Testy, Golf / 31. december 2016 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen Golf Variant vs. Golf Alltrack

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

VW Golf Variant sa vyníma vo výške 140 mm nad zemou, zatiaľ čo Alltrack až 175 mm. Zvýšená svetlá výška sa zíde nielen chalupárom.

Dodáva totiž pocit, že sedíte v aute vyššej kategórie. Obrubníky tak budú menšie zlo. Oba modely spoliehajú na robustný pohon všetkých štyroch kolies 4Motion. Ten využíva medzinápravovú spojku Haldex už piatej generácie. V Alltracku je navyše aj systémom XDS+, ktorý sa stará o pribrzďovanie vnútorných kolies a funguje podobne ako samosvorný diferenciál. Pre model Golf Variant 4Motion je ponuka motorov zložená iba z dieselov (spomínaný 2.0 TDI a 1.6 TDI s výkonom 81 kW) a manuálnej prevodovky. Čo vás okrem svetlej výšky, silnejšieho motora, DSG prevodovky a ochranných plastov navyše môže na verzii Alltrack ohúriť oproti bežnému Golf-u Variant s pohonom všetkých štyroch kolies?

Volkswagen Golf Alltrack aj do terénu

golf-variant-vs-golf-alltrack-006Jedným z benefitov Alltracku je napríklad možnosť v 12 % stúpaní ťahať príves o hmotnosti až 2 ton, na čo je silný dvojlitrový diesel ako stvorený. Alltrack pritom máte na výber nielen s najsilnejším turbodieselom. Z dieselov je k dispozícii aj slabšia verzia 2.0 TDI s výkonom 110 kW. Motorizácia 1.6 TDI s výkonom 81 kW pritom slúži ako vznetový základ. Pre milovníkov benzínu je tu aj silný motor 1.8 TSI (132 kW). Navyše, v Alltrack-u nájdete aj špeciálny menič jazdných režimov.Výrazným je najmä off-road režim, ktorý v bežnom Golf-e Variant 4Motion nie je. Ten funguje tak, že automaticky aktivuje asistenta na spoľahlivé schádzanie aj prudkých svahov. Zároveň upraví charakteristiku pedálu plynu a tiež zmení nastavenie ABS. Na sypkom povrchu si Alltrack pod kolesami vytvára akési "kliny", ktoré vďaka odporu pomáhajú udržiavať rýchlosť. Spomenúť musíme aj systém EDL (Electronic Differential Lock) – elektronická uzávierka diferenciálov, vďaka ktorej sa Alltrack spoľahlivo pohne, kam chcete, aj keď má prekrížené nápravy a dve kolesá vo vzduchu.

Aj model Variant zvládne menší terén

VW Golf Variant s pohonom 4Motion tiež zvládne ľahký terén a najmä klzký povrch. Štyri kolesá predsa ťahajú lepšie, než dve :-) Na vás je teda rozhodnutie, či využijete zvýšenú svetlú výšku a špeciálny off-road režim a inak vyladenú trakčnú elektroniku spolu s výkonnejším motorom. Variant pôsobí štíhlejšie, elegantnejšie a má atletickú siluetu. Alltrack zas ponúkne na prvý pohľad viditeľné svaly a efektné doplnky v kontrastnej antracitovej farbe, sekundujúce jedinečnému interiéru s pozmenenými látkami a dekormi. Tak čo, ktorú verziu by ste doma najradšej privítali vy?

Súvisiace články

Testy, Golf

Volkswagen Golf Variant vs. Golf Sportsvan

Novinky, Tipy, Testy, Golf

TEST: Volkswagen Golf Variant - vyrástol do krásy

Novinky, Lifestyle, Golf

Nový Golf Variant – Potešenie pre oči, aj pre rodinu

Súvisiace články

Testy, Golf

Volkswagen Golf Variant vs. Golf Sportsvan

Novinky, Tipy, Testy, Golf

TEST: Volkswagen Golf Variant - vyrástol do krásy

Novinky, Lifestyle, Golf

Nový Golf Variant – Potešenie pre oči, aj pre rodinu