Novinky, Lifestyle, Eventy, Golf, Verzie R / 7. február 2014 / 2 minúty ČÍTANIA

Volkswagen Golf R – prvé dojmy

Kde inde vyskúšať tristo koní spojených so všetkými štyrmi kolesami, ako na krásne upravenom zamrznutom jazere v blízkosti švédskeho Arvidsjauru? Presne tam sme s novým Golfom R zažili pol dňa najlepšieho jazdeckého výcviku, aký si len viete predstaviť. Aby sme nejazdili len tak, hlava-nehlava, tak na nás dozerali profesionálni inštruktori jazdy na snehu a ľade. Mimochodom, jeden z nich pretekal spolu so Sebastieanom Vettelom vo Formuli 3.

Práve títo inštruktori nám hneď ráno pred jazdou oznámili, že celá táto udalosť bude najmä o driftovaní. Odporcovia pohonu Haldex by tu začali krčiť nosom, ale môžeme vás ubezpečiť, že na to nemajú dôvod. Pre Golf R bol použitý systém Haldex 5. generácie, ktorý reaguje ešte rýchlejšie a vždy posiela krútiaci moment aj na zadnú nápravu. Či sa s tým dobre driftuje? Ani na chvíľu o tom nepochybujte! Naše Golfy R, vybavené pneumatikami s hrotmi, jazdili dverami napred takmer stále. Po chvíľke zoznamovania sa s novým systémom Haldex sme vedeli predriftovať kruhový objazd toľkokrát, koľko to len naše žalúdky vydržali. Aj na testovacom okruhu plnom vracákov a aj plynulých zákrut bolo auto krásne ovládateľné. Medzinápravová spojka pritom fungovala skvele a neprehrievala sa. Možno jej k tomu dopomáhala okolitá teplota -25°C…

GolfR_2

Motor 2,0 TSI vyladený na výkon 300 koní mal veľmi agresívny a odhodlaný zvuk a pri 6 000 ot./min. doslova spieval. Hrotmi vybavené pneumatiky nemal problém pretočiť pri zaradenej trojke. Keď už spomíname prevodové stupne, manuálna prevodovka bola pre model R upravená precíznejšie radenie. Je teraz vybavená systémom skráteného radenia, pričom samotná hlavica radiacej páky sedí o 8 mm nižšie smerom k stredovému tunelu.

Ako sa auto správa na ceste? Úprimne – netušíme. Ale veľmi radi to zistíme, keď dostaneme nový Golf R na testovanie na normálnych cestách. O zábavu určite nebude núdza.

Súvisiace články

Štúdie a koncepty

Gran Turismo 6 sa pretaví do reality.

Štúdie a koncepty

Gran Turismo 6 sa pretaví do reality.

Lifestyle, Golf

Návrat v čase...

Súvisiace články

Štúdie a koncepty

Gran Turismo 6 sa pretaví do reality.

Štúdie a koncepty

Gran Turismo 6 sa pretaví do reality.

Lifestyle, Golf

Návrat v čase...