Tipy, Golf, Jetta, Verzie GTI / 23. marec 2021 / 6 minút ČÍTANIA

ADAC test letných pneumatík v rozmere aj pre VW Golf: prekvapenie v prvej trojke!

Blíži sa letná sezóna. Je na čase vybrať si obutie pre vášho štvorkolesového miláčika. Aby ste to mali ľahšie, prinášame vám výsledky testu letných pneumatík, ktorý každoročne robí nemecký ADAC. Teraz sa testoval rozmer 205/55 R16 91V, ktorý sa používa napríklad na VW Golf.

Ak majú vaše staré letné pneumatiky viac ako 6 rokov, mali by ste sa začať obzerať po nových. To isté platí, ak majú nízky dezén. Aj keď zákon stanovuje minimálnu hĺbku dezénu letných pneumatík na 1,6 mm, odporúčame pneumatiky vymeniť, keď jeho hĺbka klesne pod 3 mm. Pod touto hranicou už veľmi narastá riziko akvaplaningu pri jazde v daždi.

Zdroj: ADAC

Pri testoch pneumatík sa veľmi prihliada práve na ich výkon na mokrom povrchu. V teste ADACu má váhu až 40 %. Výkon na suchu má váhu 20 %, hluk 10 %, spotreba 10 % a opotrebovanie 20 %. Žiaľ, ADAC neposkytuje takmer žiadne tvrdé dáta a výstupom testov sú iba skóre.

Zastúpenie značiek je rozmanité. Sú tu prémioví výrobcovia, stredná trieda, ale aj tzv. „budget“ značky. Z nejakých príčin sa však tohto testu nezúčastnila značka Michelin, ktorá v iných testoch boduje so svojou pneumatikou Primacy 4, a ani Yokohama.

Tu sú výsledky. Pripájame k nim aj cenu pneumatiky v danom rozmere, ktorú nám ponúkol portál Heuréka.sk ako prvú najlacnejšiu z obchodu, ktorý má rating viac ako 90 %. To znamená, že to nie je nevyhnutne najnižšia cena, za akú viete pneumatiku kúpiť.

Nečakaná dvojka

1. Víťazom testu je pneumatika Continental Premium Contact 6. Dostala vysoké hodnotenie za výkon na suchu mimoriadne vysoké na mokre. Ponúka precízne jazdné vlastnosti a správa sa predvídateľne za každých podmienok. Zaostáva v hlučnosti a opotrebovanie by tiež mohlo byť na vyššej úrovni.

Cena od: 61,70 €

2. Na druhom mieste je nečakane veľmi silný Semperit Speed-Life 3. Má takmer identické hodnotenie jazdných vlastností ako Continental s vysoko nadpriemernými jazdnými vlastnosťami na mokrom povrchu, dokonca ho predbieha v oblasti hluku a valivého odporu. Značka Semperit je dcérskou firmou Continentalu a je zaujímavé, ako ďaleko jej Continental s vývojom modelu Speed Life 3 dovolil zájsť. Zvlášť ak zvážime veľmi dobrú cenu tejto pneumatiky.

Cena od: 48,18 €

3. Bridgestone Turanza T005 je na trhu stálica a umiestnila sa na skvelom treťom mieste. Porotcovia ju ohodnotili ako veľmi vyváženú na suchom i mokrom povrchu, s nízkym valivým odporom, čo prospieva spotrebe paliva. Slabosťou tohto modelu je iba akvaplaning v zákrute, kde dosiahla priemerné výsledky.

Cena od: 57,71 €

4. Štvrté miesto obsadila pneumatika Goodyear EfficientGrip Performance 2. Získala dobré hodnotenie na mokrom povrchu, mala najlepšie hodnoty opotrebovania a aj nízku spotrebu paliva. Porotcov však nepresvedčila na suchu. Medzi ďalšie poznámky patrí horší cit vo volante a menej presné riadenie, čo spôsobuje mäkšia bočnica.

