Novinky, Golf / 19. máj 2014 / 3 minúty ČÍTANIA

Po stopách známeho Ludovica Cruchota.

Testovali a objavovali sme nový Volkswagen Sportsvan. Nástupca Golfu Plus, alebo pre mnohých zväčšeného Golfu pre rodiny, či "nafuknutého" Golfu. Tieto označenia si však môžete vymazať zo slovníkov, pretože nový Golf Sportsvan prekvapí už na prvý pohľad. A nevravím to len preto, že som "Volkswagen positive", ale preto, že pri pohľade na desať stojacich Golfov Sportsvan v oranžovom Habanero prevedení mi z úst vyšiel iba vzdych a dlhé "waaaau" :). Som síce žena, farba mi sadla, no ani okolie neskrývalo nadšenie z nových dynamických línií, novej masky, či svetiel.

Začalo to pristávaním na letisku vo francúzskom Nice. Už pri pristávaní sme boli uchvátení výhľadom na Cannes a prístavy s množstvom luxusných jácht. Nevedeli sme sa dočkať nového Golfu a jeho testovania na týchto cestách. Čakala nás 105 km dlhá plánovaná trasa do hotela na pobrežie St.Tropez, preslávené Luisom de Funesom a jeho nonšalantným humorom.

Golf Sportsvan sa nachádza na rozhraní medzi klasickým hatchbackom (Golf) a kompaktným MPV (Touran). Auto tejto triedy má Volkswagen v ponuke od roku 2004, čo znamená 10 rokov životného cyklu a priebežného zlepšovania, ktoré bolo zavŕšené novým názvom "Sportsvan". Na prvotné testovanie sme si vybrali automatickú DSG prevodovku s dieslovým motorom 2.0 TDi a výkonom 110k. Štandardný motor od automobilky Volkswagen. Vedeli sme presne, čo máme čakať, a tak aj bolo. Autíčko nás v pohodlí odviezlo do hotela za rytmu pesničky Welcome to St.Tropez. Prekvapil nás priestranný batožinový priestor s objemom 498 l s viacerými možnosťami variability a sklápania zadných sedadiel až do objemu 1 520 litrov. Otestovali sme maximálnu rýchlosť, akceleráciu a taktiež brzdy. Spotreba geniálna, a tak ak jazdíte dlhé trasy, toto je to, čo by ste si mali vybrať.

Volkswagen modelom Golf Sportsvan uviedol na trh taktiež nový benzínový motor 1.4 TSI BMT 150k s ACTčkom (vypínaním valcov). Po usadnutí za volant a stlačení plynu mi chvíľku trvalo, kým som si uvedomila s akou motorizáciou jazdím, nakoľko som bola prekvapená jeho svižnosťou. Auto dobre akcelerovalo, držalo si pekne otáčky a nechýbalo ani dobré radenie manuálnej 6-stupňovej prevodovky. Som spokojná. Na jazdenie do mesta, by som volila túto motorizáciu.

Pri brázdení francúzskych ciest, objavovaní okolia a spomínaní na scénky z filmu, sme mierne pozabudli na pravidlá cestnej premávky, a tak sme si, tak ako vo filme, pokecali s miestnymi policajtmi. Boli prísni ale korektní. Jediné, čo po anglicky vedeli, bolo "ninety euro", a tak nám do zbierky pribudol aj krásne vypísaný pokutový blok. No čo už, aj tak sme odchádzali s dobrým pocitom.

Veľa priestoru, dobré prevodovky, dobrý výkon, pekné farby, dobré jazdné vlastnosti. Na prvý pohľad nepohodlné sedadlá, no pohľad občas klame, tak ako aj v tomto prípade. Skvelé rodinné auto, ktoré sa podľa nás bude tešiť veľkej obľube.

A čo dodať na záver? Jedine ak legendárnu hlášku Cruchota: "Sem se mi dívejte! Vždycky sem!". Na Golf Sportsvan. Na cestách bude totiž neprehliadnuteľný.

Súvisiace články

Lifestyle, Eventy

Volkswagen bude partnerom UEFA!

Lifestyle, Eventy

Volkswagen bude partnerom UEFA!

Novinky, Golf, Verzie R

Šialene Rýchly Golf R

Súvisiace články

Lifestyle, Eventy

Volkswagen bude partnerom UEFA!

Lifestyle, Eventy

Volkswagen bude partnerom UEFA!

Novinky, Golf, Verzie R

Šialene Rýchly Golf R