Lifestyle, Touran, Sharan / 24. máj 2016 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen Touran a Sharan: Autá pre maximalistov

Ak vám nestačí obyčajné auto, lebo žijete aktívnym životom, možno je čas pouvažovať o modeli Touran alebo Sharan.

Len čo v aute často prevážate malé deti, domácich miláčikov či objemnejšie športové náradie, dochádzajú bežným sedanom či hatchbackom nápady. Je čas pouvažovať nad niečím väčšímpraktickejším, čo dokáže udržať krok s vašim životným štýlom. SUV  nie je váš štýl? Čo takto skúsiť rodinný van?

Van už dávno nemusí vyzerať ako bezcharakterná krabica. Volkswagen Touran je toho skvelým príkladom. Výrazne rezané línie, prísne sa tváriace svetlomety, vyvážené proporcie a najnovšie technológie na jeho palube zlomia aj zaťatého odporcu. V správnej farbe a s peknými kolesami vyzerá Touran veľmi dobre.

Volkswagen TouranKto by bol ešte stále na pochybách, nech si priplatí za športový balík R-Line, s ktorým Touran naberie športového ducha. Ani v interiéri sa nesedí ako v dákej dodávke. Práve naopak – sedíte pekne nízko, s volantom pred sebou a obklopuje vás pekne spracovaná prístrojová doska. Jej orientácia na vodiča prezrádza, že Touran nie je len o prevážaní osôb a predmetov, ale myslí aj na vodiča.

Volkswagen Touran

Samozrejme, nezabudlo sa ani na praktickú stránku. Odkladacích priestorov tu nájdete vždy viac, než potrebujete (my sme ich dokopy napočítali 47) a niektoré sú naozaj zaujímavo riešené a praktické. Ozajstné čary sa však odohrávajú na sedadlách v druhom rade. Tie sú individuálne posuvnésklopné, pričom každé má nastaviteľnú chrbtovú opierku pre ešte väčší komfort a aj vlastné úchyty ISOFIX. O priestore na nohy sa hádam ani netreba baviť – vďaka väčšiemu rázvoru je ho viac, než pred tým. Pokojne si môžete preložiť nohu cez nohu.

Sharan vs Touran 004

Ak sa vám zdajú štyria pasažieri málo, môžete si priplatiť za ďalšie dve sedadlá, ktoré sa v prípade (ne)potreby dajú sklopiť do dna batožinového priestoru. Ten má v päťmiestnej verzii objem 743 litrov, sklopením sedadiel sa dá rozšíriť až na 1 980 litrov.

Pre maximalistov má Volkswagen v rukáve ešte väčšie eso: Sharan. Ten dostal nedávno všetky najnovšie technologické vychytávky, aké nájdete aj v Tourane a tak máte o bezpečnosť postarané vďaka širokému zástupu asistenčných a bezpečnostných systémov.

Volkswagen Sharan

konektivitu sa zase starajú nové multimediálne systémy schopné komunikovať so smartfónmi. Mirror Link otvára autu bránu sveta aplikácií. Sharan je však o inom. V prvom rade tu nájdete ešte väčší batožinový (či radšej ložný?) priestor s maximálnym objemom až 2 430 litrov a ešte viac priestoru vo všetkých smeroch. Najlepšou vychytávkou sú však posuvné zadné dvere, vďaka ktorým sa do auta vynikajúco nasadá a už nikdy nebudú zadných pasažierov trápiť stiesnené priestory v naprataných parkovacích domoch. Zároveň sa nestane, že by ste dverami narazili do vedľa stojaceho auta.

Volkswagen Sharan

Či si nakoniec vyberiete nový Touran alebo Sharan, môžete si byť istí, že vďaka prepracovaným motorom TSI a TDI bude úspornejší, než pred tým. Výber je široký. Do pozornosti dávame skvelý motor 1,4 TSI ACT, ktorý je pre väčšiu efektivitu vybavený vypínaním dvoch valcov. Keď však treba, poskytuje výkon príjemných 110 kW (150 k).

Volkswagen Sharan

Základný Touran je dostupný od 17 990 EurSharan v jarnom akciovom cenníku Family&Business už za 29 440 Eur. Voľba je na vás! ;)

Súvisiace články

Novinky, Touran

Volkswagen Touran po prvýkrát lídrom v triede MPV

Lifestyle, Touran

Volkswagen Touran: Sexi vo veľkom

Novinky, Testy, Touran

TEST: Volkswagen Touran

Súvisiace články

Novinky, Touran

Volkswagen Touran po prvýkrát lídrom v triede MPV

Lifestyle, Touran

Volkswagen Touran: Sexi vo veľkom

Novinky, Testy, Touran

TEST: Volkswagen Touran