Tipy / 11. február 2020 / 5 minút ČÍTANIA

Doma teplo, v horách zima: 10 tipov ako cestovať na jarnú lyžovačku

Blížia sa jarné prázdniny a to pre mnoho rodín znamená cestu za lyžovačkou. Máme pre vás 10 tipov, ako to celé absolvovať bez stresu a bezpečne.

Zima má svoje špecifiká nielen kvôli často nestabilnému počasiu, ale aj kvôli špecifickej batožine, ktorú si so sebou berieme. Preto sa oplatí venovať aj samotnej príprave väčšiu pozornosť. Článok sme rozdelili do 3 prehľadných častí: príprava, balenie a jazda.

Príprava

  1. Dbajte na dobré zimné pneumatiky! To, že by ste mali mať na aute obuté zimné pneumatiky je snáď samozrejmosť, no pre istotu pripomíname, že to platí aj v prípade, že máte pohon všetkých kolies. Do hôr neodporúčame ani celoročné pneumatiky. Tie znesú pár dní jemnej snehovej nádielky v meste na rovinách, ale do hôr určite odporúčame poriadne zimné pneumatiky. Dbajte, aby mali ešte aspoň 4 mm dezén a aby neboli staršie ako 5 rokov.
  2. Nabite si pred cestou batériu. Najmä ak s autom jazdíte väčšinou v meste a na kratších trasách, je vysoko pravdepodobné, že batériu v aute máte "podnabitú". Pri studených štartoch v zime sú nároky na batériu veľmi vysoké – už samotné pretočenie motora je oveľa náročnejšie, nevraviac o tom, že posádka využíva vyhrievanie sedadiel, okien a často aj motor má dodatočný elektrický výhrev. Odporúčame preto batériu na noc napojiť na špeciálnu nabíjačku, čím ju oživíte. Tým pádom znesie aj štarty po ozaj mrazivých nociach vo vysokých horách.
  3. Natankujte "zimnú" naftu. Toto samozrejme platí pre majiteľov dieselových motorov. Čerpacie stanice by mali v zimnom období automaticky ponúkať naftu odolnejšiu proti zamŕzaniu. Pre istotu sa však informujte na konkrétnej čerpacej stanici. Benzín so zamŕzaním v zime nemá problém, takže majitelia zážihových motorov majú o starosť menej.
  4. Doplňte kvapalinu do ostrekovačov. Toto je dôležitejšie, než sa zdá. Z mokrých slaných ciest sa totiž extrémne špiní čelné sklo, s čím stúpa aj spotreba kvapaliny do ostrekovačov. Použite nemrznúcu kvapalinu – ideálne neriedenú. Posledné čo chcete je, aby vám voda na skle rovno zamrzla. Taktiež dbajte, aby vám kvapalina nedošla. Slaný roztok veľmi rýchlo vytvára na čelnom skle postupne nepriehľadný povlak, ktorého sa bez ostrekovačov nezbavíte! A zastavovať na diaľnici kvôli ručnému čisteniu čelného skla naozaj nechcete.
     

Balenie

  1. Ak nemáte strešný box, lyže v batožinovom priestore poriadne zaistite. Niektoré autá majú na lyže špeciálny vak v strednom operadle. Keď sú však lyže voľne prestrčené do interiéru auta, dbajte, aby ste ich poriadne zaistili proti pohybu. Nezabúdajte, že lyže majú dlhé ostré hrany a sú ťažké, takže v prípade nehody môžu vážne zraniť alebo dokonca usmrtiť posádku. Ak máte strešný box, tak tento problém odpadá. Pri jazde so strešným boxom však rátajte nielen s vyššou spotrebou najmä na diaľnici, ale aj so zvýšeným ťažiskom auta. Nezabudnite si dať pozor aj pri prípadnom vjazde do podzemných garáží. Je dobré poznať výšku auta s namontovaným strešným boxom.
  2. Ťažké predmety umiestnite v kufri čo najbližšie k sedadlám. V prípade nehody sú tak dobre fixované a nehrozí, že by sa z nich stali projektily.
    kufor passat alltrack
  3. Zoberte si so sebou zásoby vody a jedla. Nezabudnite ani na nemrznúcu zmes! Najmä v zime môže byť počasie nevyspytateľné a vašu cestu môžu kedykoľvek zastaviť záveje alebo hoc aj nehoda na diaľnici. V ktoromkoľvek prípade je zdržanie ťažko odhadnúť – môže sa pretiahnuť aj na hodiny. Preto je dobré mať v aute zásoby tekutín a jedla, ideálne aj nejaké deky. Taktiež sa snažte nejazdiť s prázdnou nádržou a radšej jej stav udržiavať nad polovicou. Z dôvodu, ktorý sme spomínali v bode 4. si zoberte aj nemrznúcu zmes do ostrekovačov. Ak veziete malé deti, vezmite im nejaké hračky a ich obľúbené pesničky.

Jazda

  1. Pri šoférovaní si vyzlečte hrubú vetrovku. Nielen, že vám v nej bude teplo, čo je nekomfortné a unavujúce, ale aj pohyby v nej si vyžadujú väčšiu námahu. Vždy sa na šoférovanie vhodne oblečte.
  2. Len čo sa cesta zmení zo suchej na mokrú a je okolo nuly, zvýšte opatrnosť. Snažte sa vnímať mikrosignály ako zmena hluku od kolies, ľahší volant a oneskorené reakcie na riadenie, aby ste včas zaregistrovali prípadnú poľadovicu. Ak máte podozrenie na šmykľavú cestu, skúste krátko prudšie zabrzdiť, ak je to bezpečné a nikto za vami nejde. Len na to dopredu upozornite svoju posádku :) .
  3. Na snehu jazdite plynulo. Vyvarujte sa prudkým pohybom volantom, predvídajte a nechávajte si dostatočný odstup od áut pred vami. Pre viac informácií si prečítajte tento článok.

Takže šťastnú cestu a peknú lyžovačku!

VW Passat Alltrack v zime 017
VW Passat Alltrack v zime 013
VW Passat Alltrack v zime 012
VW Passat Alltrack v zime 011
VW Passat Alltrack v zime 008
VW Passat Alltrack v zime 007
VW Passat Alltrack v zime 006
VW Passat Alltrack v zime 005
VW Passat Alltrack v zime 004
VW Passat Alltrack v zime 003
VW Passat Alltrack v zime 002
VW Passat Alltrack v zime 001

Súvisiace články

Video, Technológie

App-Connect - konektivita a prepojenie auta so smartfónom: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Toto video vôbec nie je cez čiaru: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Všetko o bezkľúčovom vstupe a štartovaní: VW TECH VIDEO

Súvisiace články

Video, Technológie

App-Connect - konektivita a prepojenie auta so smartfónom: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Toto video vôbec nie je cez čiaru: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Všetko o bezkľúčovom vstupe a štartovaní: VW TECH VIDEO