Novinky, Technológie, T-Roc / 23. august 2017 / 6 minút ČÍTANIA

Ready to Roc(k)?

Je to vonku! Práve sme odhalili náš nový Volkswagen T-Roc! Pripravte sa na riadne zemetrasenie, pretože v segmente malých SUV nastane poriadny prevrat!

Na náš najnovší model sme patrične hrdí. Len sa naň pozrite. Vyzerá mladistvo a muskulatúrne, ale zároveň je elegantný a pekný. Na dizajne jeho karosérie je vidieť, že práve vzhľad bol pre T-Roc ťažiskovou témou. Zoznámte sa s najmenším SUV od Volkswagenu!

Najprv pár slov k jeho názvu: Písmeno "T" vzdáva hold našim úspešným SUV modelom Tiguan a Touareg. Avšak nátura nového modelu je oveľa veselšia a mladistvejšia, aj preto druhá časť jeho názvu, "Roc", odkazuje na rokenrolové slovo "Rock", ktoré sa dá preložiť ako "skala", ale aj "hýbať sa". A T-Roc chce svoj segment poriadne rozhýbať.

 

Moderné crossovery často pôsobia ťažkopádne. Pre T-Roc to neplatí. Využíva totiž o 252 mm kratšiu karosériu, než má Tiguan, avšak s dlhým rázvorom (2 603 mm), krátkymi prevismi (831, resp. 800 mm), širokou stavbou (1 819 mm) a relatívne nízkou výškou (1 543 mm). To všetko umožňuje modulárna platforma MQB. T-Roc sa pýši novým dizajnovým jazykom, ktorý bol prvýkrát použitý na modeli Arteon: má širokú horizontálnu masku chladiča, 3D dvojdielne predné svetlomety a zaujímavý svetelný podpis. V prednom nárazníku majú vrcholné verzie dva päťuholníkové prvky lemované LED svetlami, čo im dodáva hravý a zároveň dobrodružný look. Tieto LED svetlá fungujú ako denné svietenie, ale aj ako smerovky. T-Roc je zároveň prvým Volkswagenom, ktorý ponúka dvojfarebné lakovanie karosérie. K desiatim pestrofarebným lakom karosérie si na želanie môžete zvoliť jednu z troch farieb pre strechu, A-stĺpiky a zrkadielka. Tie môžu byť v čiernej, bielej alebo hnedej farbe. Najmä čierna farba T-Roc opticky ešte viac zníži a zvýrazní jeho dynamickú stránku. Interiér T-Rocu sa taktiež nesie v dynamickom a pestrom štýle, podobne ako v prípade nedávno predstaveného VW Polo. Ponúka však atraktívnu, vyššiu polohu za volantom, pohodlnejšie nastupovanie a ešte praktickejší, lepšie využiteľný interiér s batožinovým priestorom s kapacitou 445 litrov. Samozrejmosťou sú sklápateľné zadné sedadlá, ktoré ho umožňujú zväčšiť až na 1 290 litrov.

Rozloženie prvkov v interiéri bolo podriadené rozsiahlej digitalizácii. T-Roc ponúka ako druhý náš model nový Active Info Display druhej generácie s uhlopriečkou až 11,7 palcov. Tento digitálny prístrojový štít má novú grafiku, rozšírenú funkcionalitu a jednoduchšie ovládanie než systémy, ktoré sú teraz dostupné v modeloch Golf či Passat. Ruka v ruke kráča s touto novinkou aj nový hlavný displej navigácie, ktorý môže mať teraz uhlopriečku až do 8 palcov a ponúka krásne farby a vysoké rozlíšenie. Podobne ako v modeli Polo, aj v T-Rocu sme umiestnili tieto dva displeje do jednej roviny. Nie len, že sú takto podstatné informácie bližšie k zornému poľu vodiča, ale je to aj krok v ústrety kompletnej digitalizácii interiéru v budúcnosti. Samozrejme, že materiály a farby v interiéri sa dajú rozsiahlym spôsobom prispôsobiť vášmu individuálnemu vkusu. To, že sa T-Roc priatelí s modernými technológiami, podčiarkuje príplatkový systém bezdrôtového nabíjania smartfónu, dva USB porty a aj online systém Car-Net s palubným Wi-Fi a množstvom užitočných aplikácií. Zaujímavosťou je systém Car-Net Security&Service, ktorý poskytuje funkciu tiesňového volania či automatického hlásenia nehody. Potešíme aj milovníkov hudby: aj T-Roc je dostupný vo verzii Beats s 300W audiosystémom.

