Technológie, up! / 5. marec 2016 / 3 minúty ČÍTANIA

Technológie Ľudových vozidiel: VW up!

Ako pracujú vylepšenia v Ľudovom up! Slovákovi?

Najmenšie Ľudovo vozidlo vo svojej železnej kostre ukrýva oveľa viac, než by jeho skromné rozmery naznačovali. Už dávno nie sú železné koče vybavené iba vytváračom sily a kolesami. Aj do malých vozidiel sa dostávajú vylepšenia, o ktorých kedysi nesnívali ani tie väčšie. Ľudov up! Slovák oplýva nasledovnými zjednodušovačmi života:

Zabraňovač kolízií (City Brake): Za čelným oknom vozidla je umiestnený citlivník, ktorý využíva svetelný lúč a bedlivo sleduje situáciu pred vozidlom. Ten dokáže do rýchlosti 30 kilometrov za hodinu upozorniť vodiča zvukovým bliakaním, ak ten nedáva pozor a chystá sa naraziť do vozidla pred ním idúceho, či stojaceho. Ak ani to nepomôže, dokáže Zabraňovač kolízií zabrániť kolízii (to ste nečakali, všakže). Celkom sám šliapne na spomaľovače a v lepšom prípade celkom zabráni, v tom horšom aspoň zmierni následky vodičovej nepozornosti v podobe kolízie.

Hľadač správnej cesty (navigačný systém): Má v sebe ukryté mapy celého Starého kontinentu. Pomocou vesmírnych orbitníkov dokáže presne určiť pozíciu vášho kovového kočiara a čítať vám z mapy tak, aby ste sa nestratili v ceste za vašim cieľom. Vy tak môžete v pokoji a bezpečí kormidlovať. Do máp vám umožňuje zapichovať vlastné špendlíky, alebo ich preniesť z iných máp. Hľadač správnej cesty viete z kočiara aj vybrať a využívať jeho služby v zónach, kde iný, ako peší pohon nie je dovolený.

Modrozub (Bluetooth): Dokáže cez neviditeľné vlny komunikovať s vašim prenosným diaľkovým dorozumievačom. Vďaka tomu sa hlas dorozumievaného prenáša cez vytvárače zvuku vo vozidle a vy nemusíte dorozumievač držať v ruke, čo je nezákonné, ale môžete rozprávať len tak do priestoru. Zachytávače zvuku pošlú váš hlas neviditeľnými vlnami k dorozumievanému.

Ťuknutiu brániace pípače (parkovacie senzory): sú to citlivníky umiestnené v zadnom nárazníku. Keď zistia, že sa s kočiarom blížite k prekážke, na ktorej by ste si mohli poškodiť jeho náter, začnú cez vydávače zvuku pípať tým častejšie, čím bližšie sa pri prekážke nachádzate. Parkovacie manévre sú tak o to jednoduchšie.

Rýchlostník (tempomat): dokáže udržiavať rýchlosť vozidla, aj keď svoju nohlu zložíte z pedála ovládajúceho výkon vozidla. To prispieva k pohodliu a pokoju v duši kormidelníka.

Nabudúce sa pozrieme na Ľudovo Polo Slovák, do ktorého sa podobných vylepšení zmestí ešte viac. Dovidenia priatelia!

SLIDER

Viac informácií o Ľudových vozidlách nájdete tu.

Súvisiace články

Technológie, Golf

Technológie ľudových vozidiel: VW Golf

Technológie, Polo

Technológie ľudových vozidiel: VW Polo

Technológie, Verzie GTI

Dvojitý hybrid Cross Coupé GTE

Súvisiace články

Technológie, Golf

Technológie ľudových vozidiel: VW Golf

Technológie, Polo

Technológie ľudových vozidiel: VW Polo

Technológie, Verzie GTI

Dvojitý hybrid Cross Coupé GTE