Video, Ambasádori, Tipy / 29. november 2019 / 8 minút ČÍTANIA

Preprava detí v aute: radí Diana Hágerová + VIDEO

Dnes je mobilita takmer nevyhnutnou súčasťou každodenného života. Množstvo aktivít mamičiek či ich detí kladie nároky na rýchlu a bezpečnú prepravu. Ako na to? Pripravili sme si pre vás video v spolupráci s našou ambasádorkou Dianou Hágerovou.

Z rôznych strán počúvame rôzne tlaky na "čistejšiu" prepravu. Je teda nevyhnutné používať na prepravu detí auto, keď sa vracia do módy MHD? Samozrejme, že nie je, avšak je pár vecí, na ktoré treba myslieť:

Autobusy či električky ponúkajú len obmedzený počet miest, kde môžete prevážať kočík. Je ich veľmi málo - často sú iba dve. Tieto miesta podliehajú istému schvaľovaniu. To znamená, že ak v autobuse s kapacitou pre dva kočíky už sú dva kočíky, vodič musí ďalšiu mamičku (alebo otecka) s kočíkom odmietnuť, aj keď je zvyšok autobusu prázdny a fyzicky by sa doň zmestili. Vy dopredu nemôžete vedieť, či v autobuse, na ktorý čakáte, už nie sú miesta pre kočíky obsadené.

V extrémnom počasí je neustále prestupovanie pre mamičku aj dieťatko vyčerpávajúce, preto sa budeme venovať preprave detí autom.

Výber autosedačky

O správnom výbere sedačky je najlepšie sa informovať osobne priamo v predajni. Zoberte so sebou aj dieťa, nech si sedačku vyskúša. Následne si sedačku vyskúšajte aj vo svojom aute. Môže sa stať, že sedačka sa do auta zle montuje, alebo doň správne nepasuje. Autá ako Volkswagen Tiguan, Touareg, Touran alebo Sharan majú polohovateľné zadné sedadlá, vďaka čomu sú kompatibilné s oveľa väčším počtom sedačiek.

Podľa novej normy i-Size sa sedačka dieťaťu vyberá podľa jeho výšky, nie hmotnosti. Táto norma navyše hovorí, že do 15. mesiaca veku dieťaťa je potrebné ho prevážať otočené proti smeru jazdy. Netreba však panikáriť a vymieňať aktuálne auto alebo sedačku. Prechodná doba je 5 rokov. Tu je jednoduchá klasifikácia sedačiek i-Size. Existujú aj prechodné sedačky, ale tie pre jednoduchosť ignorujeme.

  • od 40 do 75 cm = v  starom nariadení približne 0-13 kg, do cca 1 roka, otočené v proti smeru jazdy
  • od 60 do 105 cm = v starom nariadení približne 9-18 kg, do 4 rokov, v smere alebo protismere jazdy. Podľa smernice i-Size musia deti do 15 mesiacov cestovať otočené proti smeru jazdy.
  • od 105 cm do 150 cm = v starom nariadení približne 15- 36 kilogramov, do 12 rokov, v smere jazdy

Existujú aj prechodné sedačky, ale tie pre jednoduchosť ignorujeme.

Ak to umožňujú okolnosti, dieťa by malo čo najdlhšie jazdiť otočené proti smeru jazdy. V prípade čelného nárazu sa totiž jeho sila rozloží rovnomerne o celý chrbát dieťaťa, pričom hlavičku má celý čas opretú. Riziko poranenia krčnej chrbtice je takto oveľa menšie. Malé deti ešte nemajú dostatočne vyvinuté svaly a telesnú schránku, takže by im náraz pri posede v smere jazdy mohol spôsobiť vážne poranenie. Niektoré sedačky strednej veľkostnej triedy sú otočné.

Sedačka proti smeru jazdy sa dá často oveľa lepšie polohovať. Sedačka pre väčšie deti sa už dá montovať iba v smere jazdy. Existujú aj univerzálne, tzv. "rastúce" sedačky, avšak tie nie sú tak ideálne tvarované, ako sedačky s užším rozsahom použitia. A väčšinou predstavujú kompromis v komforte aj bezpečnosti dieťaťa.

Dieťa by ideálne malo vystriedať 3 autosedačky. Odporúčame kupovať novú autosedačku, prinajhoršom jedine od známych, kde je istota, že vám nezataja jej minulosť. Používané autosedačky môžu obsahovať skrytú vadu (napríklad po nehode), ktorá v kritickej situácii negatívne ovplyvní ochranu vášho dieťaťa.

Montáž v aute

Aj keď existujú všelijaké všeobecné odporúčania, ako autosedačku montovať, vždy sa riaďte návodom na použitie konkrétnej autosedačky! Jedine správne upevnená sedačka dokáže ochrániť vaše dieťa. Radšej správnu montáž skontrolujte viackrát pred tým, než vyrazíte na cestu.

Na ktoré sedadlo namontovať sedačku? Vajíčko, resp. sedačku s polohou proti smeru jazdy je možné upevniť aj na predné sedadlo spolujazdca. Pozor! V tomto prípade treba deaktivovať airbag. Väčšinou sa to robí pomocou kľúča prepínačom v schránke pred spolujazdcom, alebo na boku palubnej dosky pri otvorení dverí. Radšej si však pozrite návod od konkrétneho auta. Deaktivovaný airbag vám hlási žltá kontrolka. Nezabudnite ho znova aktivovať, ak si sem sadne dospelý človek! Ak airbag nie je možné deaktivovať, alebo to neviete spraviť, nesmiete dopredu autosedačku umiestniť.

