Video, Lifestyle / 15. jún 2016 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen v motoršporte: WRC (+video)

Toto je prvý článok  malého seriálu o rôznych zaujímavých motoristických športoch, v ktorých sa Volkswagen zúčastňuje. Začneme Svetovými majstrovstvami v rally – WRC.

Súčasná éra Volkswagenu vo WRC sa začala v roku 2011. Vtedy bol verejnosti prvý krát odhalený prototyp pretekárskeho rally vozidla – Polo R WRC. V tomu istom roku sa Volkswagenu "upísali" aj Sébastien Ogier so svojim spolujazdcom Julienom Ingrassiom.

Volkswagen Polo R WRC 008 31 GTI-Treffen am Woerthersee

Rok 2012 bol rokom testovania. Polo R WRC ešte nebolo pre preteky homologované. Volkswagen však chcel testovať jeho komponenty v reálnych súťažiach a tak použil auto sesterského tímu, s ktorým Polo R WRC zdieľalo mnoho komponentov: Škodu Fabia S2000. Tá síce spadá do úplne inej kategórie, ale pre Volkswagen to bol veľmi cenný rok, počas ktorého s celkom novým tímom nazbieral kopec cenných skúseností. Rally totiž nie je iba o jazdení, ale aj o spoľahlivosti, logistike, príprave a dokonalej súhre tímu. S Fabiou S2000 absolvoval tím kompletnú sezónu, pričom počas rally v Sardínii sa podaril Ogierovi nečakaný úspech: vyhral špeciálnu rýchlostnú skúšku a umiestnil sa na celkovom 5. mieste. To je prvýkrát, čo sa auto kategórie S2000 umiestnilo v celkovom poradí tak vysoko. Už vtedy bolo jasné, že Ogier bola dobrá investícia.

Až v roku 2013 sa do šampionátu WRC prihlásil Volkswagen ako konštruktérsky tím. Otváracie a zároveň krstné preteky v legendárnom Monaku dopadli pre Volkswagen úžasne: Ogier vyhral hneď prvú rýchlostnú skúšku a nakoniec skončil na druhom mieste za ostrieľaným Sébastienom Loebom. Hneď na druhej rally vo Švédsku už Volkswagen vyhral, pričom bol najrýchlejší v polovici všetkých rýchlostných skúšok. Nasledovali víťazstvá v Mexiku a Portugalsku. V Grécku sa podarilo zvíťaziť zas Ogierovmu tímovému spolujazdcovi, Jari-Matti Latvalovi. Konečná bilancia? Hneď v prvom roku vyhral Ogier titul jazdcov a Volkswagen titul konštruktérov. Volkswagen Polo R WRC vyhralo desať z trinástich rally, na ktorých sa zúčastnil a prerušil deväťnásobné víťazné ťaženie Citroënu a Sébastiena Loeba.

31 GTI-Treffen am Woerthersee

V sezóne 2014 dostalo Polo R WRC pár úprav, ktoré sa vyplatili: Ogier si s ním zabezpečil víťazstvo na prvých šiestich rally. Na konci sezóny bol tiež titulovaný majstrom. To isté sa zopakovalo v roku 2015 s novou generáciou Pola R WRC. Auto dostalo novú prevodovku, novú hydrauliku, väčšie zadné krídlo a bolo odľahčené.

Volkswagen zum dritten Mal Rallye-Weltmeister*

Aké parametre má vlastne Volkswagen Polo R WRC? Základ tvorí benzínový motor s objemom 1,6 litra prepĺňaný turbom. Motor je vybavený systémom Anti-lag. Jeho maximálny výkon je 234 kW (318 k) pri 6 250 otáčkach. Krútiaci moment dosahuje maximálnu hodnotu 430 Nm pri 5 000 otáčkach za minútu. To všetko s použitím predpísaného reštriktora v saní, ktorý má priemer 33 mm. Auto posiela svoj výkon na všetky štyri kolesá cez hydraulicky ovládanú šesťstupňovú sekvenčnú prevodovku, ktorá sa ovláda pádlami pod volantom. Auto má permanentný pohon všetkých štyroch kolies s rovnomerným rozložením krútiaceho momentu medzi nápravami a je vybavené multilamelovými samosvornými diferenciálmi vpredu aj vzadu. Minimálna hmotnosť auta (podľa regulácií FIA) je 1 200 kg. Z nuly na 100 km/h dokáže vystreliť za 3,9 sekundy a jeho maximálka dosahuje kvôli krátkym prevodom iba 200 km/h. Verte nám, že medzi stromami je to až-až :-).

Volkswagen Polo R WRC 004

Pozrite si, ako jazdí Volkswagen Polo R WRC, keď je za volantom Sébastien Ogier.  Je sa na čo pozerať! ;-)

zdroj: youtube - Rally-Racing Videos(by MK2 Racing Videos)

Autor prezentačnej fotografie: Richard Balint

Autor fotografie na slideri: Bildagentur Kräling

Súvisiace články

Lifestyle

Volkswagen v motoršporte: Najrýchlejší VW Beetle na svete!

Lifestyle, Tiguan

Volkswagen Tiguan je športovec od srdca

Video, Lifestyle

Volkswagen v motoršporte: Formula Drift (+video)

Súvisiace články

Lifestyle

Volkswagen v motoršporte: Najrýchlejší VW Beetle na svete!

Lifestyle, Tiguan

Volkswagen Tiguan je športovec od srdca

Video, Lifestyle

Volkswagen v motoršporte: Formula Drift (+video)