28. október 2021 / 3 minúty ČÍTANIA

Bývame Zdravo stavia v súlade s prírodou od základov až po posledný detail

Prírodné staviteľstvo, ktoré myslí na minulosť, prítomnosť či budúcnosť zároveň. Spoznajte Bývame zdravo a jeho člena Mareka Rabika, špecialistu na stavby a rekonštrukcie.

Môže sa nám zdať, že staré známe príslovie „Remeslo má zlaté dno“ stráca v dnešnej dobe svoj význam. To sa však snaží zmeniť remeselné družstvo Bývame Zdravo. Pri stavbe a rekonštrukcii domov dbá nielen na to, aby bol výsledok priateľský k našej planéte a poskytol svojim majiteľom zdravý domov, ale kladie dôraz aj na cibrenie remeselnej práce. 

Na počiatku bola hlina

Marekova cesta k prírodnému staviteľstvu začala štúdiom remesiel. Chcel sa ich naučiť hneď niekoľko, aby mohol stavbu naozaj chápať, rozumieť jej ako celku. Katalyzátorom Marekovho nadšenia bolo znovuobjavenie dokonalého stavebného materiálu priamo v prírode. Tým je hlina. Je všade okolo nás, v rôznych podobách a ešte k tomu v dostatočnom množstve. Práve pri hlbšom štúdiu hlín a omietok získal Marek dostatočnú silu vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, opustiť svoju stabilnú prácu a začať sa živiť ako remeselník.

Holistický prístup od použitých materiálov po recykláciu stavby

Bývame Zdravo sa Marek venuje vytváraniu, ako inak, zdravého bývania či už stavbou nových domov, alebo rekonštrukciou tých starých. V oboch prípadoch ide o prácu s výhradne prírodnými a lokálnymi materiálmi, akými sú drevo, hlina, kameň, tehla či slama. Tie treba technicky správne spojiť a dizajnovo zladiť. A tak vznikajú oku lahodiace moderné pasívne domy, no šikovní remeselníci dokážu týmto spôsobom aj predĺžiť životnosť starých stavieb. Vďaka citlivej rekonštrukcii zachovajú pôvodný architektonický ráz, ale aj zvýšia tepelný štandard a vytvoria zdravú klímu v interiéri. 

Mnohé z týchto postupov vychádzajú z desiatok rokov starých techník, ktorými stavali svoje domy naši pradedovia, a práve tie Marek považuje za vynikajúcu ukážku funkčného prírodného staviteľstva. „Každý dom bol vlastne prírodná, zdravá stavba práve preto, že to stavali ľudia z dostupných, lokálnych materiálov. To boli prírodní stavitelia, tí naši predkovia. To boli zdravé stavby.“ 

Ako dodáva, domy našich prarodičov boli šetrné k životnému prostrediu nielen keď vznikali, ale nezaťažujú ho, ani keď doslúžia svojmu účelu. Dajú sa totiž zbúrať s minimálnym dosahom na planétu. Práve na recykláciu stavby po tom, ako doslúži, sa podľa Mareka často zabúda. „Ja ako prírodný staviteľ chcem preberať zodpovednosť za svoje rozhodnutia a za svoje konanie už dnes.“ A prírodné staviteľstvo toto umožňuje.

Pandémia niečo zastavila a niečo, naopak, naštartovala

Pandémia priniesla do mnohých sfér života spomalenie a nebolo tomu inak ani v prípade remeselného družstva Bývame Zdravo. Niektoré nové projekty a realizácia vízií sa jednoducho museli odložiť. Jednou z nich bola vízia remeselnej školy, ale aspoň bude podľa Mareka viac času na premyslenie tohto projektu. „Na druhej strane, pandémia spôsobila v spoločnosti a u ľudí to, že si začali viac uvedomovať prírodu a záhradku, vlastné dopestovanie potravín a na to sme boli v podstate dobre pripravení.“ Medzi ich produkty totiž patria aj prírodné mobilné domčeky. Po tých počas pandémie dopyt vzrástol, keďže svojou flexibilitou, pripravenosťou na zmeny a blízkosťou k prírode veľmi dobre „sadli“ do zmeny nálady v spoločnosti.

VW_BÝVAME ZDRAVO_VÝBER-09.jpg
VW_BÝVAME ZDRAVO_VÝBER-21.jpg
VW_BÝVAME ZDRAVO_VÝBER-18.jpg
VW_BÝVAME ZDRAVO_VÝBER-05.jpg
VW_BÝVAME ZDRAVO_VÝBER-11.jpg
VW_BÝVAME ZDRAVO_VÝBER-24.jpg
VW_BÝVAME ZDRAVO_VÝBER-13.jpg
VW_BÝVAME ZDRAVO_VÝBER-33.jpg