Novinky, ID / 25. september 2021 / 5 minút ČÍTANIA

Ako prebieha aktualizácia softvéru na diaľku a čo obsahuje ID.Software 2.3?

Volkswagen nedávno spustil takzvané Over-the-Air (OTA) aktualizácie pre elektromobily ID.3 a ID.4. Pozrime sa bližšie, ako aktualizácia softvéru prebieha a čo obsahuje najnovší update.

Možnosť na diaľku aktualizovať softvér vo vašom aute má niekoľko výhod. Šetrí váš čas, pretože pre tento úkon nemusíte navštevovať servis, a zároveň udržiava vaše auto v tej najlepšej softvérovej kondícii. Pri moderných autách je to dôležitejšie, než by ste si mohli myslieť. Obyčajná aktualizácia môže totiž mať za výsledok napríklad aj zvýšenie dojazdu auta či sprístupnenie nových funkcií. Bližšie sme sa na OTA updaty pozreli v tomto článku. Pre modely ID.3 a ID.4 je už dostupný nový softvér „ID.Software 2.3“, ktorý prináša niekoľko vylepšení. Teraz si povieme, ako presne aktualizácia prebieha a čo obsahuje.

Prerekvizity:

Aby sa vás aktualizácia týkala, musíte splniť tri podmienky:

1.) Mať Volkswagen ID.3 alebo ID.4

2.) Mať nainštalovanú softvérovú verziu 2.1

3.) Byť pripojený na We Connect ID

Update sa uvoľňoval postupne v troch vlnách: najprv ho dostalo pár testovacích áut, aby sa zabezpečilo, že proces aktualizácie prebieha hladko a softvér nevykazuje žiadne problémy. Následne sa sprístupňuje pre takzvaných „First Movers“, teda zákazníkov, ktorí si objednali ID.3 ako prví. Aktuálne už je update dostupný pre všetkých ostatných majiteľov modelov ID.3 a ID.4.

Ako to prebieha?

Váš Volkswagen z rodiny ID. sa na dostupnosť aktualizácií pýta automaticky raz týždenne. Keď zo serverov Volkswagenu dostane informáciu, že nový softvér je dostupný, začne ho sťahovať. Aj tu však musí byť splnených pár podmienok.

Sťahovanie softvéru prebehne len ak je auto pripojené na 4G sieť a ak je zapnuté. Auto musí byť na sieť pripojené priamo cez vstavanú eSIM kartu (to znamená, že ak ho pripojíte na sieť cez váš telefón, nebude to fungovať) a musí byť zapnuté – môže sa teda sťahovať za jazdy, alebo keď sedíte v aute na parkovisku.

Auto vám však nedá samé od seba vedieť, kedy sa sťahovanie začalo a ani v akom je štádiu. Môžete si to však skontrolovať cez Menu -> Nastavenia -> Informácie o systéme -> Zobraziť aktualizácie. Inak dostanete až finálne upozornenie, že sa softvér úspešne stiahol a k tomu informácie o obsahu aktualizácie, ako aj pokyny, čo máte spraviť, aby sa proces aktualizácie mohol spustiť.

Počas tohto procesu musí byť auto zaparkované s prevodovkou v režime P. Vtedy sa vám zobrazí správa, či chcete spustiť aktualizáciu.

Počas inštalácie nového softvéru sa auto nedá používať! Dá sa iba odomknúť alebo zamknúť. Myslite na to, pretože to môže trvať aj desiatky minút. Ak spustíte aktualizáciu, auto zamknete a do približne dvoch minút ho opäť odomknete, celý proces sa automaticky zruší – auto vyhodnotí, že asi potrebujete súrne odísť. Po tomto čase už štartovanie nie je možné a zamykanie a odomykanie funguje úplne štandardne.

Obsah

Aktualizácie sú v skutočnosti dve. Prvá, menšia, sa inštaluje približne 40 minút. Druhá má až 6 GB a inštalácia trvá okolo 3 hodín. Počas tohto času sa aktualizuje softvér v až 35 riadiacich jednotkách vo vozidle.

Prvý update sa týka kamery, ktorú auto využíva pre potreby rôznych bezpečnostných a asistenčných systémov. Váš Volkswagen ID. bude teda schopný lepšie a presnejšie rozpoznávať svoje okolie, z čoho ťažia systémy autonómneho brzdenia pred prekážkou, rozpoznávanie pruhov, ale aj systém IQ. Light a jeho Matrix LED svetlomety. Identifikácia okolitej premávky tak bude rýchlejšia a presnejšia, takže lepšie budú fungovať aj svetlomety. Rovnako sa vďaka tomu zlepší systém rozšírenej reality v head-up displeji.

Väčší update sa zameriava na celý informačno-multimediálny systém:

  • Rozšíri sa počet funkcií ID. Light: animovaný svetelný pásik pod čelným sklom vás upozorní už aj keď sa začnete približovať k autu pred vami počas využívania funkcie adaptívneho tempomatu. Zobrazí aj animované upozornenie, ak vozidlo zistí, že nedržíte volant. V rámci asistenta pre úspornú jazdu vás tiež upozorní, kedy je vhodný moment, aby ste uvoľnili plynový pedál.
  • Celý infotainment systém získa trochu inú grafiku.
  • Vzhľad tlačidla „Home“ si budete môcť upraviť – k dispozícii je motív loga VW, ale aj štátne vlajky (okrem Švajčiarskej, lebo sa na ňu vzťahujú autorské práva :-) ).
  • K tomu celý rad drobných úprav a vylepšení zameraných na rýchlosť a stabilitu systému.

Autá, ktoré sú už v procese výroby, schádzajú z výrobnej linky už s novým softvérom.

Súvisiace články

Novinky, Eventy, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen ID.4 GTX naživo v Mooncity! +Technické detaily

Novinky, Technológie, ID

Volkswagen bude aktualizácie softvéru posielať na diaľku, majiteľom ušetrí cestu do servisu

Novinky, ID

Volkswagen ID.3 poráža Teslu. Valcuje ju v predajoch!

Súvisiace články

Novinky, Eventy, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen ID.4 GTX naživo v Mooncity! +Technické detaily

Novinky, Technológie, ID

Volkswagen bude aktualizácie softvéru posielať na diaľku, majiteľom ušetrí cestu do servisu

Novinky, ID

Volkswagen ID.3 poráža Teslu. Valcuje ju v predajoch!