Tipy, Passat / 18. júl 2016 / 4 minúty ČÍTANIA

Chcem Volkswagen Passat! ...Lenže ktorý?

Máloktoré auto si dokáže obliecť toľko kabátov, ako práve Volkswagen Passat. Ktorý sa vám hodí najviac?

obľúbenosti Passatu v našich končinách sa nedá pochybovať. Tajomstvo spočíva v tom, že Passat dokáže niečo ponúknuť takmer každému.

VW Passat Family 005

PRE MANAŽÉRA

Manažéri či obchodní cestujúci si určite obľúbia verziu sedan. Má elegantný tvar, aerodynamickú siluetu a jej batožinový priestor s objemom 586 litrov vystačí aj na dlhú služobnú cestu. Popri tom všetkom nie je nevyužiteľný ako rodinné auto vďaka štedrej ponuke priestoru na zadných sedadlách. Ani dlháňom nebude chýbať priestor pre nohy a dokonca ani hlavu. V prípade potreby sa dajú zadné sedadlá sklopiť, čím dosiahnete objem 1 152 litrov.

VW Passat Family 010

PRE RODIČOV

Tí, ktorí majú vyššie nároky na prepravnú kapacitu, si určite zamilujú kombi verziu s názvom Passat Variant. Napriek praktickému tvaru si Passat Variant zachoval dynamickú siluetu, takže sa zaňho rozhodne netreba hanbiť. Najväčším argumentom pre verziu Variant je ale batožinový priestor. Jeho základný objem, neuveriteľných 650 litrov, je sklopením sedadiel ďalej rošíriteľný až na 1 780 litrov. Navyše je do kufra lepší prístup, čo zjednodušuje narábanie s batožinou. Vďaka pozvoľnejšie klesajúcej streche je na zadných sedadlách ešte o čosi viac priestoru nad hlavou.

VW Passat Family 006

PRE DOBRODRUHOV

Nestačí? Nevadí! Pre ľudí s vyššími nárokmi, ktorí občas auto zoznámia aj s nespevneným terénom, je tu ešte Passat Alltrack. Táto zvýšená, plastmi obrnená verzia je vybavená pohonom 4Motion so špeciálnym režimom pre zdolávanie terénu. Ten zmení nastavenie elektroniky a prevodovky tak, aby bol pohyb v komplikovaných podmienkach ľahší.

VW Passat Family 007 VW Passat Family 009

Verzia Alltrack patrí na vrchol ponuky Passatu a ponúkajú sa do nej len tie najsilnejšie motory. Aj preto je Alltrack vhodný na ťahanie prívesov. Pri manévrovaní s nimi určite pomôže inovatívny systém Trailer Assist, ktorý pomáha pri cúvaní s prívesom. Zadná parkovacia kamera má zas režim, ktorý uľahčuje zapriahnutie prívesu za auto tým, že pomôže vodičovi nacúvať s "guľou" rovno k prívesu.

VW Passat Family 008

STÁDO PODĽA ŽELANIA

Ponuka motorov je v Passate naozaj široká. Kto sa nikam neponáhľa, tomu postačí motor 1,6 TDI s výkonom 81 kW. Jeho výhodou je priaznivá cenanízka spotreba. Zaujímavejší je však motor 2,0 TDI, ktorý je omnoho výkonnejší (môže byť naladený na 110 alebo 134 kW) a pritom na dlhších trasách si vystačí s rovnakým množstvom paliva. A vždy máte k dispozícii výkonovú rezervu, ktorá sa na diaľnici a pri predbiehaní vždy zíde. Ultimátnou motorizáciou je 2,0 BiTDIdvoma turbodúchadlami, ktorá dosahuje výkon až 176 kW a mohutný krútiaci moment 500 Nm, pričom sa s ňou dá jazdiť takmer rovnako úsporne, ako so slabšími dieselami. Jej výkon v spojení s pohonom 4Motion je zárukou auta, ktoré sa nikde nestratí. Navyše – ten záťah treba zažiť. Vďaka zrýchleniu na stvoku len za 6,1 sekundy s ním potrápite množstvo športových športových hatchbackov. Ponuka benzínových motorov je rovnako bohatá. Passat dokáže pod svojou kapotou ubytovať motory 1,4 TSI, 1,8 TSI a 2,0 TSI. Jedna-štvorka môže mať výkon 92 alebo 110 kW. Už tá dokáže Passatom pohnúť vskutku dynamicky. Motor 1,8 TSI s výkonom 132 kW je skvelým kompromisom medzi spotrebou a výkonom. Kone pod kapotou s ním Passatu nechýbajú ani pri tiahlych stúpaniach na diaľnici. Nároční zákazníci však budú milovať  motor 2,0 TSI. Ten môže mať výkon buď 162 kW (to je rovnako, ako má aktuálny Golf GTI!), alebo ohromných 206 kW. S posledným menovaným dokáže Passat vystreliť z nuly na 100 km/h len za 5,5 sekundy! Ani maximálna rýchlosť 250 km/h mu nerobí problém. Bez obmedzovača by Passat išiel ešte rýchlejšie. Kombinovaná spotreba sa však stále drží na uzde a predstavuje len 7,1 l benzínu na 100 km.

Popri všetkých motoroch netreba zabudnúť ani na najmodernejšiu bezpečnostnú výbavu a skvelé multimediálne systémy. Z výbavy určite odporúčame priplatiť si za inteligentné LED svetlá a za adaptívny podvozok, ktorý doslova transformuje schopnosti Passatu ešte o krok ďalej.Za zváženie stojí aj systém Area View, ktorý dokáže poskytnúť virtuálny pohľad na vaše auto z rôznych perspektív. To je skvelá pomôcka pri parkovaní!

VW Passat Family 002 VW Passat Family 001

Najmä v spojení s Park Assist, ktorý dokáže zaparkovať auto úplne sám :).

VW Passat Family 003

Súvisiace články

Vynovený Volkswagen Passat spoza volantu: Update +VIDEO

Passat

S Passatom do Nórska. Za polárny kruh

Testy, Passat

Exkluzívny test: Volkswagen Passat Variant GTE

Súvisiace články

Vynovený Volkswagen Passat spoza volantu: Update +VIDEO

Passat

S Passatom do Nórska. Za polárny kruh

Testy, Passat

Exkluzívny test: Volkswagen Passat Variant GTE