Štatisticky najbezpečnejšie miesto je vpravo vzadu. To čiastočne aj preto, lebo k čelným nárazom dochádza najčastejšie s prekrytím len na vodičovej strane a pri klasickom pripájaní sa na hlavnú cestu vás pri nedaní prednosti naberie auto zľava.

V prípade čistej čelnej zrážky sú však všetky miesta v aute považované za rovnako bezpečné. Deti od 105 do 150 cm sa môžu v adekvátnej sedačke prevážať na ktoromkoľvek sedadle, avšak odporúčame uprednostňovať tie zadné. Ak sa rozhodnete posadiť dieťa v autosedačke na sedadlo spolujazdca, airbag v tomto prípade nie je potrebné vypnúť, avšak odporúčame posunúť toto sedadlo celkom dozadu.

Dieťa v autosedačke

Dieťa musí byť v autosedačke pevne pripútané. Medzi pásy a jeho telo by ste nemali vedieť strčiť viac ako dva prsty. Dieťa by nemalo byť naobliekané v hrubej vetrovke. Tá je poddajná a v prípade nárazu sa môže stať, že dieťa vykĺzne spod bezpečnostných pásov. V zime radšej v aute zakúrte vopred alebo prikryte dieťatko dekou, než sa auto zohreje.

Používajte autosedačku pri každej jednej ceste, hoc aj "iba cez ulicu". Aj keď si myslíte, že máte všetko pod kontrolou, vždy do vás môže nabúrať niekto iný. Keď dieťatko v sedačke plače a neviete ho utíšiť, spravte si prestávku. Určite ho za jazdy z autosedačky nevyberajte, ani ho nevozte v rukách. V prípade akéhokoľvek nárazu vám garantujeme, že ho neudržíte. Dieťa vážiace len 5 kg má pri náraze v rýchlosti 60 km/h hmotnosť až 150 kg.

Cesta s dieťaťom

Dbajte na to, aby boli počas cesty všetci cestujúci bez výnimky pripútaní. V prípade nárazu totiž práve ich nepripútané telá môžu zraniť ostatných členov posádky alebo dieťatko. Toto pravidlo platí vždy, nielen s dieťaťom. Takisto dajte pozor, aby v kabíne neboli nijaké voľne položené ostré alebo ťažké predmety. V prípade havárie sa z nich stanú projektily, ktoré môžu zraniť alebo zabiť.

Keď chcete svoje ratolesti počas cesty kontrolovať, napríklad Volkswagen Tiguan vám to umožní pomocou prepojenia GoPro kamery smerujúcej na dieťa s multimediálnym systémom. Sú k dispozícii aj rôzne doplnkové zrkadlá, dokonca aj v tom prípade, že dieťa sedí proti smeru jazdy. Staršie deti sa môžu zabávať pomocou aplikácie VW Media Control. Cez tablet tak môžu ovládať autorádiu a púšťať si svoju obľúbenú hudbu.

Kočík a parkovanie

Kam s kočíkom? Predsa do kufra :) . Mnoho modelov Volkswagenu ponúka aj funkciu Easy Access, takže ho otvoríte aj s plnými rukami. Stačí pohnúť nohou pod zadným nárazníkom. Do modelov s plochým dnom kufra (napríklad Tiguan) kočík naložíte ľahko.

Preprava deti kocik

A parkovanie? Ak vyberáte nové auto, určite sa oplatí priplatiť si za parkovacie kamery. K dispozícii sú aj 360° kamery. Aby bolo parkovanie menej stresujúce, Volkswagen ponúka v rôznych modeloch systémy Park Assist a Park Pilot. Ak sa o nich chcete dozvedieť viac, pozrite si naše Tech video TU.

Kde zaparkovať? Moderné nákupné centrá ponúkajú širšie "rodinné" miesta blízko vchodu. Tieto miesta uľahčujú prácu s autosedačkou a celkovo pohyb okolo auta. Môžete dokorán otvoriť dvere a netreba sa báť poškodenia áut naokolo.

Žiaľ, na týchto miestach často stávajú vodiči, ktorí prídu do nákupného centra sami. Zákon tieto miesta nepozná, takže legálne sa s tým nedá nič robiť.

Je to však na nás, aby sme boli navzájom tolerantní. Mamičky alebo celkovo rodiny komfort širšieho miesta veľmi ocenia. Je teda minimálne slušné tieto miesta nevyužívať, ak ich nepotrebujete.

Preprava deti Hagerova 001
Preprava deti Hagerova 003
Preprava deti Hagerova 007
Preprava deti Hagerova 008
Preprava deti Hagerova 011
Preprava deti Hagerova 009
Preprava deti Hagerova 013

Súvisiace články

Video, Technológie

App-Connect - konektivita a prepojenie auta so smartfónom: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Toto video vôbec nie je cez čiaru: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Všetko o bezkľúčovom vstupe a štartovaní: VW TECH VIDEO

Súvisiace články

Video, Technológie

App-Connect - konektivita a prepojenie auta so smartfónom: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Toto video vôbec nie je cez čiaru: VW TECH VIDEO

Video, Technológie, Tipy

Všetko o bezkľúčovom vstupe a štartovaní: VW TECH VIDEO