Novinky, Polo, ID, Taigo / 27. apríl 2022 / 2 minúty ČÍTANIA

Päť hviezdičiek pre ID.5, Polo aj Taigo. Ako inak?

Nárazové skúšky sú čoraz ťažšie a prísnejšie, ale ani to nezabránilo Volkswagenu skórovať hetrik a získať maximálne hodnotenie pre všetky tri novo skúšané modely: ID.5, Taigo aj Polo.

Päť hviezdičiek z piatich. Znie to dobre a je to symbol maximálnej bezpečnosti. Avšak nie iba pri samotnom náraze. Najlepšie známky dostanú len tie autá, ktoré sa samotnému nárazu snažia v čo najväčšej možnej miere zabrániť. Pri modeloch Volkswagenu nezáleží, či si vyberiete dostupný alebo drahší model, alebo dokonca siahnete po elektromobile. Na maximálnu bezpečnosť sa môžete spoľahnúť.

Štyri kritériá

Ochrana dospelých, ochrana detí, ochrana zraniteľných účastníkov premávky a štandardné asistenčné systémy. To sú štyri kritériá, v ktorých excelovali modely ID.5, Polo aj Taigo.

V oblasti ochrany dospelých dostal elektrický model ID.5 hodnotenie 93 %, pričom menšie Taigo a ešte menšie Polo dosiahli dokonca 94 %. Na skvelom skóre sa zásadným spôsobom podieľal aj nový centrálny airbag nainštalovaný vo všetkých troch modeloch, ktorý chráni predných pasažierov pred vzájomnou zrážkou hlavami pri náraze zboku.

Zdroj: Euro NCAP

Ochrana detí na zadných sedadlách (z nich jedno sedí v detskej sedačke) dopadla pre ID.5 vynikajúco: skóre 89 % je vysoko nadpriemerné. Avšak ani modely Polo (80 %) a Taigo (84 %) si neviedli zle. Tento test sa zameriava nielen na samotnú ochranu pri náraze, ale aj na ochranu detských sedačiek rôznych veľkostí, ich jednoduchú montáž a doplnky, ktoré auto ponúka pre detských pasažierov.

V kategórii Asistenčné systémy dostal model ID.5 skóre 85 %. Taigo aj Polo dosiahli oba ako menšie modely s nižšou základnou výbavou hodnotenie 70 %. Medzi ich štandardnú výbavu však aj tak patrí množstvo užitočných systémov: upozornenie na únavu vodiča, autonómne brzdenie s núdzovým brzdením v meste a ochranou chodcov, ako aj udržiavanie v jazdnom pruhu Lane Assist. Model ID.5 má navyše vizuálne a akustické upozornenie na zapnutie pásov v druhom rade sedadiel.

Zdroj: Euro NCAP

Popri samotnom počte sa skúma aj funkčnosť aktívnych bezpečnostných prvkov, a teda ako spoľahlivo reagujú asistenčné systémy na jednotlivé kolízne situácie. Podrobnejšie si túto metodiku predstavíme v niektorom z ďalších článkov.

-JH-

Crash test ID.5 001.jpg
Crash test ID.5 002.jpg
Crash test ID.5 003.jpg
Crash test ID.5 004.jpg
Crash test ID.5 005.jpg
Crash test Polo 001.jpg
Crash test Polo 002.jpg
Crash test Polo 003.jpg
Crash test Polo 004.jpg
Crash test Polo 005.jpg
Crash test Polo 006.jpg
Crash test Polo 007.jpg
Crash test Polo 008.jpg
Crash test Taigo 001.jpg
Crash test Taigo 002.jpg

Súvisiace články

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

VW ID.5 v predpredaji s cenou od 46 890 €

Video, Eventy, Taigo

Vyskúšali sme si nový Volkswagen Taigo! Bude to bestseller? +VIDEO

Novinky, Polo

Volkswagen Polo má svoj cenník!

Súvisiace články

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

VW ID.5 v predpredaji s cenou od 46 890 €

Video, Eventy, Taigo

Vyskúšali sme si nový Volkswagen Taigo! Bude to bestseller? +VIDEO

Novinky, Polo

Volkswagen Polo má svoj cenník!