Tipy, Golf / 17. marec 2021 / 4 minúty ČÍTANIA

Ako umyť auto za 2 €

Bezdotykové ručné umyvárne sú veľmi populárne. Dá sa na nich utratiť veľa peňazí, ale ak viete ako na to, priemerné auto si umyjete aj za menej ako dve eurá. Ukážeme vám, ako.

Hodnotu dve eurá berte samozrejme orientačne, pretože bezdotykové ručné umyvárne – takzvané vapky – majú rôzne cenníky. Dajme tomu, že za euro máte k dispozícii 100 sekúnd umývania. Za dve eurá viete efektívne umyť auto od bežnej špiny. Samozrejme, hrubé znečistenie bude vyžadovať viac času.

Programy

Vapky väčšinou ponúkajú aspoň 5 programov.

  • Predumývanie autošampónom na mušky/hmyz
  • Vysokotlakové čistenie s mikropráškom
  • Oplach
  • Voskovanie
  • Oplach demineralizovanou vodou/osmóza

K tomu si na niektorých môžeme pripočítať ešte aj aktívnu penu a dodatočné voskovacie programy na vysoký lesk a podobne.

Programy sú často očíslované, aby ste mali pocit, že musíte použiť všetky. To vám samozrejme zaberie viac času a tým vás to bude stáť aj podstatne viac peňazí. Ak si chcete vaše auto umyť naozaj poriadne a dopriať mu očistu po zime alebo výraznom znečistení, určite nie je zlé zainvestovať. Ak však jednoducho túžite po tom, aby ste jazdili na vizuálne čistom aute, môžete trochu ušetriť.

Ako na to?

Tajomstvo je v tom, že nemusíte použiť všetky programy. Dopredu si naplánujte váš štýl a smer umývania. Myslite na to, že po prepnutí na iný program chvíľu trvá, než sa to prejaví na tom, čo vychádza z trysky. Využite to. Umývajte zhora nadol, systematicky a nevracajte sa zbytočne na miesta, kde ste už boli. Do automatu vhoďte rovno predpokladanú sumu. Ušetríte tým drahocenné sekundy.

Začnite programom s vysokotlakovým čistením mikropráškom. Ten často poslúži aj miesto špeciálneho programu na odstránenie hmyzu. Začnite vo vzdialenosti pol dĺžky auta od automatu, do ktorého sa vhadzujú mince a postupujte od neho ďalej. Vodu striekajte od strechy smerom nadol, horizontálnymi pohybmi vo vzdialenosti cca 20 cm od karosérie auta a pod jemným uhlom. Vtedy má vapka najvyššiu účinnosť. Keď sa opäť dostanete k automatu, zvoľte ďalší program a pokračujte v umývaní. „Starý“ program vám vystačí na dokončenie tej časti auta, ktorú ste na začiatku vynechali.

Ako druhý program zvoľte rovno voskovanie. Vosk vytvorí na karosérii hydrofóbnu vrstvu, ktorá pomôže odtiecť šampónu s práškom. Nerobte si starosti, že ste preskočili oplach. Žiadne škvrny nám na karosérii nikdy nezostali. Vosk nemusíte nanášať zblízka, ani nejako extra poctivo. Stačí, aby ste ním navlhčili celé auto, preto môžete vapkovať zo vzdialenosti jedného metra aj viac. Striekajte zhora dole, zasiahnete tak rýchlejšie väčšiu časť karosérie a pomôžete prirodzenému oplachu šampónu.

Na záver použite oplach osmózou. Je to voda bez minerálov, ktorá po zaschnutí nezanecháva na karosérii škvrny. Oplachujte dôkladne, opäť zhora nadol, aby ste zmyli všetky zvyšky vosku. Ak vám to čas dovoľuje, zamerajte sa aj na dôkladný oplach kľučiek dverí, zrkadielok, viečka nádrže a špár v karosérii. Tu sa totiž zvykne nahromadiť špinavá voda so šampónom, pri jazde začne vytekať a na karosérii vám po nej zostanú šmuhy.

Pracujte rýchlo, systematicky a efektívne. Auto veľkosti Golfu Variant tak umyjete za dve eurá. Pri menšom znečistení a väčšej šikovnosti vám postačí aj 1,50 €.

Sušenie

Karosériu môžete utrieť uterákom z mikrovlákna, avšak my odporúčame jazdu vyššou rýchlosťou. Vybehnite na najbližší obchvat. Pár sekúnd jazdy rýchlosťou 90 a viac kilometrov za hodinu karosériu šikovne vysuší. Akurát sa vyhýbajte zaprášeným úsekom ciest.

Ako umyt auto 001.jpg
Ako umyt auto 021.jpg
Ako umyt auto 002.jpg
Ako umyt auto 003.jpg
Ako umyt auto 004.jpg
Ako umyt auto 005.jpg
Ako umyt auto 006.jpg
Ako umyt auto 007.jpg
Ako umyt auto 008.jpg
Ako umyt auto 009.jpg
Ako umyt auto 010.jpg
Ako umyt auto 011.jpg
Ako umyt auto 012.jpg
Ako umyt auto 014.jpg
Ako umyt auto 015.jpg
Ako umyt auto 016.jpg
Ako umyt auto 018.jpg
Ako umyt auto 019.jpg
Ako umyt auto 020.jpg