Technológie, Golf / 8. apríl 2020 / 3 minúty ČÍTANIA

Golf bude vďaka technológii Car2X komunikovať s premávkou a infraštruktúrou. Už v základnej výbave

Nový Volkswagen Golf môže pomôcť vodičom predchádzať nehodám, skutočne. To všetko vďaka technológii Car2X, ktorá dovoľuje autu komunikovať s okolitou premávkou a s aktívnou dopravnou infraštruktúrou.

“Technologický míľnik”

Toto nie je samochvála. Konzorcium Euro NCAP udelilo funkcii aktívneho rozoznávania dopravného nebezpečenstva cenu Advanced Award pre funkciu s prelomovým bezpečnostným potenciálom. Podobná česť sa dostala funkcii aj po teste nemeckého automobilového klubu ADAC, ktorý ju označil za “technologický míľnik” podobný airbagom či systému ABS. “Toto je vzrušujúca éra bezpečnosti,” tvrdí Michiel van Ratingen, generálny tajomník konzorcia Euro NCAP. “Volkswagenu je nutné pogratulovať pre to, že dokážu ponúkať túto technológiu svojim zákazníkom v aute, ktoré je určené veľkému množstvu zákazníkov.”

Ako funguje Car2X?

Nový Golf je prvým autom na európskom trhu, ktorý bude k dispozícii s technológiou Car2X v základnej výbave. Ide o technológiu, ktorá využíva bezdrôtový štandard WI-FI p, taktiež označovaný ako IEEE 802.11p. Tento typ štandardu je špecificky ušitý na mieru potrebám lokálnej komunikácie medzi vozidlami a k svojmu fungovaniu nepoužíva mobilnú sieť, čo znamená, že ponúka dokonalé pokrytie v rámci limitov systému. V rádiuse do 800 metrov si môžu medzi sebou pripojené vozidlá navzájom vymienať lokalizačné údaje a informácie. Technológia teda dovoľuje autám, aby sa “navzájom varovali” pred nebezpečenstvom, či dokázali nadviazať kontakt s dopravnou infraštruktúrou v rámci niekoľkých milisekúnd.

Úchvatné výsledky v praxi

Technológia Car2X prešla testom nemeckého autoklubu ADAC, počas ktorého bol nový Golf vystavený ôsmim typickým nebezpečným situáciám, v ktorých vodič nebol upozornený či nedokázal včas reagovať. Vo všetkých situáciách bola technológia účinná, keďže dokázala vodiča včas varovať pred nadchádzajúcim nebezpečenstvom, dokonca často 10 až 11 sekúnd pred tým, než k nemu dorazilo samotné auto.

Neviete sa dočkať? My tiež nie!

V počiatočnej fáze vývoja, ktorú predstavuje Volkswagen s príchodom novej generácie Golfu, bude technológia Car2X aktívna do rýchlosti 80 km/h. Ďalšou z nespočetných výhod novinky je aj prínos technológie v oblasti ochrany životného prostredia či riadenia premávky. Keďže vozidlo vie, kedy naskočí na semafóre zelená či červená, vodič vie prispôsobiť rýchlosť auta k tomu, aby sa pripravil buď na prechod križovatkou či postupné zastavenie auta.

Ako bolo už spomenuté, prvým modelom s touto technológiou na palube bude nový Golf, ktorý postupne doplnia zvyšné modely značky Volkswagen. Čím viac áut bude na cestách využívať túto technológiu, tým skôr sa stane táto technológia prínosom pre bezpečnosť na cestách, životné prostredie a dopravnú situáciu v našich mestách.

Súvisiace články

Novinky, Golf

Volkswagen Golf prináša klimatizáciu, ktorá porozumie vašim prosbám

Novinky, Video, Testy

Za volantom nového VW Golf! +VIDEO

Súvisiace články

Novinky, Golf

Volkswagen Golf prináša klimatizáciu, ktorá porozumie vašim prosbám

Novinky, Video, Testy

Za volantom nového VW Golf! +VIDEO