Novinky, Video, Technológie, ID / 4. marec 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Recyklované plastové fľaše či morský odpad! Neuveríte, z akých materiálov sa vyrába ekologický interiér

Volkswagen bude pri výrobe interiérových častí využívať viac recyklovaných materiálov. Každý však musí spĺňať rovnaké kritériá kvality ako nový materiál.

V priebehu tohto roka sa do ID.3, ID.4, ID.5 a ID.7 dostanú vybrané inovácie, ktoré sme prvýkrát mohli vidieť v modeli ID.Buzz. Do interiéru sa dostane viac ekologických a recyklovaných prvkov, akým je napríklad priadza Seaqual. Tá je vyrobená z 10 % zozbieraných morských odpadkov a 90 % recyklovanej PES priadze. Emisie CO2 pri výrobe sú takmer o tretinu nižšie ako pri bežných poťahových materiáloch. A to je len začiatok!

Silke Bagschik, vedúca produktovej línie, vysvetľuje: "Vďaka širokému využitiu recyklovaných materiálov a interiéru bez použitia zvieracej kože v našich modeloch ID. ďalej zlepšujeme ekologickú stopu našich vozidiel - s vysokými nárokmi na haptickú a dlhodobú kvalitu. Spätná väzba od našich zákazníkov potvrdzuje, že tieto udržateľné prístupy budeme v budúcnosti naďalej rozširovať."

Priekopník inovácií v oblasti recyklácie. Volkswagen už v interiéri ID.Buzz používa veľké množstvo ekologických materiálov z oceánskeho plastu alebo starých PET fliaš (presnejšie 63 fliaš veľkosti 500 ml). Vonkajší materiál poťahu sedadiel je vyrobený z priadze Seaqual®, ktorá sa skladá z 10 % zozbieraného morského odpadu a 90 % recyklovanej PES priadze. Tým sa v porovnaní s bežnými povrchovými materiálmi ušetrí 32 percent emisií CO2. V poťahoch sedadiel s materiálom ArtVelours Eco® je podiel recyklácie 71 percent. Okrem toho sú recyklované aj povrchy čalúnenia stropu a podlahovej krytiny (recyklovaný polyester). Recyklované plasty sa nachádzajú aj v izolačnej vrstve koberca. To isté platí aj pre komponenty ako sú obklady podvozku a obloženia podbehov kolies.

Okrem toho Volkswagen tiež vylúčil použitie chrómových ozdobných prvkov na dverách, prístrojovej doske či svorke volantu. Výroba chrómu má totiž zásadne negatívny vplyv na životné prostredie. Chróm bol nahradený tekutou farbou s chrómovým vzhľadom, ktorá má spojivo na biologickej báze. Niektoré z týchto recyklačných inovácií z ID. Buzz sa teraz predstavia vo vozidlách ID.3, ID.4, ID.5 a ID.7.

Recyklované materiály ako plnohodnotná alternatíva. Recykláty sú spracované použité materiály, ktoré sa používajú pri výrobe nových výrobkov. V prípade plastov medzi takéto materiály patria PET fľaše a staré rybárske siete. Tieto plastové odpadové materiály sa spracúvajú na granulát a potom sa môžu opätovne použiť. V závislosti od požiadaviek sa môžu komponenty vyrábať z plne recyklovaných, alebo len čiastočne recyklovaných materiálov v určitom pomere. V interiéri musia opätovne použité materiály vždy spĺňať rovnaké vlastnosti ako bežné materiály. To platí rovnako pre ich vzhľad a pocit, ako aj pre ich odolnosť a životnosť.

Volkswagen na ceste k uhlíkovej neutralite. Do roku 2030 chce Volkswagen znížiť emisie uhlíka pri výrobe vozidla o 40 % a najneskôr do roku 2050 plánuje dosiahnuť klimaticky neutrálnu bilanciu. Na dosiahnutie týchto cieľov VW analyzuje a optimalizuje celý životný cyklus vozidla: od základného výskumu cez vývoj a výrobu až po recykláciu po skončení životnosti. Volkswagen sa tiež usiluje o realizáciu uzavretých materiálových cyklov pre všetky použité suroviny.

Súvisiace články

Video, Lifestyle, T-Roc

530 koní z objemu dva litre?! Upravený motor Golfu R to vydrží!

Novinky, ID

Volkswagen bol v roku 2022 najpredávanejšou automobilovou značkou v Európe!

Video, Lifestyle, ID

Volkswagen ID.4 zahviezdi po boku superhrdinov v novej marvelovke Ant-Man a Wasp: Quantumania

Súvisiace články

Video, Lifestyle, T-Roc

530 koní z objemu dva litre?! Upravený motor Golfu R to vydrží!

Novinky, ID

Volkswagen bol v roku 2022 najpredávanejšou automobilovou značkou v Európe!

Video, Lifestyle, ID

Volkswagen ID.4 zahviezdi po boku superhrdinov v novej marvelovke Ant-Man a Wasp: Quantumania