Štúdie a koncepty, ID / 22. september 2023 / 2 minúty ČÍTANIA

Volkswagen predstavil limuzínu s výkonom až 560 koní! Na stovku vyštartuje za 2 sekundy

Volkswagen predstavil koncept elektrického sedanu, ktorý by sa nestratil ani v sérii Rýchlo a zbesilo.

Elektrické autá nemusia byť sterilné. Na exteriéri ID.X Performance sa rozhodne nešetrilo - predný splitter aj zadný difúzor sú vyrobené z karbónu. Konštruktéri natiahli rázvor o 80 milimetrov a znížili podvozok, ktorý disponuje mimoriadne tuhými pružinami. Vozidlo stojí na 20-palcových športových zliatinových diskoch s centrálnou uzávierkou diferenciálu a pretekárskymi pneumatikami so šírkou 265 mm. V zadnej časti sa o potrebný prítlak stará výrazné, ale stále decentné karbónové krídlo. Tónované kryty zadných svetiel podčiarkujú športový vzhľad tejto ultimátnej elektrickej limuzíny. V interiéri vozidla sedia cestujúci na karbónových škrupinových sedadlách, ktoré poskytujú optimálnu oporu aj pri extrémnej záťaži. Červené akcenty zdôrazňujú športový charakter tohto jedinečného špeciálu.

Dva motory s výkonom až 411 kW (558 k). V predvádzacom vozidle ID.X Performance značka Volkswagen doplnila synchrónny motor na zadnej náprave ďalším asynchrónnym elektromotorom na prednej náprave, čím vytvorila pohon všetkých kolies. Výhodou tohto typu pohonu je schopnosť krátkodobého preťaženia a mimoriadne nízke straty pri odpore. Aj preto je tento typ motora ideálny na krátkodobé dodávanie výkonu vo forme funkcie boost. Krútiaci moment pohonu je riadený systémom Vehicle Dynamics Manager, ktorý v modeli ID.X Performance riadi aj činnosť uzávierky diferenciálu zadnej nápravy. Funkcia sa ovláda na samostatnom displeji so 17-centimetrovou uhlopriečkou v stredovej konzole. Energiu dvojmotorovému pohonu dodáva trakčná batéria, ktorá umožňuje vysoký trvalý výkon a krátky čas nabíjania s výkonom nabíjania až 200 kW.

Bude produkčná verzia? ID.X Performance predstavuje len jednorazový úlet konštruktérov Volkswagenu. To však neznamená, že niektoré časti z konceptu čoskoro neuvidíme na reálnom modeli ID.7 GTX. Ako vieme, elektrické modely GTX nepredstavujú ultimátne športové náradie pre jazdcov na okruhu, ale kombinujú športový vzhľad s extra výkonom navyše pre každodenné vyžitie. Korenistú verziu elektrickej limuzíny by sme mali vidieť už v priebehu septembra.  

Súvisiace články

Testy, ID, Elektrické vozidlá

Test: Volkswagen ID. Buzz - Láska, kam sa pohneš!

Novinky, Technológie, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen prináša revolučné batérie: konečne dostupná technológia?

Novinky, ID

GTX aj pre Volkswagen ID.7? Oficiálne obrázky hovoria jasnou rečou

Súvisiace články

Testy, ID, Elektrické vozidlá

Test: Volkswagen ID. Buzz - Láska, kam sa pohneš!

Novinky, Technológie, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen prináša revolučné batérie: konečne dostupná technológia?

Novinky, ID

GTX aj pre Volkswagen ID.7? Oficiálne obrázky hovoria jasnou rečou