Technológie, Tipy, Polo / 21. február 2014 / 2 minúty ČÍTANIA

VW Polo 1,2 TDI BlueMotion - rekordér v reálnej spotrebe

VW Polo 1,2 TDI BlueMotion s reálnou spotrebou 4,4l/100km predstavuje najúspornejšie vozidlo z viac ako 100 testovaných áut časopisom Autotest za posledné 3 roky.

Značka VW má v talóne z áut, ktoré testoval časopis Autotest aj ďalšie modely vykazujúci na danú triedu nízke hodnoty spotreby, napríklad model VW CC 2,0 TDI s automatickou prevodovkou DSG s funkciou jazdy na voľnobeh, ktorá prispieva k úspore paliva. Priemerne počas testu vykázal VW CC 2,0 TDI 5,5l/100km, pričom pri ekonomickejšom režime jazdy mimo mesta do rýchlosti 90km/h dokázal spotrebu stlačiť ešte takmer o jeden liter na 4,6 litra/100km.

Pozn.: Reálna spotreba je priemerná spotreba, ktorú uvedené vozidlá vykázali počas testovania (cca tretinový podiel mesto, mimo mesta do 90km/h, diaľnica 130km/h). Jej hodnoty sa v mnohých prípadoch výraznejšie odlišujú od udávanej spotreby. Tento fakt by mali zobrať potencionálni zákazníci do úvahy pri kúpe vozidla. Porovnávať  a vyberať vozidla  podľa udávaných spotrieb môže byť zavádzajúce, dokonca sa dá povedať, že udávané hodnoty nemajú v mnohých prípadoch takmer žiadnu informačnú hodnotu. Naháňanie výrobcov za nízkymi emisiami a nízkou spotrebou možno zodpovedá "laboratórnym podmienkam", ale v praxi sa ukazuje, že "papierové" údaje veľakrát nezodpovedajú skutočnej spotrebe.

Pri dnešných vysokých cenách PHM ide pritom o faktor, ktorý môže mať hlavný vplyv na výber vozidla. Uvedená tabuľka "Reálnych spotrieb" vám môže pomôcť zorientovať sa ako je na tom uvedené vozidlá. Pripadne, pokiaľ mate záujem o podrobnejšie informácie stačí poslať na autotest@autotest.sk požiadavky na vypracovania prevádzkových, resp. celkových nákladov pre jednotlivé vozidla, ktoré zohľadňujú nielen spotrebu, ale aj servisne náklady, poistenie, registračný poplatok, predpokladanú stratu hodnoty vozidla ...

Naša "Poradňa pri kúpe vozidla" vám môže autom vybraným na mieru ušetriť nemalé finančne prostriedky, resp. pomôcť vybrať vhodný typ auta a predísť sklamaniu pri jeho samotnom užívaní, resp. rozčarovaniu nad nákladmi spojenými so potrebou, servisnými nákladmi a pri opätovnom predaji nízkou hodnotou. Tu je na tom opäť dobre značka VW, ktorá  boduje vyššou zostatkovou hodnotou, ako napríklad francúzska a kórejská konkurencia.

Tabuľku reálnych spotrieb všetkých testovaných vozidiel si môžete pozrieť tu.

Zdroj: Autotest, www.autotest.sk, www.facebook.com/casopisAUTOTEST

Súvisiace články

Lifestyle, Polo

Firemné auto roka? VOLKSWAGEN POLO!

Lifestyle, Polo

Firemné auto roka? VOLKSWAGEN POLO!

Technológie, Polo

Technológie ľudových vozidiel: VW Polo

Súvisiace články

Lifestyle, Polo

Firemné auto roka? VOLKSWAGEN POLO!

Lifestyle, Polo

Firemné auto roka? VOLKSWAGEN POLO!

Technológie, Polo

Technológie ľudových vozidiel: VW Polo