19. máj 2021 / 6 minút ČÍTANIA

Ktorý elektromobil Volkswagen je pre vás vhodný?

Ponuka elektrických modelov značky Volkswagen sa postupne rozrástla do takej podoby, že nastal čas, kedy sa na ňu môžeme pozrieť zo širšieho spektra. Rodina ID síce ponúka prakticky len dvojicu modelov, špecifikáciami sa dokážu od seba jednotlivé autá výrazne líšiť. Ktorý elektromobil je teda vhodný pre vás?

Dnešné elektromobily už nie sú striktne určené len do dokonalých mestských podmienok. Predĺžený dojazd, pohodlie a zvýšená úžitková hodnota z nich postupne spravili autá použiteľné na každý jeden deň a do širokého spektra podmienok.

Pokiaľ by vám náhodou nestačil dnešný poradca, navštívte Mooncity E-Mobility Store v bratislavskom Auparku, kde získate ešte podrobnejšie informácie o výbere elektromobilu Volkswagen.

Spravíme to ale trošku inak. Nebudeme sa baviť o jednotlivých modeloch, no predstavíme si trojicu majiteľov a našijeme na nich vhodné auto. Samozrejme, voľba výbavy patrí do osobných preferencií každého z vás a do nákupného poradcu sme tieto parametre nezaraďovali.

Jazdím okolo 50 km denne

Pre takéhoto zákazníka je elektromobil doslova ideálny. Denný nájazd do 50 kilometrov a menej je v slovenských podmienkach skutočne frekventovanou záležitosťou. Množstvo ľudí s takto dlhou dennou trasou do zamestnania, či za inými povinnosťami, trápi svoje spaľovacie autá, ktoré sa v prípade naftových motorizácií na trase ani len poriadne nezohrejú. V prípade denného nájazdu okolo tých 50 kilometrov je absolútne postačujúci model ID.3 Pure.

Tento model zastáva absolútny základ a vstupnú bránu do sveta elektromobility značky Volkswagen, no zároveň nejde o žiadny "holobyt". Výkon 110 kW/150 koní je porovnateľný až totožný s najvýkonnejšími benzínovými motorizáciami modelov so spaľovacími motormi danej veľkostnej kategórie.

Dojazd základného modelu sa pohybuje v intervale od 316 do 352 kilometrov. To znamená, že pokiaľ by sme aj zaokrúhlili dojazd smerom dole na 300 kilometrov, nabíjate každý približne šiesty deň v týždni. Model ID.3 Pure je vybavený základnými palubnými nabíjačkami. Vysokorýchlostná jednosmerná má výkon 50 kW, tá striedavá pre domáce použitie má 7,2 kW. Na rýchlonabíjačke nabijete plnú batériu za cirka hodinu, na domácom wallboxe to potrvá 7,5 hodiny, teda, dĺžku jedného nočného spánku. Pre organizovaného jednotlivca alebo trojčlennú rodinu situovanú v meste je takýto elektromobil maximálne postačujúci.

Pokiaľ však máte priestorové nároky, no absolvujete podobné trasy, na zopár drobných výnimiek platí celý tento odsek aj pre model ID.4 Pure. Ten však ponúkne v základnej podobe trošku nižší výkon (109 kW/148 koní), mierne nižší dojazd (od 299 do 344 km), no výrazne viac osobného a úžitkového priestoru.

Denne jazdím okolo 100 km, aj po diaľnici

V tomto prípade už nie je na mieste šetriť na veľkosti batérie a motorizácii. Základné verzie ID.3 a ID.4 Pure majú totiž pomalšie nabíjanie, nižší dojazd a pri dlhších denných nájazdoch by nemuselo ísť o praktické a pohodlné riešenie. Verzie ID.3 a ID.4 Pro disponujú väčšou batériou. V prípade ID.3 Pro je prítomná kapacita článkov na úrovni 62 kWh brutto, z čoho je 58 kWh použiteľná kapacita. ID.4 Pro má kapacitu batérie na úrovni 82 kWh brutto a 77 kWh netto.

