30. december 2021 / 3 minúty ČÍTANIA

Funkcie Traffic Jam a Emergency Assist vám dodajú pohodlie, no vedia aj zachrániť životy

Moderné bezpečnostné systémy dokážu nie len chrániť zdravie či zachraňovať životy. Ich funkcie slúžia aj k zvýšeniu jazdného komfortu či zníženiu únavy a stresu pri šoférovaní v meste či na dlhých diaľničných trasách. Dvomi takýmito funkciami sú Traffic Jam Assist a Emergency Assist.

Traffic Jam Assist, čiže asistent jazdy v dopravnej zápche, je balíkom jazdných asistenčných systémov. Využíva funkciu Lane Assist, ktorá udržiava vozidlo v jazdnom pruhu, dynamický tempomat ACC, udržiavajúci vzdialenosť od auta pred vami a automatickú prevodovku. Asistent jazdy v dopravnej zápche je aktívny po zapnutí funkcie adaptívneho tempomatu ACC, pokiaľ je rýchlosť nižšia ako 60 km/h.

Informácia o aktivite systému je zobrazená na palubnom počítači. Keď je systém Traffic Jam Assist aktívny, ikony funkcií Lane Assist a adaptívneho tempomatu ACC svietia na zeleno. Pokiaľ niektorá z týchto ikon svieti na oranžovo, Traffic Jam Assist aktívny nie je. Pokiaľ teda svietia obe ikony na zeleno, systém registruje čiary na ceste a vy vôjdete do zápchy, vozidlo vás začne ňou začne automaticky viesť. Vašou jedinou povinnosťou je držať ruky na volante.

Aktivácia systému Travel Assist je zobrazená zelenou ikonou funkcie v spodnom riadku, pri ktorom svieti zvolená rýchlosť, ktorú má vozidlo udržiavať.

Systém Lane Assist vás bude automaticky držať v jazdnom pruhu a dynamický tempomat upraví rýchlosť či vzdialenosť podľa vozidla pred vami. Aj v prípade používania funkcie Traffic Jam Assist sa však plne venujte vedeniu vozidla. Má vás totiž iba odbremeniť od vedenia vozidla zápchou. Nie plne nahradiť vodiča.

Váš anjel strážny

Funkcia Emergency Assist čiastočne preberie riadenie vozidla v prípade kritického zdravotného stavu vodiča. Aktivuje sa v momente, keď vodič v priebehu určitého času prestane riadiť vozidlo, nepracuje s pedálmi, no hlavne, nedrží volant. V prípade, že systém zaregistruje takúto situáciu, vozidlo sa snaží vodiča prebrať výstražným zvukovým hlásením, trhnutím bezpečnostných pásov či prudkým krátkym pribrzdením, zatiaľ čo samozrejme zotrváva v jazdnom pruhu. 

Aktivácia systému Emergency Assist sa prejavuje varovným pípaním, výraznou červenou ikonou zobrazenou medzi budíkmi v čase nebezpečia a červenou ikonou volantu v dolnom riadku.

Počas celej doby aktivity funkcie Emergency Assist sú zapnuté výstražné smerovky. Pokiaľ vodič zotrváva v pasivite, vozidlo začne kontrolovane spomaľovať až do zastavenia. Po zastavení je aktivované automatické hlásenie o nehode vytočením núdzovej linky 112, priamo zo SIM karty vozidla. Tento proces môžete samozrejme hocikedy zastaviť a prerušiť stlačením brzdy alebo zásahol do riadenia.

VB