Video, Tipy / 25. máj 2023 / 2 minúty ČÍTANIA

Na pravidelnú výmenu stieračov motoristi často zabúdajú! Poradíme vám, ako na to:

Stierače sú základnou výbavou každého automobilu. Bez nich by bola jazda v daždi nemožná. Poskytujú jasný výhľad na vozovku a čistia čelné sklo od nečistôt, ako sú prach, zaschnuté stopy po daždi, špina a soľ z cesty atď. Preto je dôležité, aby boli stierače vždy v dobrom stave.

Stierače sa skladajú z dvoch hlavných častí: ramien a líšt. Ramená sú pohyblivé kovové tyče, ktoré sú spojené s trapézom a motorčekom. Lišty sú gumové pruhy, ktoré sa dotýkajú povrchu čelného skla a kopírujú jeho tvar. Tieto časti sa opotrebúvajú rýchlejšie ako ramená a je potrebné ich meniť pravidelne.

Existujú rôzne typy stieračov podľa ich konštrukcie a spôsobu montáže. Najbežnejšie sú klasické stierače s ramienkom a ploché stierače bez ramienka. Klasické stierače majú pevný kovový rám, ktorý drží lištu a je pripevnený k ramenu pomocou háčika alebo iného adaptéra. Ploché stierače majú ohybný plastový rám, ktorý je integrovaný do lišty a je pripevnený k ramenu pomocou špeciálneho klipu alebo iného adaptéra.

Ploché stierače majú niekoľko výhod oproti klasickým stieračom: lepšie sa prispôsobujú tvaru čelného skla, lepšie odolávajú vetru, sú tichšie a dlhšie vydržia.

Ako často by sa mali meniť stierače? To závisí od viacerých faktorov, ako sú frekvencia používania, kvalita materiálu, poveternostné podmienky a spôsob skladovania auta. Všeobecne sa odporúča meniť stierače minimálne raz ročne alebo keď sa zhorší kvalita čistenia čelného skla. Znaky opotrebenia stieračov sú napríklad pásiky, škvrny, zašpinené miesta alebo hlučná práca stieračov.

Ako správne vybrať a namontovať nové stierače? Pri výbere nových stieračov je potrebné zistiť správnu dĺžku a typ adaptéra pre vaše auto. To sa dá urobiť podľa katalógu výrobcu alebo na internetových stránkach predajcov stieračov. Pri montáži nových stieračov je potrebné dodržať návod na montáž, ktorý je priložený k baleniu alebo je dostupný online. Montáž nových stieračov nie je zložitá a väčšinou ju zvládne aj laik.

Pre majiteľov vozidiel značky Volkswagen sme pripravili jednoduchý videonávod, vďaka ktorému zvládnete vymeniť stierače už v priebehu niekoľkých minút.

Stierače v autách sú neoddeliteľnou súčasťou bezpečnej jazdy. Preto by sme im mali venovať dostatočnú pozornosť a starostlivosť. Pravidelnou kontrolou a výmenou opotrebovaných líšt si zaistíme jasný výhľad na cestu za každého počasia.