Tipy / 28. november 2022 / 4 minúty ČÍTANIA

Rozhovor s plk. Tomášom Vrábelom o nerestiach slovenských vodičov

Akí sú Slováci za VWolantom z pohľadu dopravnej polície? Rozprávali sme sa s plk. Tomášom Vrábelom, riaditeľom odboru dopravnej polície PPZ. O alkohole, rýchlosti, ale aj mobiloch.

Koľko nehôd na slovenských cestách spôsobuje alkohol?

Za rok 2022 do konca mesiaca september máme evidovaných 9073 dopravných nehôd, z toho 1069 bolo zapríčinených vodičmi, u ktorých bol zistený alkohol. To je zhruba 12 percent.

Myslíte si, že alkohol je najväčší problém slovenských vodičov?
Je to jeden z problémov, ale nie je to vždy príčinou dopravnej nehody. Najväčším problémom je vysoká rýchlosť v spojení s nedostatočnými šoférskymi schopnosťami vodiča, to povestné neprispôsobenie rýchlosti stavu vozidla, vozovky, svojim schopnostiam a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Ďalším pálčivým problémom je nevenovanie pozornosti jazde, najmä používanie mobilných zariadení za jazdy. Pripomínam, že obsluha mobilného telefónu alebo iného obdobného zariadenia sa považuje za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky a je možné zaňho uložiť zákaz činnosti až do dvoch rokov a pokutu až do výšky 300 € v rámci správneho konania.

Koľko ste za predmetné obdobie prichytili vodičov pod vplyvom alkoholu?
Dokopy sme za obdobie do konca septembra prichytili 14 051 vodičov motorových aj nemotorových vozidiel. Treba však podotknúť, že cyklisti v obci alebo na cestičke pre cyklistov majú tolerovanú hodnotu alkoholu v krvi o výške 0,5 promile. V štatistike sa teda nachádzajú iba tí, ktorí mali zistenú vyššiu hodnotu.

Koľko z toho tvorili vodiči osobných vozidiel?
Od začiatku roka do konca septembra evidujeme 8 068 vodičov, ktorých sme prichytili pri jazde pod vplyvom alkoholu. Je to najviac od roku 2015.

Udajú vám niekedy prichytení vodiči dôvod, prečo sú opití?
Väčšinou sa veľmi ospravedlňujú a svoj stav zvaľujú na rodinné alebo životné situácie.

Viete, aký je pomer medzi tými, čo nafúkajú pod 1 promile a nad túto hranicu?
Z tých, ktorých sme prichytili, evidujeme až 40 percent s obsahom alkoholu v krvi nad jedno promile.

V ktoré dni alebo hodiny a kde bežne chytáte najviac opitých vodičov?
Na tom vôbec nezáleží. Hliadky so zameraním na alkohol u vodičov robíme ráno aj večer, každý deň a na rôznych miestach, a vždy sa nám podarí odhaliť u niekoho alkohol v krvi.

Ako to, že u nás je iba 12 % nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu, keď v zahraničí je toto percento oveľa vyššie?
Pretože od začiatku roka vykonávame mimoriadne vysoký počet dopravno-bezpečnostných akcií zameraných na zisťovanie alkoholu v krvi vodičov, počas ktorých odhalíme a tým pádom stiahneme z premávky množstvo opitých vodičov ešte pred tým, než stihnú spôsobiť dopravnú nehodu.

Zdroj: FB Polícia SR - Košícký kraj

Aký by bol podľa vás najlepší spôsob boja proti opitým vodičom?
Nie je dôležitá iba výška trestu, ale aj prevencia. S osvetou by sa malo začínať už aj v autoškolách. Treba sa venovať najmä aktívnym vodičom, vystríhať ich pred potenciálnymi následkami toho, že budú prichytení alebo nebodaj niekomu ublížia, aby ich ani len nenapadlo požiť alkohol a šoférovať. Nemala by to tolerovať ani spoločnosť, nemali by sme to brať ľahostajne. Mali by sme rešpektovať, ak niekto príde autom a piť nechce, neprehovárať ho ani na „jeden šoférsky“. A najmä ak vidíme, že sa opitý človek chystá sadnúť za volant, mali by sme mu v tom zabrániť a napríklad zavolať mu taxík.

Súvisiace články

Video, Tipy, Eventy, Golf

Prečítajte si reportáž ako sme testovali alkohol za volantom. Nikdy to neskúšajte! +VIDEO

Tipy

Nebezpečné mýty o štvorkolkách: verí im väčšina Slovákov!

Tipy

Ako bezpečne jazdiť v daždi?

Súvisiace články

Video, Tipy, Eventy, Golf

Prečítajte si reportáž ako sme testovali alkohol za volantom. Nikdy to neskúšajte! +VIDEO

Tipy

Nebezpečné mýty o štvorkolkách: verí im väčšina Slovákov!

Tipy

Ako bezpečne jazdiť v daždi?