Technológie / 28. jún 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Môžu byť batérie pre elektromobily lacné a udržateľné?

Dcérska spoločnosť koncernu Volkswagen, PowerCo, plánuje zaviesť úplne nový výrobný proces vo svojich závodoch na výrobu batériových článkov v Európe a Severnej Amerike. Nová technológia výrazne zvýši efektívnosť a udržateľnosť batériových článkov pri sériovej výrobe. Prvé testy prezrádzajú úsporu energie až o približne 30 percent.

Základom je výrobný proces nazývaný „Dry Coating“. Elektródy (katóda a anóda) sú "ústredným prvkom" batériového článku, ktorý určuje hustotu energie a výkon batérie. Pri modernej priemyselnej výrobe elektród sa materiály batérií miešajú s prísadami a tekutými rozpúšťadlami na kašovitú hmotu. Potom sa nanášajú na medené alebo hliníkové fólie, sušia sa a kalandrujú. Postup Dry Coating spoločnosti PowerCo umožňuje kalandrovať práškové základné materiály priamo na fóliu, podobne ako pri tlači. Výsledkom je, že dva zo štyroch procesných krokov pri výrobe elektród odpadajú. Práškový povlak sa môže nanášať na fóliu mimoriadne jemným a rovnomerným spôsobom, výsledná vrstva je tenká približne ako vlas. To zaručuje vynikajúcu priestorovú hustotu energie a dlhý životný cyklus a zároveň zlepšuje schopnosť rýchleho nabíjania batérie.

Prelom v oblasti ekologických batérií. Nová technológia tiež znižuje potrebu podlahovej plochy o 15 percent, čo predstavuje obrovský potenciál úspor. Na jeden stavebný blok bežnej továrne Gigafactory s výrobnou kapacitou 20 GWh možno ušetriť štyri paralelné lakovacie a sušiace linky, čo zodpovedá ploche 7 000 metrov štvorcových. V dôsledku toho sa vonkajšia dĺžka závodu môže skrátiť približne o 100 metrov. Tým, že sa nebudú musieť prevádzkovať energeticky náročné sušiace pece a odsávacie systémy, sa ušetrí energia zodpovedajúca ročnej spotrebe 40 000 súkromných domácností. Okrem toho už nie je potrebné používať chemické rozpúšťadlá, ktoré sa musia prácne recyklovať s vysokými energetickými nákladmi vo vežiach podobných silám mimo závodu.

Spolupráca s Koenig & Bauer. Ako najstarší výrobca tlačiarenských strojov na svete ponúka spoločnosť Koenig & Bauer najširšie portfólio produktov v tomto odvetví. Hlavnou kompetenciou nového partnera v projekte je výroba technologicky inovatívnych a nákladovo efektívnych tlačových systémov. Nová technológia spracovania má opustiť vývojovú fázu koncom roka 2024. Predpokladaný začiatok výroby je v rokoch 2026/2027. „Naše zariadenia sú navrhnuté na rýchlu a jednoduchú modernizáciu. Celkovo sme počítali s približne 30 predvídateľnými inováciami v oblasti výrobkov a výroby, takže sme schopní prispôsobiť naše závody všetkým relevantným novým procesom hneď, ako vstúpia na trh," hovorí prevádzkový riaditeľ spoločnosti PowerCo Sebastian Wolf.