Tipy / 30. október 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

Ako správne používať hmlovky?

S jesennými hmlami a kratšími dňami sa stáva otázka správneho osvetlenia vozidla oveľa naliehavejšou. Tu nájdete základné pravidlá, ktorými sa riadiť. A nie, hmlovky v hmle nemusíte zapínať.

Konečne! Prvá jesenná hmla mi dáva príležitosť "prevetrať" málo používané tlačidlo na ovládanie hmloviek! A tá kontrolka na palubke! Treba si ju vychutnať, kým sa dá!

...Takto nejako si predstavujeme myšlienkové pochody niektorých vodičov, ktorí pri náznaku hmly okamžite aktivujú svoje hmlovky a hrdo ich majú zapnuté, až kým nezaparkujú.

Hmlovky majú svoj neodškriepiteľný význam, no dôležité je, aby ste ich používali rozumne. Ostatní vodiči sa vám odvďačia, najmä ak to nebudete preháňať so zadnými hmlovkami. Kedy ich teda používať?

Zadné hmlovky

Slúžia na zvýraznenie vášho vozidla v čase slabého kontastu. Ten nastáva väčšinou počas hmly cez deň, keď je všade "bielo". V noci často úplne postačujú klasické svetlá. Aj keď je fakt, že zákon dovoľuje používanie hmloviek v daždi, snehu, hmle a za zníženej viditeľnosti, treba pri ich používaní trochu rozmýšľať. V riedkej premávke a zlej viditeľnosťi ich neváhajte použiť cez deň aj v noci, ale akonáhle sa premávka zhustí a vy v zrkadle jasne vidíte svetlomety auta za vami, najmä v noci by ste si mali zadné hmlovky vypnúť.

Logika je jednoduchá - ak vy vidíte auto za vami, aj jeho vodič vidí to vaše. Oslepovať ho hmlovkou je teda zbytočné. V meste v hustej premávke je používanie hmloviek najmä vo večerných hodinách úplne zbytočné.

Zadné hmlovky teda odporúčame používať najmä cez deň, ak si to situácia vyžaduje.

Predné hmlovky

Slúžia vodičovi, aby mu v zlej viditeľnosti zlepšili výhľad. Svietia totiž bližšie, než klasické stretávacie svetlá, pričom ich lúč sa rozpíja viac do široka. Preto sa často hmlovky používajú ako "odbočovacie" svetlá. V extrémnej hmle alebo pri veľmi hustom snežení ich dokonca oceníte aj s vypnutými stretávacími svetlami (musíte však mať aktivované aspoň "parkovačky", inak sa vám hmlovky nepodarí zapnúť). Vtedy sa svetlo z hlavných svetlometov neodráža od vločiek alebo hmly rovno pred vami, ale pozeráte sa priamo na cestu osvietenú hmlovkami akoby zospodu. Než dorazí na vozovku svetlo z hmloviek, stretne oveľa menej vločiek, takže sa menej rozptýli.

Principiálne predné hmlovky slúžia vám. To znamená, že ak vám reálne nepomôžu k lepšiemu výhľadu, nezapínajte ich. Zbytočne tým oslepujete oproti idúcich vodičov. K ľuďom, ktorí prednými hmlovkami svietia len tak, pre imidž: cez vaše svetlá nemusí zbadať oprotiidúce auto jamu na ceste alebo chodcu na priechode. Preto si hmlovky nechajte na tuningové zrazy alebo parkoviskové pózovanie, kde nikomu nič nehrozí.

Predné hmlovky používajte vtedy, keď reálne zlepšujú váš výhľad.

Zradné denné svietenie

Počas hmly však musíme upozorniť aj na správne používanie klasických svetiel. Mnohí vodiči totiž jazdia len na denných svetlách, čo je nebezpečné!

Funkcia automatického denného svietenia je skvelá, ale práve v hmle vás môže zradiť. Svetelný senzor vo Volkswagenoch spolupracuje s dažďovým. To znamená, že ak sa vám zapnú stierače, po chvíli sa denné svietenie prepne na stretávacie svetlá.

V hmle to však neplatí. Svetelný senzor má dosť svetla a stierače sa aktivovať nemusia. Napriek zlej viditeľnosti tak vaše auto môže zostať neosvetlené najmä zozadu.

Nespoliehajte sa teda na automatiku a v čase hmiel prepnite svetlá na stretávací režim manuálne!

Súvisiace články

Tipy

Hmlovky: červená žiara neustupuje…

Technológie, Tipy

Hmlovky – áno, alebo nie? A ak, tak kedy?

Súvisiace články

Tipy

Hmlovky: červená žiara neustupuje…

Technológie, Tipy

Hmlovky – áno, alebo nie? A ak, tak kedy?