP 030.jpg
VW Tiguan WP 001.jpg
VW Tiguan WP 027.jpg
VW Tiguan WP 026.jpg
VW Tiguan WP 025.jpg
VW Tiguan WP 014.jpg
VW Tiguan WP 012.jpg
VW Tiguan WP 010.jpg
VW Tiguan WP 007.jpg
VW Tiguan WP 005.jpg
VW Tiguan WP 003.jpg

Súvisiace články

Novinky, Tiguan

Nový Volkswagen Tiguan na oficiálnych fotografiách! Pozrite si interiér úplne bez maskovania

Novinky, Akciové ponuky, T-Cross, T-Roc, Tiguan, Touareg

Chcete SUV od Volkswagenu? Do 31.3. kúpite Tiguan a Touareg extra výhodne!

Testy, Tiguan, Verzie R

TEST Volkswagen Tiguan R: Toto by ste nečakali!

Súvisiace články

Novinky, Tiguan

Nový Volkswagen Tiguan na oficiálnych fotografiách! Pozrite si interiér úplne bez maskovania

Novinky, Akciové ponuky, T-Cross, T-Roc, Tiguan, Touareg

Chcete SUV od Volkswagenu? Do 31.3. kúpite Tiguan a Touareg extra výhodne!

Testy, Tiguan, Verzie R

TEST Volkswagen Tiguan R: Toto by ste nečakali!