Novinky, Štúdie a koncepty, ID / 7. september 2021 / 5 minút ČÍTANIA

Svetová premiéra Volkswagen ID. LIFE v Mníchove: Takto budú vyzerať dostupné elektromobily!

Volkswagen predstavil horúcu, alebo radšej veľmi rozkošnú novinku! Koncept kompaktného elektromobilu Volkswagen ID. LIFE sa ukázal na medzinárodnom autosalóne IAA MOBILITY 2021 v Mníchove. Jeho základná cena by mala podliezť hranicu 20 000 eur.

Volkswagen opäť napreduje s vývojom nových elektromobilov. Stratégia ACCELERATE naberá na sile s jasným cieľom - sprístupniť elektromobilitu ešte väčšiemu počtu ľudí. Práve to je totiž oblasť, ktorá sa v dnešných časoch ukazuje ako problematická. V roku 2025, o dva roky skôr než bolo pôvodne plánované, uvedie Volkswagen na trh nového najdostupnejšieho člena elektrickej rodiny ID. Prvou ochutnávkou pripravovaného modelu má byť koncept Volkswagen ID. LIFE, ktorý Nemci predstavili na medzinárodnom autosalóne IAA MOBILITY 2021 v Mníchove.

VW ID. LIFE ako viacúčelový prostriedok. Značka sa pri výrobe malého elektromobilu do mesta totiž primárne sústreďuje na ľudí a ich spoločné zážitky. Predstavený koncept ID. LIFE je preto kombináciou udržateľnosti a digitalizácie s vysoko flexibilným využitím. Elektrický Volkswagen tak nie je len autom. Premeniť sa môže napríklad na mini kino, herné centrum alebo ho bude možné jednoducho využiť ako miesto na oddych pod holým nebom.

„ID. LIFE je naša vízia plne elektrickej mestskej mobility ďalšej generácie. Koncept ponúka náhľad na pripravovaný model ID. v segmente malých automobilov, ktorý uvedieme na trh v roku 2025 s cenou približne 20 000 eur. To znamená, že sprístupnime elektrickú mobilitu ešte väčšiemu počtu ľudí, “ povedal Ralf Brandstätter, generálny riaditeľ značky Volkswagen. „Pri vytváraní Volkswagen ID. LIFE sa dôsledne zameriavame na potreby mladších zákazníkov. Veríme, že ešte viac ako dnes bude budúcnosť áut o životnom štýle a osobnom prejave. Zákazníci zajtrajška sa nebudú chcieť len dostať z bodu A do bodu B, ale budú ich zaujímať zážitky, ktoré môže auto ponúknuť. Našou odpoveďou na to bude práve Volkswagen ID. LIFE. “

Minimalizmus na prvom mieste. Koncepčný elektromobil ID. LIFE na prvý pohľad zaujme nápaditým a čistým vzhľadom.  Dizajnéri upustili od dekoračných prvkov, plastových doplnkov ako aj od komplexného mixu materiálov. K puristickému vzhľadu auta prispieva aj horizontálne členenie medzi pontónom karosérie, zasklenými plochami a strechou.  Odnímateľná strecha z textilu so vzduchovými komôrkami dodáva v ID. LIFE pocit open-air, čím zároveň prispieva k redukcii hmotnosti vozidla.

Recyklované a prírodné materiály. Udržateľný charakter konceptu ID. LIFE sa prejavuje najmä vo výbere materiálov a povrchových úprav. V priehľadnom laku karosérie sa používajú drevené piliny ako prírodný pigment spolu s tužidlom na biologickej báze. Textil so vzduchovými komôrkami použitý na streche a kryt predného batožinového priestoru sú vyrobené zo 100% recyklovaných PET fliaš. Palubná doska a oblasti zadných sedadiel obsahujú drevo kombinované s mikrovláknom Artvelours Eco, ktorým sú taktiež potiahnuté obloženia dverí a sedadlá. Na výrobu pneumatík boli taktiež použité rôzne prírodné suroviny ako napríklad prírodný kaučuk, rastlinný olej či ryžové šupky.

Elektromotor s pohonom predných kolies. Pripravovaný dostupný elektromobil bude vybavený elektromotorom špeciálne vyvinutým pre malé automobily s výkonom 172 kW (234 k) a zrýchlením z nuly na 100 km/h za 6,9 sekúnd. Volkswagen ID. LIFE je tiež prvým modelom s pohonom predných kolies na základe modulárnej e-platformy MEB. Predpokladaný dojazd približne 400 kilometrov zabezpečí vysokonapäťová akumulátorová batéria s kapacitou 57 kWh (WLTP).

Model ID. LIFE opäť dokazuje, aká jedinečná je modulárna e-platforma MEB. Je vhodná pre všetky typy vozidiel, od malých automobilov až po dodávky,“ hovorí Thomas Ulbrich, člen predstavenstva značky Volkswagen pre rozvoj. „Je to najrozšírenejšia elektrická architektúra v priemysle. Ešte len začíname využívať potenciál MEB. S každým novým modelom a aktualizáciou softvéru sa výkon, nabíjacia kapacita a dojazd budú zlepšovať.“

Multifunkčný interiér. Hlavným zámerom značky, je aby model Volkswagen ID. LIFE bol verným spoločníkom na cesty, ale aby taktiež ponúkol majiteľovi digitálne zážitky rôzneho druhu. Multifunkčný charakter interiéru preto disponuje hernou konzolou, projektorom či projekčným plátnom, ktoré je možné vysunúť z palubnej dosky, vďaka čomu, sa interiér auta môže veľmi rýchlo premeniť na malé kino či herné centrum. Prispôsobený je taktiež aj dizajn sedadiel, ktorý je mimoriadne flexibilný. Lavicu predných aj zadných sedadiel je možné úplne sklopiť, čo umožňuje množstvo možností od pohodlného sedenia ako v kine, cez vytvorenie  „postele“ s dĺžkou približne dva metre až po maximalizáciu objemu batožiny.

Nové inovácie prináša aj ovládanie. V koncepčnom modely Volkswagen ID. LIFE nahradia spätné zrkadlá displeje a kamery. Základné funkcie vozidla sa budú ovládať prostredníctvom šesťhranného dotykového panelu, ktorý je umiestnený na volante alebo prostredníctvom smartfónu alebo tabletu, ktorý je možné integrovať do palubného systému.

Do roku 2030 si Nemci kladú za ciel zvýšiť podiel predaja čisto elektrických modelov v Európe najmenej na 70 percent a v Severnej Amerike na najmenej 50 percent. Rozšírenie segmentu malých automobilov modelového radu ID so začínajúcou cenou 20 000 eur je preto kľúčovým krokom značky Volkswagen, aby sprístupnil elektromobilitu ešte väčšiemu počtu ľudí.

Čo hovoríte? Vedeli by ste si takto predstaviť mestský elektromobil?

VW ID LIFE premiera 001.jpg
VW ID LIFE premiera 002.jpg
VW ID LIFE premiera 003.jpg
VW ID LIFE premiera 004.jpg
VW ID LIFE premiera 005.jpg
VW ID LIFE premiera 006.jpg
VW ID LIFE premiera 007.jpg
VW ID LIFE premiera 008.jpg
VW ID LIFE premiera 009.jpg
VW ID LIFE premiera 010.jpg
VW ID LIFE premiera 011.jpg
VW ID LIFE premiera 012.jpg
VW ID LIFE premiera 013.jpg
VW ID LIFE premiera 014.jpg
VW ID LIFE premiera 015.jpg
VW ID LIFE premiera 016.jpg