Technológie, Passat / 29. júl 2015 / 2 minúty ČÍTANIA

Volkswagen Passat ako stíhačka - vďaka novému HUD!

Technológia známa z bojových stíhačiek si našla cestu aj do manažérskej limuzíny menom Volkswagen Passat. Jedná sa o priehľadový displej (Head-Up displej – HUD), ktorý zobrazuje dôležité informácie rovno v zornom poli vodiča.

Ako to funguje? Pred vodiča (do jeho zorného poľa) sa na pokyn tlačidla vysunie priehľadná plôška, ktorá odráža do očí vodiča údaje z displeja, ktorý je ukrytý v hlbinách palubnej dosky. Funguje to na tom istom princípe, ako keď sa vám nejaký bledý a lesklý predmet na palubnej doske odráža v čelnom skle, akurát že tu je to premakanejšiea neobťažuje to vodiča. Uhol priehľadnej plôšky je zvolený tak, aby ste v nej videli údaje z displeja pod ňou. Tie sa vodičovi javia, akoby boli premietané "do vzduchu", približne dva metre pred vozidlo. Výhodou je, že vodič nemusí tak často preostrovať, ani sklápať zrak. Všetky dôležité údaje sú rovno pred ním, zobrazovane vo vysokom rozlíšení 480x240 pixelov.

Na Head-Up displeji sa môže zobrazovať aktuálna rýchlosť, rýchlostné obmedzenie, nastavenie tempomatu, aktivita asistenčných systémov, navigačné pokyny a mnoho ďalších. Obsah HUD si môže vodič nastaviť sám podľa toho, čo na displeji potrebuje. Po skončení jazdy sa displej zasunie do palubnej dosky, aby bol chránený pred prachom a inými nečistotami.

Volswagen Passat je prvým modelom Volkswagenu, ktorý ponúka Head-Up displej. Pri kúpe nového Passatu si ho už dnes môžete objednať aj vy. Cena tejto opcie je priaznivých 560 Eur. Za tú zvýšenú bezpečnosť to určite stojí a navyše – je to veľmi COOL!

Volkswagen Passat GTE

Súvisiace články

Novinky, Passat

Nový Volkswagen Passat Alltrack: Veľký dobrodruh

Štúdie a koncepty, Eventy, Passat

ŽENEVA povedala, že...

Štúdie a koncepty, Passat

Ďalšie ocenenie pre Volkswagen Passat

Súvisiace články

Novinky, Passat

Nový Volkswagen Passat Alltrack: Veľký dobrodruh

Štúdie a koncepty, Eventy, Passat

ŽENEVA povedala, že...

Štúdie a koncepty, Passat

Ďalšie ocenenie pre Volkswagen Passat