Lifestyle, Tipy / 5. august 2022 / 4 minúty ČÍTANIA

Cestovanie so psom v letných horúčavách: Na toto si dávajte extrémny pozor!

Štvornohí miláčikovia sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Veľmi radi ich so sebou berieme aj na výlety k vode či do prírody. Počas letných dní si však na ceste musíme dávať pozor, aby sme psa uchránili pred nebezpečnými horúčavami. Ľudia majú často mylné predstavy o tom, čo je pre ich domáceho miláčika dobré a čo nie. Aby nedošlo k tragédii, prinášame vám zopár praktických tipov a rád, ktorými by ste sa pri prevoze psíka mali v lete riadiť. 

Pozor na hlavu z okna! Je rozkošné vidieť psíka s trčiacou hlavou z auta, ako mu vejú uši a má vyplazený jazyk vo vetre. Zdá sa, že je mu to veľmi príjemné, avšak nie je to najlepší spôsob, ako psíka schladiť a rozhodne nie najbezpečnejší. Počas jazdy mu totiž môže do úst, očí aj uší nalietať rôzny hmyz a spôsobiť mu infekcie. Klimatizácia poskytuje stále prúdenie chladnejšieho vzduchu bez ohľadu na rýchlosť auta a je bezpečnejšia. Pokiaľ je v aute po naštartovaní spočiatku teplo, môžeme jemne pootvoriť okno tak, aby sa pes nevykláňal z auta von. 

Prestávku potrebujeme všetci. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o bežnú radu, ktorú každý motorista počul už niekoľkokrát. Napriek tomu pravidelné prestávky mnohí podceňujú a snažia sa prísť do cieľa čo najskôr „na jeden záťah“. Zatiaľ čo pre ľudí môže byť dlhšia cesta bez prestávky znesiteľná, psíkovia nám o svojich potrebách častokrát povedať nevedia. Kým človek si za volantom dokáže otvoriť fľašu s vodou, štvornohí miláčikovia sú v aute odkázaní na našu všímavosť a starostlivosť. Aj preto by sme im mali počas dlhšej cesty dopriať viac prestávok, počas ktorých sa dokáže napiť, vyvenčiť alebo ponaťahovať. 

Dôležité je vyraziť v správny čas. Auto funguje ako skleník a vplyv slnečných lúčov niekedy nezastaví ani klimatizácia. Cesta počas dňa je tak vyčerpávajúca a vplýva tiež na zdravie vášho štvornohého priateľa. Na dlhé trasy preto vyrazte skoro ráno alebo neskoro večer, keď je menšia premávka a chladnejšie počasie. 

Aj pes môže dostať úpal rovnako ako človek. Pes sa ochladzuje iba prostredníctvom vyplazeného jazyka a labiek. Ak pes neustále dychčí a stráca koordináciu, môže úplne skolabovať alebo zvracať. V takom prípade je vhodné psa položiť do chládku a dať mu malé množstvo vlažnej vody. Ak nevoľnosť pokračuje, je dobré zabaliť psa do vlhkého uteráka, ktorý mu poskytne úľavu od prehriatia. V extrémnom prípade straty vedomia neváhajte zavolať veterinára.

Špeciálna výbava pre psov od značky Volkswagen. Vďaka originálnemu príslušenstvu Volkswagen na prepravu psov sa aj váš pes bude cítiť na cestách vždy v pohode a zároveň v bezpečí. Pri prevoze odporúčame špeciálny popruh vyvinutý v spolupráci s veterinármi, ktorý sa uchytáva k bezpečnostnému pásu. Je vyrobený z odolnej polyesterovej tkaniny a spony sú z kvalitnej ocele. Má mäkké polstrovanie na tlakových bodoch, s reflexnými prvkami a je vhodný aj pre prevoz väčších psov. V ponuke je okrem popruhu aj poťah chrániaci zadné sedadlo a zadnú časť predných sedadiel pred poškriabaním, vlhkosťou a nečistotami. Umožní vám pohodlne prepravovať domáceho miláčika a vaše vozidlo tak zostane dlhšie čisté. Okrem popruhu a ochranných poťahov nájdete v ponuke príslušenstva aj deliacu mrežu, obojstranné rohože do batožinového priestoru či ochranné lišty na exponované časti karosérie. 

-PO-

Súvisiace články

Tipy

Nenechávajte v lete deti ani zvieratá v aute! Takto sa zohrieva

Súvisiace články

Tipy

Nenechávajte v lete deti ani zvieratá v aute! Takto sa zohrieva