Štúdie a koncepty, Tiguan / 18. október 2017 / 4 minúty ČÍTANIA

5 + 2 = Tiguan Allspace!

Nový Volkswagen Tiguan Allspace prináša všetko, čo súčasný Tiguan, avšak vo väčšom a praktickejšom balení, aby mohol odviezť ďalších dvoch pasažierov. Teraz prichádza aj na náš trh.

Ak hľadáte pohodlné, praktické, reprezentatívne a bezpečné SUV, je dosť možné, že ste narazili aj na Volkswagen Tiguan. Ten spĺňa všetky tieto atribúty. Môže byť vybavený adaptívnym podvozkom DCC s troma režimami tlmenia, vďaka ktorému zvládne úlohu limuzíny na diaľniciach, ale aj vrtkého hatchbacku na kľukatých cestách. Má veľký kufor s bezdotykovým otváraním Easy Open, ktorý si môžete dodatočne tvarovať posúvaním sedadiel druhého radu v rozsahu až 18 centimetrov, prípadne nastavovaním sklonu ich operadiel. Jeho distingvovaný, avšak zároveň dynamicky strihnutý dizajn vyzerá dobre pred divadlom, ale aj pred fitnesscentrom či v prírode, kam sa vďaka nastaviteľnému pohonu 4Motion Active Control bez problémov dostanete. Mimochodom, tento pohon má k dispozícii viacero špeciálnych režimov: On-Road, Off-Road, Off-Road individual s jednotlivo nastaviteľnými parametrami a Snow, ktorý je špeciálne upravený pre maximálnu trakciu na zasneženej či zľadovatelej ceste. O bezpečnosti Tiguanu zas svedčí hodnotenie päť hviezdičiek v nárazových testoch Euro NCAP a kompletný rad bezpečnostných a asistenčných systémov, ktoré sa starajú o to, aby ste tie hviezdičky v rámci možností nemuseli otestovať na vlastnej koži. Spomeňme aspoň inteligentné LED svetlá, ktoré vytieňujú okolitú premávku tak, aby ani v diaľkovom režime neoslepovali ostatných. Z aktívnych asistentov je tu stráženie jazdného pruhu, upozornenie na autá v mŕtvom uhle, emergency assist, autonómne brzdenie v meste, systém Pre-Safe, multikolízna brzda, adaptívny tempomat... O bezpečnosť laku na nárazníkoch sa stará aj aktívny parkovací asistent, ktorý dokáže celkom sám zaparkovať vozidlo v priečnom aj pozdĺžnom smere.

Niekomu sa však možno pošťastilo mať viac detí, alebo sú jeho požiadavky na veľkosť batožinového priestoru ešte náročnejšie a klasický Tiguan by im nestačil. Volkswagen na Slovensku našťastie začína predávať predĺženú verziu Tiguanu s prívlastkom Allspace, ktorá by mala uspokojiť tých najnáročnejších zákazníkov, túžiacich po štýlovom SUV. Ak ste boli na autosalóne v Nitre, mohli ste ho tam vidieť naživo. Model Tiguan Allspace má oproti klasickému Tiguanu rázvor predĺžený o 110 mm, pričom celková dĺžka karosérie narástla až o 215 mm. Väčšina z toho pribudla v zadnom previse.To znamená, že objem batožinového priestoru dosahuje v bežnom rozpoložení objem až 760 litrov! So sklopenými sedadlami je k dispozícii až neuveriteľných 1920 litrov! Rovná plocha, ktorá takto vznikne, je dlhá až 1921 mm, takže sa sem zmestí aj surférska doska (v našich končinách je asi relevantnejším príkladom napríklad rebrík).

Ak by vám ani to nestačilo a potrebujete prevážať nezvyčajne dlhé garníže, určite sa vám zíde možnosť sklopiť ešte aj sedadlo predného spolujazdca smerom dopredu. Tým získate k dobru ďalšie desiatky centimetrov. Hlavnou devízou modelu Allspace je pritom možnosť objednať si doň ďalšie dve sedadlá, na ktoré sa zmestia ľudia do výšky 160 cm. Dovedna tak Tiguan Allspace odvezie až sedem ľudí! Sedemmiestna verzia má potom objem kufra 250 litrov v sedemmiestnom a 700 litrov v päťmiestnom usporiadaní, resp. 1 775 litrov so sklopeným druhým a tretím radom sedadiel. Samozrejme, že všetky sedadlá sa sklápajú do roviny. Popri väčšom objeme batožinového priestoru je v modeli Allspace zároveň viac miesta na nohy a hlavu v druhom rade sedadiel, takže je ešte komfortnejší. Konkrétne pribudlo pasažierom v druhom rade sedadiel až 54 mm priestoru na kolená.

    

Tiguan Allspace je viac, než Tiguan - a nie len čo sa týka veľkosti. Jeho štandardná výbava je bohatšia, pričom základná motorizácia je výkonnejšia, než pri bežnom Tiguane. Model Allspace teda ponúka v porovnaní s bežným Tiguanom multifunkčný volant už v základe, alebo väčší displej navigácie. Jeho uhlopriečka teraz dosahuje 9,2 palca a má neskutočne jemné rozlíšenie, peknú grafiku a rýchle reakcie. Novinkou je aj podpora ovládania gestami, ktorú už poznáme z modelov Golf či Arteon, alebo online služby Car-Net.

Cena Tiguanu Allspace je oproti ekvivalentnému Tiguanu vyššia o necelých 3 000 Eur. Začína sa na hladine 27 160 Eur. Za ňu dostanete výbavu Trendline a motor 1,4 TSI ACT s výkonom 110 kW (150 k). K dispozícii sú samozrejme aj motory 2,0 TSI a 2,0 TDI, pričom vrcholom ponuky je motor 2,0 BiTDI s výkonom 176 kW (240 k).

Volkswagen Tiguan Allspace 012
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace
Volkswagen Tiguan Allspace 009
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace
Volkswagen Tiguan Allspace 003
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace
Der neue Volkswagen Tiguan Allspace

Súvisiace články

Novinky, Testy, Tiguan

Novinka: Volkswagen Tiguan OFFROAD zájde ešte ďalej!

Testy, Tiguan

Exkluzívny test: Volkswagen Tiguan Allspace

Lifestyle, Tiguan

Volkswagen Tiguan Allspace - väčší je lepší!

Súvisiace články

Novinky, Testy, Tiguan

Novinka: Volkswagen Tiguan OFFROAD zájde ešte ďalej!

Testy, Tiguan

Exkluzívny test: Volkswagen Tiguan Allspace

Lifestyle, Tiguan

Volkswagen Tiguan Allspace - väčší je lepší!