Video, Lifestyle, ID / 29. november 2023 / 2 minúty ČÍTANIA

GOTICKOU CESTOU s VW: Plešivecká planina hostí oficiálnu cyklotrasu so zaujímavým dovetkom

Denne pod ňou prejdú stovky až tisícky áut a skutočným zvedavcom nedajú jej tajomstvá pokoj. Aké miesto je Plešivecká planina? Je to mesačná krajina plná kráterov alebo divoká step s množstvom tajomstiev stovky metrov nad civilizovaným svetom?  

Hostí nielen národný park Slovenský kras ale aj oficiálnu cyklotrasu so zaujímavým dovetkom. Po majestátnych pamiatkach štítnického okruhu sme sa vybrali na kvalitnú gemerskú cyklotúru. Už na úvod však treba povedať, že takýto výlet nie je pre každého a pri zhliadnutí nášho videa celkom jasne zistíte, že prečo.

Štart a cieľ v Plešivci

Východiskovým a najpraktickejším bodom pre výstup na Plešiveckú planinu je práve mestečko Plešivec. Nachádza sa na spodnom cípe náhornej plošiny a približne 2 kilometre od námestia, kde môžete nechať odparkované svoje auto, prídete k vstupu do Národného parku Slovenský kras. Na vrchol náhornej plošiny vedie spevnená cesta, ktorá vás traverzom ťahá približne 3 kilometre až na vrchol.

Môže ísť o pomerne zdĺhavé stúpanie, preto odporúčam nastaviť smart hodinky na monitor tepu a držať sa po celú dobu šliapania v tzv. "2. zóne". Väčšina hodiniek zobrazuje až 5 zón tepu a vy by ste sa mali po celú dobu šliapania do kopca držať v prostrednej zóne, ktorá je v mojom prípade z vrchu ohraničená tepom 150 úd./min. Tak dokážete bez problémov zdolať dlhé stúpanie bez toho, aby ste sa zadýchali či zastavovali na časté prestávky.

Mesačná krajina alebo les v nebesách

Pri pohľade do mapy ma Plešivecká planina vždy fascinovala a úprimne som bol rád, že si ju konečne pozriem osobne a na vlastné oči. Vydajte sa s nami na cyklotúru naprieč Plešiveckou planinou a Národným parkom Slovenský kras, spoločne na bicykloch slovenskej značky CTM...

Súvisiace články

GOTICKOU CESTOU s VW: Príroda v okolí Rožňavy ponúka nenápadné lákadlá. Navštívili sme Volovské vrchy.

GOTICKOU CESTOU s VW: Okolie Rožňavy je plné historických pokladov

Súvisiace články

GOTICKOU CESTOU s VW: Príroda v okolí Rožňavy ponúka nenápadné lákadlá. Navštívili sme Volovské vrchy.

GOTICKOU CESTOU s VW: Okolie Rožňavy je plné historických pokladov