Bezpečnosť je pre Volkswagen T-Roc prvoradá. Aj preto ponúka kompletný rad bezpečnostných a asistenčných systémov. Už v základnej výbave ponúka multikolíznu brzdu, aktívny asistenčný systém pre udržiavanie jazdného pruhu Lane Assist a systém monitorovania premávky pred vozidlom Front Assist s rozpoznávaním chodcov a funkciou núdzového brzdenia City Emergency Brake. Na želanie je potom k dispozícii adaptívny tempomat ACC, rozpoznávanie dopravných značiek, cúvacia kamera, upozornenie na autá v mŕtvom uhle, upozornenie na premávku z boku pri cúvaní, aktívny parkovací asistent Park Assist, asistent pre jazdu v dopravnej zápche, Emergency Assist... Zoznam je naozaj dlhý.

Nezabúdame však ani na zážitky za volantom. Preto je v T-Rocu k dispozícii progresívne riadenie z Golfu GTI, adaptívne tlmiče DCC, ako aj pohon 4x4 v špeciálnej verzii 4Motion Active Control, ktorý využíva aj model Tiguan. Jazda v T-Rocu sa vyrovná jazde v dobre vyladenom kompaktnom hatchbacku. Treba ju zažiť. Na pohon slúžia tri zážihové a tri vznetové motory, ktoré pokrývajú zhodne tri stupne výkonu: 85 kW, 110 kW a 140 kW. Pre benzín sú to jednotky 1,0 TSI, 1,5 TSI s technológiou vypínania valcov a 2,0 TSI. Dieselové motory tvoria jednotky 1,6 TDI a následne motor 2,0 TDI, dostupný v dvoch výkonových variantoch. Od výkonu 110 kW je k dispozícii aj prevodovka DSG a pohon 4Motion Active Control.

 

Koncepciou výbav sa T-Roc inšpiroval Arteonom. To znamená, že po základnej výbave sú k dispozícii dve rôzne, avšak rovnocenné varianty: Style a Sport. Vďaka tomu si môžete štýl vášho T-Rocu maximálne individualizovať. Verzia Style je uhladenejšia a elegantnejšia, pričom sa vyznačuje farebnými dekoračnými obkladmi v interiéri, bielym ambientným osvetlením, kontrastnou strechou, chrómovanými koncovkami výfuku, či dizajnovými ochrannými plastmi na nárazníkoch. Verzia Sport má zas športové sedadlá, červené ambientné osvetlenie, tmavo čalúnenú stropnicu, zatmavené zadné svetlá, iné disky kolies, červené brzdové strmene a podobne. Obidve verzie sa dajú dovybaviť paketom R-Line so športovými nárazníkmi a bočnými prahmi. Dokopy je na T-Rocu personalizovateľných vyše 100 parametrov, takže si ho môžete prispôsobiť presne podľa vašej chuti a vkusu. :-)

A teraz čakáme na vaše reakcie. Ako sa vám nový T-Roc páči a v akej konfigurácii by ste ho mali najradšej vo vašej garáži? :-)

Volkswagen T-Roc 0020
Volkswagen T-Roc 0019
Volkswagen T-Roc 0018
Volkswagen T-Roc 0017
Volkswagen T-Roc 0016
Der neue Volkswagen T-Roc
Volkswagen T-Roc 0014
Volkswagen T-Roc 0013
Volkswagen T-Roc 0012
Volkswagen T-Roc 0011
Volkswagen T-Roc 0010
Volkswagen T-Roc 0009
Volkswagen T-Roc 0008
Volkswagen T-Roc 0007
Volkswagen T-Roc 0006
Volkswagen T-Roc 0005
Volkswagen T-Roc 0004
Volkswagen T-Roc 0003
Volkswagen T-Roc 0002
Volkswagen T-Roc 0001
Volkswagen T-Roc SLIDER
Volkswagen T-Roc FEATURED
Volkswagen T-Roc 0024
Volkswagen T-Roc 0023
Volkswagen T-Roc 0022
Volkswagen T-Roc 0021

Súvisiace články

Novinky, Testy, T-Roc

Prvá jazda: Volkswagen T-Roc

Technológie, Štúdie a koncepty, T-Roc

Volkswagen T-Roc: kývajte hlavami!

Novinky, T-Roc

Volkswagen T-ROC už čoskoro!

Súvisiace články

Novinky, Testy, T-Roc

Prvá jazda: Volkswagen T-Roc

Technológie, Štúdie a koncepty, T-Roc

Volkswagen T-Roc: kývajte hlavami!

Novinky, T-Roc

Volkswagen T-ROC už čoskoro!