25. január 2022 / 2 minúty ČÍTANIA

Volkswagen e-UP! sa vracia na scénu! Dopyt po dostupných elektromobiloch je vysoký

Dotačné tornádo s cieľom podporiť vozidlá s elektrifikovaným pohonom sa prvý krát prehnalo Slovenskom už koncom roka 2019. Pomerne striktne nastavené podmienky obdržania podpory vo výraznej miere napomohli práve dostupným elektrickým modelom, medzi ktoré patril aj Volkswagen e-UP!. Toho času vyradený z výroby, no s jasným plánom návratu na scénu.

Volkswagen e-UP! bol teda pochopiteľne veľmi úspešným počinom nielen v časoch dotačných schém, no aj v „bežné mesiace“, kedy ste peniaze od štátu na jeho kúpu nedostali. Po rôznych špekuláciách ohľadom jeho odchodu z trhu sme museli okolo e-UP! spraviť na verejnosti jasno.

Utrpieť víťazstvo...

Áno. Tento málo frekventovaný, no veľmi výstižný výraz je dokonalým vyjadrením situácie ohľadom ústupu a návratu elektromobilu Volkswagen e-UP! späť na trh. Model bol totiž stiahnutý z trhu len dočasne. Keďže však nejde o jogurt či pleťový krém ale o sofistikovaný stroj akým je automobil, „dočasne“ môže znamenať aj dvojciferný počet mesiacov.

Nadčasový a kvalitný interiér nezostarol ani o týždeň

Volkswagen e-UP! sme stiahli z trhu kvôli vysokému dopytu, ktorý dramaticky predĺžil dodacie lehoty a mnoho zákazníkov by na svoje auto čakalo netaktne dlhú dobu. Veci sa utriasli, dotačné schémy utíchli a e-UP! sa môže opäť vrátiť na trh s dostupnými elektromobilmi sťa malá rocková hviezda.

Comeback vo forme

Veľkou motiváciou návratu Volkswagen e-UP! je aj fakt, že dopyt po dostupných elektromobiloch je v Európe na výraznom vzostupe. Na nemeckom trhu už dokonca niektorí dealeri otvárajú zoznamy predobjednávok pre najmenší elektromobil s logom VW.

Nie, nepozeráte sa na motor. Toto je len elektronika, určená k chodu e-UP!.

Prvou ohlásenou výbavou, ktorá bude k dispozícii pre e-UP! je najvyššia výbava „Style Plus“. Dojazd na jedno nabitie by mal predstavovať praktických 250 kilometrov a v Nemecku má vďaka vládnym stimulom klesnúť cena takéhoto exempláru k hodnote okolo 17 000 eur. 

Dojazd drobného elektromobilu e-UP! je na hranici okolo 250 kilometrov

Stav modelu e-UP! na slovenskom trhu ešte nie je úplne jasný, no vôbec by sme sa nehnevali, kebyže dokáže vďaka európskemu Plánu obnovy klesnúť jeho cena k hladine podobnej nemeckému trhu.