Novinky, ID / 20. apríl 2021 / 3 minúty ČÍTANIA

Máme Svetové auto roka! Volkswagen ID.4 to dokázal!

Piaty raz v histórii sa nám podarilo získať ocenenie Svetové auto roka. Tentokrát to bol model VW ID.4, ktorý porotu zaujal najviac zo všetkých.

Viac ako 90 porotcov z 24 krajín celého sveta hlasovalo v prestížnej ankete Svetové auto roka 2021 a po súčte bodov sa víťazom po piaty raz v histórii stal Volkswagen. Toto ocenenie je o to vzácnejšie, že ho získal práve plne elektrický model ID.4, ktorý je súčasťou revolučného ťaženia našej značky na ekologickú a udržateľnú budúcnosť áut.

Predstavenie víťaza

Volkswagen ID.4 je druhý model novej, plne elektrickej rodiny Volkswagenov postavených na platforme MEB. Ako prvý sa predstavil model ID.3 – praktický mestský hatchback veľkosti modelu Golf, avšak s vnútorným priestorom podobným tomu v Passate.
ID.4 je štýlové SUV, ktoré má za cieľ ukázať, že aj elektromobil môže byť vaše jediné auto v rodine. Ponúka totiž dojazd až do 522 km ak si ho zvolíte s najväčšou batériou. Bežne má náhon na zadné kolesá, ale čoskoro pribudne verzia s ďalším elektromotorom a pohonom všetkých štyroch kolies. Batožinový priestor má základný objem 543 litrov, ktorý sa dá jednoduchým sklopením sedadiel zväčšiť až na 1 575 litrov, takže pohltí aj rôzne športové náradie.

Priestor však nie je všetko, čo ID.4 ponúka. Medzi jeho silné stránky patria aj šikovné inovácie. Napríklad využívanie svetla na komunikáciu s vodičom cez interaktívny svetelný pásik ID.Light. Alebo pokročilé Matrix LED svetlá IQ.Light. A čo tak head-up displej, ktorý ponúka aj revolučnú rozšírenú realitu? Napríklad navigačné šípky sa zdanlivo premietajú do priestoru pred vami, akoby levitovali presne nad križovatkou, na ktorej máte odbočiť. Kto nezažije, len ťažko pochopí.

Porota ocenila aj systém poloautonómnej jazdy Travel Assist, ktorá využíva schopnosti inteligentného automatického tempomatu riadenom radarom a GPS a kamery na rozpoznávanie dopravných značiek a jazdných pruhov. Vďaka tomu vie, kam a ako rýchlo má ísť. Či sa pri tom aspoň dotýkate volantu, zisťuje vďaka kapacitným snímačom vo volante.

Na poli bezpečnosti je zaujímavou inováciou centrálny airbag umiestnený medzi prednými pasažiermi, aby sa pri náraze zboku náhodou neublížili navzájom.

Naozaj ekologický

Porotu zaujal aj fakt, že Volkswagen ID.4 je naozaj šetrný k životnému prostrediu. Vyrába sa v priesvitnej továrni vo Zwickau v Drážďanoch. Steny v továrni sú sklenené, aby sa zákazníci mohli chodiť pozerať na proces výroby ich vozidla, podlahy drevené a panuje tu uvoľnená atmosféra, aby bola kvalita produkcie čo najvyššia.
Dnes sa továreň orientuje na výrobu hybridných modelov a elektromobilov vrátane modelov ID. V blízkej budúcnosti sa má továreň špecializovať už iba na výrobu elektrických vozidiel.

Aby bol Volkswagen ID.4 maximálne ekologický aj pri prevádzke, dosahuje koeficient odporu vzduchu vynikajúcu hodnotu – iba 0,28! A keď ho potrebujete nabiť, tento model umožňuje ultrarýchle nabíjanie výkonom až 125 kW! To znamená, že z 5 % batérie sa dostanete úroveň nabitia 80 % len za 38 minút.