Novinky, up!, Elektrické vozidlá / 20. február 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

AKTUALIZOVANÉ: vráti sa e-up! aj k nám?

Elektromobilita má byť naša budúcnosť, avšak skutočne dostupných elektromobilov je stále veľmi málo. Preto sa vracia jeden z protagonistov pragmatickej elektromobility: Volkswagen e-up!

Dôvod prestávky v predaji modelu VW e-up! je trochu netradičný: je ním jeho úspech. V západnej Európe, kde je infraštruktúra aj podpora elektromobility na vyššej úrovni, sa totiž stal e-up! takým hitom, že naňho vznikla čakacia lehota až 16 mesiacov. To je dôvod, prečo Volkswagen pozastavil prijímanie nových objednávok na tento model. Jeho výroba sa však nikdy neskončila. Teraz je však objednávkový list znova otvorený.

Pýtali sme sa slovenského importéra, či sa Volkswagen e-up! bude opätovne predávať aj u nás. Žiaľ, odpoveď je zatiaľ negatívna. Na Slovensku s predajom modelu e-up! nepočítajú. Dôvodom môže byť chýbajúca dotačná schéma pre elektromobily.

V Nemecku stojí e-up! necelých 27 000 € a môžete si naňho uplatniť dotáciu takmer 10 000 €. Dobre vybavený elektromobil za 17 000 € je už veľmi atraktívna ponuka. Na Slovensku by štartovacia cena za e-up! bola pravdepodobne o niečo nižšia, no pre slovenského zákazníka, ktorý je citlivý najmä na pomer ceny a veľkosti batožinového priestoru by už nebola dostatočne zaujímavá. Je

O čo prichádzame?

Volkswagen e-up! predstavuje akúsi vstupenku do sveta elektromobility. Filozoficky má k myšlienke pragmatického elektromobilu najbližšie: nesnaží sa nahradiť jediné auto v rodine a miesto toho ponúka kompaktné rozmery a skvelú manévrovateľnosť zabalenú do atraktívnej štýlovej karosérie a s bohatou výbavou. Je to teda ideálne druhé auto do rodiny ako stvorené do mesta. Navyše je to najlacnejší elektromobil v ponuke Volkswagenu.

Vďaka malým rozmerom a nízkej hmotnosti nepotrebuje veľkú batériu. Jeho spotreba podľa WLTP je iba 12,7 kWh/100 km, takže aj 32,2 kWh batéria stačí na normovaný dojazd 258 km a navyše to znamená aj mimoriadne nízke náklady na jeden kilometer, dokonca aj v porovnaní s inými elektromobilmi. Výkon 61 kW (83 k) a najmä slušný krútiaci moment 210 Nm poskytujú autíčku v meste nadpriemerne slušnú dynamiku, ktorú ešte zvýrazňujú okamžité reakcie elektromotora na povely vodičovej pravej nohy.

Medzi štandardnú výbavu patrí CCS konektor pre rýchle nabíjanie výkonom do 40 kW (batériu dobijete na 80 % jej kapacity za 60 minút), asistent udržiavania v jazdnom pruhu (Lane Assist), klimatizácia, kožený volant a 15-palcové zliatinové kolesá Blade. Dodajme, že 7,2 kW nabíjanie striedavým prúdom dobije batériu na 80 % jej kapacity za niečo cez 4 hodiny.

Ak bývate v meste alebo na periférii a máte k dispozícii elektrickú zásuvku alebo wallbox na pomalé dobíjanie doma cez noc (alebo v práci), Volkswagen e-up! ponúka skvelý a štýlový spôsob, ako sa dostať do práce v pohode, s okamžitým kúrením, príjemným výkonom a bez hluku a tvorby lokálnych emisií.

Ste majiteľom VW e-up!? Môžete otvárať šampanské. Vyzerá to tak, že na našom trhu si veľmi dobre udrží svoju hodnotu, takže ak sa ho jedného dňa rozhodnete vymeniť za niečo podobné (napríklad ID. Life, ak sa stane skutočnosťou), dostanete zaňho celkom slušné peniaze.

Súvisiace články

Technológie, up!, Verzie GTI

Ocenenie pre 1,0 TSI z modelu Volkswagen up! GTI

Novinky, Eventy, up!

Nový VW up!: Fotky z Lago di Como!

Súvisiace články

Technológie, up!, Verzie GTI

Ocenenie pre 1,0 TSI z modelu Volkswagen up! GTI

Novinky, Eventy, up!

Nový VW up!: Fotky z Lago di Como!