ID.3 dokáže s touto batériou zájasť do vzdialenosti 385 427 kilometrov, no v prípade ID.4 je nárast dojazdu dramatický. Celkovo máte k dispozícii na jedno nabitie rádius od 438 do 522 kilometrov. To je už dojazd, ktorý vás odnesie zo západu krajiny na východ bez akýchkoľvek problémov. Je pravda, že pri diaľničnej rýchlosti stúpa spotreba energie približne o tretinu a tak je udávaný dojazd o niečo nižší. Pri rozumnom mixe jazdných podmienok a s vedomím, že máte po ceste dostatočné množstvo rýchlonabíjacích staníc, máte doslova auto na každý deň.

Modelom Pro sedia väčšie vzdialenosti aj z ďalšieho dôvodu. ID.3 Pro je k dispozícii s rýchlonabíjacou palubnou nabíjačkou s výkonom 100 kW. ID.4 Pro má však palubnú rýchlonabíjačku s výkonom 125 kW, čo dovoľuje autu absorbovať energiu na dojazd 320 kilometrov za približne 30 minút. V prípade ID.3 Pro s menšou batériou a menej výkonnou palubnou nabíjačkou je toto číslo síce nižšie, no stále životaschopné. Prakticky, v priebehu pohodlne dlhého obeda niekde uprostred vašej cesty, dokážete pri bežnej rýchlonabíjacej stanici dobiť energiu na poriadne dlhú vzdialenosť.

Môj život je divočina a potrebujem to najlepšie

Ponuka rodiny modelov Volkswagen ID. zatiaľ nie je z hľadiska modelového radu vyslovene bohatá. Svojimi variantmi však zasahuje do poriadne širokého radu zákazníkov. Prvým modelom, ktorý vyslovene trčí z radu rodiny ID. je model ID.3 Pro S. Menší z dvojice modelov ID. dostal najväčšiu batériu s kapacitou 82 kWh brutto a 77 kWh netto.

Batéria je kombinovaná výhradne s najsilnejším motorom, ktorý ponúkne výkon 150 kW/204 koní. Okrem zrýchlenia z 0 na 100 km/h v priebehu menej ako 8 sekúnd, ponúkne ID.3 Pro S najvyšší dojazd spomedzi všetkých elektrických variantov rodiny ID, konkrétne 512 až 549 km. S prívlastkom Pro S prichádza do ID.3 palubná nabíjačka s podporou nabíjania výkonom 125 kW.

Pokiaľ čakáte, že vytiahnem z rukáva ešte nejaké to eso, máte absolútnu pravdu. Totiž, bolo úplne jasné, že k bežnému modelu ID.4 pribudne ešte vrcholné vyhotovenie, ktoré ponúkne omnoho viac, než len pohon zadných kolies a veľký kufor. Totiž, model ID.4 GTX zastáva aktuálne vrchol ponuky rodiny elektrických modelov ID. a je aktuálne jediným modelom s pohonom všetkých kolies. Vďaka nemu dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h v priebehu 6,2 sekundy, zájde do vzdialenosti okolo 480 kilometrov a to nie je všetko.

Dvojicu motorov sprevádzajú okrem zvýšenej trakcie a prudkého zrýchlenia aj ďalšie talenty. Športovo ladení šoféri ocenia tuhé nastavenie pružín, tlmičov a stabilizátorov. Jazdnú dynamiku dolaďuje progresívne riadenie a pokiaľ by vám vzrušenie na cestách nestačilo, za ID.4 GTX môžete zavesiť príves s hmotnosťou až 1200 kilogramov. Pre váš karavan, čln, vodný skúter alebo inú adrenalínovú pumpu. Viac o ID.4 GTX sa dozviete v reporte, ktorý vznikol v deň premiéry modelu.