Cena od: 58,07 €

5. Prvú päticu uzatvára Kumho Ecsta HS51, ktorá dosahuje vynikajúce skóre za spotrebu paliva. Je dobrá aj na mokrom povrchu s vysokou odolnosťou pred akvaplaningom a dosahuje nízke opotrebovanie, avšak má slabiny na suchých cestách, kde dosahuje len priemernú brzdnú dráhu v porovnaní s konkurentmi.

Cena od: 50,05 €

Zdroj: ADAC

Ostatní

Zvyšné poradie prejdeme iba zbežne.

6. miesto: Apollo Alnac 4g s dobrou spotrebou a opotrebovaním, dobrou brzdnou dráhou za sucha, ale priemernou priľnavosťou a nepresným riadením.

Cena od: 57,25 €

7. miesto: Hankook Ventus Prime 3 K125 s takmer najlepšími výsledkami na suchom povrchu a s dobrou ovládateľnosťou, ale priemernými výsledkami v ostatných kategóriách.

Cena od: 43,10 €

8. miesto: Fulda EcoControl HP2 s priemernými výsledkami aj na suchom povrchu a s prekvapivo pretáčavým balansom. Grip na vode podpriemerný, ale dobrá odolnosť voči akvaplaningu.

Cena od: 44,39 €

9. miesto: BFGoodrich Advantage s dobrými mierami opotrebenia s výbornou spotrebou, avšak s priemernou priľnavosťou na mokre, ktorá sa spájala s neschopnosťou preniesť v oblúku aj výkon či brzdenie.

Cena od: 48,51 €

10. miesto: Maxxis Premitra HP5 s najlepšími výsledkami na suchu s precíznymi jazdnými vlastnosťami, dobrými výsledkami na vode, avšak s vysokým opotrebovaním, spotrebou a hlukom.

Cena od: 63,30 €

11. miesto: Nokian WetProof s dobrými výsledkami na suchu aj na vode, avšak s podpriemerným hodnotením v ostatných kategóriách a najvyšším opotrebovaním z testu.

Cena od: 45,57 €

12. miesto: Pirelli Cinturato P7 C2, ktorému uškodil zlý výsledok testu opotrebovania. Inak má totiž solídne jazdné vlastnosti na suchu aj na mokre a navyše je celkom tichá.

Cena od: 52,50 €

13. miesto: Uniroyal RainSport 5 s nepresným riadením nízkou priľnavosťou a dlhými brzdnými dráhami na suchu. Na mokrom je na tom dobre, má vysokú odolnosť pred akvaplaningom.

Cena od: 48,18 €

14. miesto: Petlas Imperium PT515 s výbornými hodnotami opotrebovania, ale podpriemernými ostatnými parametrami. Suchá brzdná dráha bola až o 4,5 metra horšia od najlepšej gumy v teste.

Cena od: 49,00 €

15. miesto: King Meiler Sport 1 KM s recyklovaným behúňom (protektor) a slabými výsledkami vo všetkých oblastiach, najmä na mokrom povrchu. Navyše je najhlučnejšia z testu.

Cena od: 40,49 €

Zdroj: ADAC

Čo si vybrať?

Najlepší pomer cena/výkon predstavuje veľké prekvapenie tohto testu – pneumatika Semperit Speed-Life 3. Má mimoriadne vyvážené jazdné vlastnosti a kombinuje ich s cenou, ktorá výrazne podlieza všetkých prémiových konkurentov.

V zásade však nespravíte nič zlé, ak si kúpite akúkoľvek pneumatiku z prvej desiatky. A ak vám neprekáža vyšší valivý odpor či hluk, dokonca aj Pirelli na 12. mieste ponúka dobrú pneumatiku. Uniroyal a Nokiansa zas špecializujú na mokré podmienky, preto najmä Uniroyal im niečo obetuje v neprospech jazdy na suchu.

Taktiež sa ukázalo, že značky, o ktorých ste nikdy nepočuli, väčšinou lákajú iba cenou a nie bezpečnými jazdnými vlastnosťami.

Prajeme vám dobrý výber! Dajte nám v komentároch vedieť, aké sú vaše obľúbené pneumatiky!

Zdroj: ADAC