Novinky, Verzie GTI / 28. február 2021 / 2 minúty ČÍTANIA

Volkswagen Golf GTI má narodeniny. Verzia Clubsport 45 prichádza namiesto torty s hromadou sviečok

Celé toto milé šialenstvo začalo v roku 1976 a trvá dodnes. Presne 45 rokov od vstupu prvej generácie Golfu GTI na trh prichádza narodeninový darček ikonickému modelu. Volkswagen Golf GTI Clubsport 45 je ani nie tak darčekom modelu, ako jeho fanúšikom. A o tých sa teda Volkswagen stará s nevídanou radosťou.

V lete roku 1976 prišiel na trh športový derivát modelu Volkswagen Golf, o ktorom nikto ani len netušil, že spraví takú dieru do sveta. Podľa pôvodného plánu malo z Golfu GTI vzniknúť len 5000 kusov. Dnes má na konte viac ako 2,3 milióna predaných kusov a 45 rokov odslúžených na trhoch po celom svete.

300 tátošov k narodeninám

Presne tak! Volkswagen Golf GTI Clubsport 45 nie je len o polepoch a povrchných srandičkách. Model s prívlastkom "45" totiž vychádza z ostrej verzie Clubsport. Dvojlitrový motor v nej produkuje 221 kW/300 koní, ktoré posiela na predné kolesá výhradne cez 7-stupňovú prevodovku DSG a elektronický diferenciál VAQ. Spomínate si, keď mal Golf R 300 koní a padali sme z toho na zadok?

Krásny výkon je v porovnaní so štandardnou verziou Golfu GTI skutočne masívnym nárastom. Kým má bežné GTI-čko výkon "len" 180 kW/245 koní a maximálny krútiaci moment 370 Nm, Clubsport 45 má o 55 koní viac a kolesami "krúti" o 30 Nm silnejšie. Je však nutné povedať, že keďže ide o verziu Clubsport, narodeninovú 45-ku nedostanete s manuálnou prevodovkou.

Svoj príchod oznámi

Oslávenca spoznáte už na prvý pohľad podľa čiernej strechy a obdobne čierneho strešného spojlera. Týmto vzdáva značka hold prvému GTI-čku a jeho zadnému oknu s masívnym čiernym rámom. Balík Race (Race package), ktorý je v štandardnej výbave modelu Clubsport 45, dodáva autu 19-palcové disky kolies Scottsdale v lesklej čiernej farbe s jemným akcentom červenej s názvom Tornado Red.

Balíček Race taktiež obsahuje športový výfukový systém, čo vaše uši zaznamenajú prakticky okamžite a obmedzovač rýchlosti dostal stopku. Za normálnych okolností je nastavený, aby držal auto pod gentlemanskou hranicou 250 km/h.

Interiér výročného modelu je typické pre model GTI. Túto trojicu písmeniek nájdete na operadlách prémiových, predných športových sedadiel a číselko 45 vám pripomenie špeciálny charakter modelu z prostredného spodného lúča volantu. V Nemecku začne predpredaj Clubsport 45 už v priebehu prvého marcového týždňa a miestna cenovka je nastavená na úrovni 47 790 eur.

Volkswage_Golf_GTI_Clubsport_45_VOLKSWAGENBLOG002.jpg
Volkswage_Golf_GTI_Clubsport_45_VOLKSWAGENBLOG004.jpg
Volkswage_Golf_GTI_Clubsport_45_VOLKSWAGENBLOG001.jpg
Volkswage_Golf_GTI_Clubsport_45_VOLKSWAGENBLOG005.jpg
Volkswage_Golf_GTI_Clubsport_45_VOLKSWAGENBLOG003.jpg

Súvisiace články

Testy, Golf, Verzie GTI

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen Golf GTI

Lifestyle, Golf, Verzie GTI

Spoznajte životnú púť legendy menom Volkswagen Golf GTI

Súvisiace články

Testy, Golf, Verzie GTI

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen Golf GTI

Lifestyle, Golf, Verzie GTI

Spoznajte životnú púť legendy menom Volkswagen Golf GTI