8. apríl 2020 / 4 minúty ČÍTANIA

KORONAVÍRUS: 7 krokov, ako si vydezinfikovať auto

Zákerný koronavírus narušil všetky naše aktivity. Cestovať však občas treba, preto sme pre vás prichystali jednoduchý návod, ako si poriadne vydezinfikovať auto.

Odporúčanie zdravotníkov je jasné: zostaňte doma. My sa k tomuto odporúčaniu pripájame. Cestovaniu sa však niekedy nevyhnete. MHD je dnes veľké riziko a preto ak idete na nákupy, alebo idete odniesť potrebné veci napríklad starým rodičom, ideálne je použiť auto.

Aj auto však môže byť potenciálny zdroj nákazy. Možno ste v ňom viezli kamarátov a neviete, s kým sa stretávali a aké sú ich hygienické návyky.

Koronavírus sa prenáša veľmi ľahko. Stačí, že sa dotknete predmetu, ktorého sa predtým dotkol prenášač, následne sa dotknete tváre, očí, nosa, a môžete sa nakaziť. Cieľom tohto návodu je teda očistiť všetky miesta v aute, kde by sa potenciálna nákaza mohla skrývať.

Príprava

1.Nasaďte si ochranné rukavice. Človek sa podvedome dotkne svojej tváre v priemere 20-krát za hodinu. Aby vám po procese dezinfekcie auta zostali ruky čisté, je najlepšie nasadiť si ochranné rukavice. Buď jednorazové, alebo také, ktoré sa dajú vyprať. Ak ich nemáte, dbajte aby ste sa nedotýkali tváre ani očí a poriadne si potom umyte ruky mydlom.

2.Na čistenie použite dezinfekčný prípravok a handru. Chápeme, že dezinfekcia sa kvôli „vykupovačom“ ťažšie zháňa, takže ak ju nemáte, môžete použiť kuchynskú dezinfekciu alebo prípravok na báze mydla.

3.Každú plochu umývajte aspoň 20 sekúnd. Aby sa vlákna handry a dezinfekcia dostali naozaj do každej mikrošpáry v povrchoch materiálov, nestačí ich len jednoducho pretrieť. Nastriekajte naňho (alebo na handru) dezinfekciu a masírujte ho aspoň 20 sekúnd.

Čistenie

4.Začnite volantom. Na ňom sa aj bežne nachádza najviac baktérií a nečistôt. Je to hlavný kontaktný bod šoféra s autom, takže je logické, že mu treba venovať najväčšiu pozornosť.

5.Nezabudnite na ďalšie kontaktné body: radiacu páku, páčky smeroviek, štartovacie tlačidlo (aj kľúčik) a displej! Pri umývaní radiacej páky nevynechajte aj jej manžetu, kde sa tiež zhlukujú nečistoty. Keďže sa pri jazde bežne (dúfame) dotýkate aj smeroviek, nevynechajte páčku smeroviek a rovno aj stieračov. Potom sa zamyslite nad ďalšími miestami, ktorých sa auta dotýkate pri jazde. Vydezinfikujte si kľúčik, prípadne štartovacie tlačidlo. Máte multimediálny systém s displejom? Určite ho nevynechajte, ten je podobne špinavý ako váš telefón (t.j. veľmi). Myslite aj na okraje, ak si pri ťukaní do displeja o niečo opierate ruku. Ak si auto bežne striedate s niekým iným, zamerajte sa aj na prvky, ktorými sa nastavuje pozícia za volantom – nastavovanie sedadiel, volantu, zrkadielok, pretrite aj okraje vnútorného spätého zrkadla. Pretrite aj madlá odkladacích priestorov a ovládače okien.

6.Následne sa zamerajte na všetky kľučky dverí a madlá. Poriadne ich vyčistite z oboch strán. Umyte ich aj vo „vytiahnutom“ stave, aby ste sa dostali do každého zákutia.

7.Vystúpte z auta a vydezinfikujte vonkajšie kľučky dverí. Nezabudnite aj na kufor! Vonkajším kľučkám venujte taktiež veľa pozornosti a skúste za ne s handrou aj párkrát potiahnuť. Ak bežne chytáte auto pri otváraní/zatváraní aj za rám dverí, vyčistite aj ten. Na záver sa zamerajte na kufor. Vyčistite mikrospínač, prípadne madlo. Otvorte ho a vyčistite aj vnútorné madlo, prípadne akékoľvek miesto, ktoré chytáte pri jeho otváraní/zatváraní.

Po všetkých týchto krokoch je auto čisté a teda bezpečné :). Aby také aj zostalo, dbajte, aby ste doňho nastupovali vždy s čistými rukami. Pred každou jazdou si ich teda dezinfikujte dezinfekčným prípravkom na ruky. Ak ho nemáte, mali by ste si vydezinfikovať auto znova po každej jazde z obchodu či z práce.

Želáme vám aj vašim blízkym pevné zdravie. Držíme vám palce, aby ste toto ťažké obdobie zvládli a veríme, že spoločne koronavírus porazíme!

koronavirus-dezinfekcia-auta-001.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-002.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-003.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-004.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-005.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-006.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-007.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-008.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-009.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-010.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-011.jpg
koronavirus-dezinfekcia-auta-012.jpg