Lifestyle / 16. august 2022 / 4 minúty ČÍTANIA

Zamilujte sa do auta – vďaka jeho farbe! Ako Volkswagen vyberá farby svojich modelov?

Volkswagen berie radosť vážne. Ktorý prvok dizajnu najskôr vzbudí okamžitú radosť? Podľa nedávnej štúdie je to farba!

To je jeden z dôvodov, prečo Volkswagen vyrobil počas svojej histórie niekoľko vozidiel s ikonickými farbami. Alebo je to naopak? Farba bola otázkou aktuálnych preferencií dizajnérov a ikonickou ju spravili až reakcie verejnosti? Pripustiť môžeme obidve možnosti.

Od limitovaných edícií ako #PinkBeetle z roku 2017 až po klasický VW Bus v béžovej farbe Ceylon Beige, Volkswagen farbí svet svojimi autami už dlhé desaťročia.

Volkswagen Pink Beetle bol dostupný iba v Amerike

Proces výberu farebnej palety pre modely Volkswagenu sa začína výskumom. Aby vznikli unikátne farebné schémy, ľudia z Volkswagenu idú priamo za zdrojom. VW sú autá pre ľudí, takže je nevyhnutné, aby to boli práve zákazníci, ktorí poskytnú svoju spätnú väzbu a tá sa stane dôležitou súčasťou rozhodovacieho procesu.

Výskumný tím vo Volkswagene navrhne sériu otázok na zozbieranie dát od používateľov a automobilových nadšencov ohľadom farebných preferencií, ako aj aby zistili, akú u nich farba vyvoláva emocionálnu odozvu.

Ďalšími zdrojmi inšpirácie sú napríklad aktuálne módne trendy v oblečení, interiérovom dizajne, kozmetike a architektúre.

Megan Closset, produktová manažérka Volkswagen of America pre modely Golf GTI a Golf R, vysvetľuje fascinujúce stratégie za výraznými farbami: „Keď niekto uvidí takúto farbu, buď ju bude úplne zbožňovať alebo nenávidieť. A to je to, o čo nám ide.“

VW ID.4 v modrej vyvoláva pocit pokoja, pohody a bezpečia

Dizajnéri Volkswagenu využívajú psychologický výskum a spätnú väzbu od zákazníkov aby vytvorili úplne unikátne odtiene a farby, stvorené na to, aby u ľudí vyvolali veľmi špecifické emócie. Napríklad hlavnou farbou pre Volkswagen ID.4 je modrá Dusk Blue – trochu bledší odtieň bežnej tmavomodrej. Zvolená bola preto, lebo pomáha vyvolať pocit pokoja, pohody a bezpečia.

Volkswagen Beetle Dune. Z jeho žltej cítiť lúče slnka na horúcej púšti

Žltá farba Sandstorm Yellow, známa z modelu Beetle Dune, má oveľa viac zlatej než štandardná žltá, čím evokuje bohatosť a teplo.

Špecifické farby si zaslúžia svoje špeciálne mená. Volkswagen venuje rovnakú pozornosť nazývaniu svojich farieb ako ich vývoju. Dizajnéri rozmýšľajú tuho nad tým, aký typ obrazu má meno vyvolávať. Bude to radosť? Bude to meno rovnako unikátne ako samotná farba?

U nás Lime Yellow, v Amerike Pomelo Yellow

Zoberme si napríklad „Pomelo Yellow“, čo je populárna farba pre Golf GTI v Amerike (u nás je dostupná iba pre bežný Golf a volá sa Lime Yellow) . Citrusové farby pripomínali dizajnérom pomelo – predchodcu grepu. A aj keď zákazníci nemusia byť s týmto ovocím oboznámení, toto unikátne meno v nich môže zažať iskru zvedavosti a pocit zábavy.

Zelená farba Great Falls Green Metallic, ktorá bola dostupná pre Golf Alltrack a GTI v Amerike, bola pomenovaná s ohľadom na Národné parky Spojených štátov. U nás je príkladom podobnej farby zelená Bottle Green, ktorá bola kedysi dostupná pre Passat Alltrack.

Ako možno vidieť, rôzne krajiny majú rôzne preferencie ohľadom farieb a preto sa môže stať, že farba, ktorá je populárna v Amerike, sa do Európy vôbec nedostane. A naopak. Ružový Beetle by bol v Európe nepredajný.

Autá Volkswagenu sú sčasti ikonické preto, lebo ich farebné palety vyberajú dizajnéri starostlivo pre každý model. Okrem cieľového zákazníka zohľadňujú dizajnéri aj celkový charakter auta. Z tohto dôvodu ponúka Volkswagen ID. Buzz extra pestrú farebnú paletu. Toto funky rodinné elektrické auto je totiž pre individualistov a tí si chcú auto prispôsobiť presne svojmu vkusu. Preto majú na výber až sedem žiarivých farieb a štyri dvojfarebné kombinácie.

VW farby 001.jpg
VW farby 002.jpg
VW farby 003.jpg
VW farby 004.jpg
VW farby 005.jpg
VW farby 006.jpg
VW farby 007.jpg
VW farby 008.jpg
VW farby 009.jpg
VW farby 011.jpg
VW farby 012.jpg
VW farby 013.jpg
VW farby 014.jpg
VW farby 015.jpg

Súvisiace články

Lifestyle, Golf, Verzie GTI

Tajomstvo golfovej loptičky a károvanej látky v GTI

ID.4 a ID.5 GTX dostanú vyššiu štandardnú výbavu. Ktoré modely ešte pribudnú do radu GTX?

Testy, ID

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen ID.3 1ST

Súvisiace články

Lifestyle, Golf, Verzie GTI

Tajomstvo golfovej loptičky a károvanej látky v GTI

ID.4 a ID.5 GTX dostanú vyššiu štandardnú výbavu. Ktoré modely ešte pribudnú do radu GTX?

Testy, ID

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen ID.3 1ST